Čunek: Odkud mám peníze, to neřeknu

Eliška Bártová Eliška Bártová
11. 2. 2007 12:09
Praha - Vicepremiér Jiří Čunek, který byl obviněn z přijmutí půlmilionového úplatku, přirovnal policejní tažení proti němu k padesátým létům.
Jiří Čunek před novináři vysvětluje své pocity tesně po hlasování.
Jiří Čunek před novináři vysvětluje své pocity tesně po hlasování. | Foto: Ondřej Besperát

Šéf lidovců Jiří Čunek pokračuje ve své snaze přesvědčit politické partnery i protivníky o tom, že není korupčník.

A dostává se pod stále větší a větší tlak. Zpočátku bylo vystupování vicepremiéra naprosto suverénní, na otázky reagoval s úsměvem. V posledních dnech ale při vystupování na veřejnosti na jistotě ztrácí.

Od úsměvu ke strnulosti

S tím, jak měnil výpovědi o původu pochybného půlmilionu, vystřídal sebejistý úsměv na jeho tváři strnulý úzkostný pohled. Jeho dnešní vystoupení v televizních debatách přechod od bodrého Valacha k nejistému politikovi potvrdilo.

Poprvé poté, co mu policie předala obvinění z trestného činu, se v České televizi vyjádřil, jak bude postupovat dál. "V pondělí můj advokát podá stížnost proti postupu policie," uvedl v pořadu Otázky, kde také přirovnal tažení, které proti němu úřady i média vedou, k padesátým létům minulého století.

Strnulý výraz na Čunkově tváři vydržel po celou dobu pořadu televize Prima Partie, kdy měl odpovídat na otázky ohledně údajného úplatku. "Mé výpovědi se nikdy nelišily," reagoval Čunek poté, co moderátor přečetl sled odlišných verzí, jakými vysvětloval původ půl milionu korun.

Další otázky na toto téma už ale Čunek odmítal. S urputným výrazem vždy odvětil: "Řeknu jediné. Ano, byly to moje peníze," uvedl nervózně a zopakoval: "Nebudu říkat, odkud mám ty peníze."

Čunka podle všeho ke změně chování vede reálná možnost, že by mohl jít do vězení. Zatímco na vsetínském poli snesli jeho občané jakákoliv jeho vyjádření (označení Romů za vřed, chlubení se, že vystěhování Romů záměrně načasoval na dobu před volbami), nyní je ve zcela odlišné a nové situaci. Musí začít vážit slova.

"Policie udělala velkou chybu," uvedl v dnešní Partii. "Je to nyní v trestněprávní rovině, dohodl jsem se ale s advokátem, že o tom nebudu mluvit."

Úsměv na Čunkově tváři se nakonec přeci jen objevil. Neodpustil si poznamenat, že Paroubek vypadá v televizi tlustý. "Já zase teď všude vypadám jako trestanec." 

Bursík: My bychom odstpoupili

Ale Čunek se už musí hájit na všech frontách - vicepremiér a šéf Strany zelených Martin Bursík totiž prozradil, že kvůli Čunkovu případu obvolal všechny své ministry a konzultoval situaci také s nevládní organizací Amnesty International, která se korupcí dlouhodobě zabývá.

"Kdyby v podobné situaci byl někdo ze zelených, tak odstoupí," řekl Bursík, ale odmítl interpretaci, že tím vyzývá Čunka k odstoupení.

Absolutní zastání má Čunek bez ohledu na vývoj situace a obvinění nejen mezi koaličními politiky, ale především mezi "svými" Vsetíňany.

Například jeho nástupkyně, budoucí starostka Květoslava Othová, o něm nepochybovala a nepochybuje ani vteřinu. Být Valachem a katolíkem je podle ní zárukou, že by se nikdy k takovému činu nesnížil.

 

 

Právě se děje

Další zprávy