Škromach proti koaliční vládě: Vyvěsme černé vlajky

Domácí Domácí
13. 7. 2010 15:00
Místopředseda ČSSD reaguje na svém Facebooku na jmenování Nečasovy vlády
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Místopředseda sociálních demokratů Zdeněk Škromach zareagoval na svém profilu na Facebooku na jmenování vlády Petra Nečase.

Namísto klasické tiskové zprávy se připojil k výzvě skupiny "REBELIE 2010 - skupina JANA ŽIŽKY" (sama se definuje jako levicová organizace), aby si místo svých profilových fotografií vyvěsili černou vlajku.

Ta se na úřadech a ve firmách vyvěšuje v případě úmrtí jejich zaměstnance.

"Na protest proti jmenování nové vlády navrhuji na tento týden místo profilové fotky černou vlajku. Tento čin je symbolický, leč potřebný. Prosím o vaši účast. Děkuji," žádají správci skupiny všechny své příznivce.

Škromach jejich výzvu vyslyšel a jeho profilu teď kraluje černá vlajka. Skupina má na Facebooku kolem 250 příznivců.

Důvěru vám nedáme, zní z ČSSD

Tradiční formu tiskové zprávy pro rekaci na vznik Nečasova kabinetu zvolil statutární místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten sice novým ministrům koaliční vlády poblahopřál ke zvolení, zdůraznil zároveň, že jejich hlasy při hlasování o důvěře nezíská.

“Tato vláda nemá podporu České strany sociálně demokratické. Jak z důvodů programové orientace, tak díky svému personálnímu složení,” uvedl Sobotka.

“Pokládám za závažnou chybu, že v nové vládě není ani jedna žena, což z ní činí s výjimkou maďarské vlády evropský unikát,” upozornil na asi největší slabinu Nečasovy vlády, kterou uznal i sám premiér.

Koaliční vláda nemůže počítat ani s hlasy komunistů. Neočekává se ale, že by kabinet důvěru nezískal, koaličních poslanců je více než většina, konkrétně 118.

 

Právě se děje

Další zprávy