Ministři: líbí se vám Pospíšil i Nečas, propadá John

Michal Štůsek Michal Štůsek
13. 7. 2010 16:47
Premiér Petr Nečas získal v anketě Aktuálně.cz podporu téměř dvou třetin čtenářů
Nová vláda České republiky
Nová vláda České republiky | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Novou vládu premiéra Petra Nečase v úterý dopoledne jmenoval prezident Václav Klaus.

Přestože hlasování o důvěře podstoupí v Poslanecké sněmovně až 10. srpna, online deník Aktuálně.cz otestoval, jak by jednotliví členové obstáli mezi jeho čtenáři. Tato anketa samozřejmě nemůže suplovat exaktní průzkum veřejného mínění.

Z patnáctky politiků by k úterním 16:00 důvěru získali pouze čtyři. Nejvíce věří čtenáři ve schopnosti ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS), který získal téměř tři čtvrtiny hlasů.

Na druhém místě je ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (66 %), těsně stíhaný premiérem Petrem Nečasem (62 %). O prsa by prošel ještě lékař Leoš Heger (TOP 09), který získal post ministra zdravotnictví.

Naopak ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) je jen těsně pod padesátiprocentní hranicí. Zbylých deset ministrů důvěru čtenářů nezískalo.

Na podrobné výsledky čtenářského hlasování se můžete podívat zde:

Komu nevěříte

Nejvíce záporných hlasů dostalo vedení Věcí Veřejných, tedy Radek John (79 %) a hlavně místopředseda strany Vít Bárta (86 %). Ti budou v následujících čtyřech letech vést ministerstvo vnitra, respektive dopravy.

Jasný nesouhlas projevili čtenáři i s dalším zástupcem VV ve vládě. Ministr pro místní rozvoj a jeden z největších sponzorů strany Kamil Jankovský získal něco málo přes čtvrtinu kladných hlasů.

Mužem na svém místě není podle čtenářů ani Jiří Besser (TOP 09). Vystudovaného stomatologa na postu ministra kultury nechtěly téměř tři čtvrtiny hlasujících.

Nedůvěra v pět zbylých ministrů se pohybovala mezi šedesáti a sedmdesáti procenty.


 

Právě se děje

Další zprávy