Vedení lidovců Čunkovi věří. Stále

Kateřina Eliášová
14. 2. 2007 11:05
Praha - Jiří Čunek místopředsedům a šéfům klubů za KDU-ČSL předložil dokumenty, které už zkoumali senátoři. Mají dokazovat jeho nevinu. Uvnitř: ANKETA
Špičky KDU-ČSL za ním stojí.
Špičky KDU-ČSL za ním stojí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Špičky KDU-ČSL i po dnešku v nevinu svého předsedy věří. Sešly se na pravidelném jednání předsednictva strany. Mluvilo se výhradně o Čunkově korupční aféře. Čunek spolustraníkům ukázal dokumenty, které mají dokazovat, že se nedopustil něčeho nezákonného.

Obvinění je nesmysl

"Dokumenty jasně dokládají, že Jiří Čunek peníze, které ukládal na účet a které se staly předmětem korupční aféry, měl ještě předtím, než se stal vsetínským starostou", řekla Aktuálně.cz šéfka lidoveckého poslaneckého klubu Michaela Šojdrová.

Podle ní Čunkem předložené papíry dokládají jeho nevinu. Obvinění předsedy lidovců vidí jako nereálné a neracionální. Věří, že policie bude při vyšetřování postupovat objektivně.

Také místopředseda lidovců David Macek po dnešku vnímá stížnost, kterou Jiří Čunek na policii podal, jako oprávněnou. "Jiří Čunek je pravý izraelita, ve kterém není lsti," dodal Macek.

Jiří Čunek postoj špiček KDU-ČSL nekomentoval. Podle mluvčího strany Martina Horálka je zaneprázdněn. "To, že za mnou předsednictvo stojí, je pro mne velké povzbuzení. Zvlášť v době, kdy tato aféra způsobuje mně i mé rodině vypětí," tlumočil Horálek novinářům Čunkova slova.

Michaela Šojdrová také zopakovala, že vedení lidovců nebude Jiřího Čunka vyzývat k rezignaci. "Rozebírali jsme dnes také situaci kolem těch vsetínských bytů. Jasně se ukazuje, že nebyl důvod ke korupci. Proto také nevidím důvod pro odstoupení Jiřího Čunka," dodala Šojdrová.

Koaliční partneři vyčkávají

Koaliční partneři zatím Čunkovu kauzu komentují jen rezervovaně. Většinou se kloní k názoru, že kauza může být zpolitizovaná.

Třeba premiér Mirek Topolánek (ODS) chce dát svému vicepremiérovi čas na to, aby se mohl očistit. Zato opozice Čunka vyzývá k rezignaci.

Policie Jiřího Čunka podezírá, že v únoru 2002 dostal zhruba půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek se cítí nevinný, úplatek popírá. Tvrdí, že celá aféra je zpolitizovaná a souvisí s jeho raketovým nástupem do nejvyšších pater politiky. Kromě toho, že se stal šéfem lidovců, zastává ještě funkce senátora, ministra pro místní rozvoj a vicepremiéra vlády.

 

Právě se děje

Další zprávy