Lidovci stojí za Čunkem jako jeden muž

Veronika Suchá, Martina Macková
8. 2. 2007 18:38
Praha - Den poté, co vydal Senát Jiřího Čunka policii, začal vicepremiér svou obhajobu. O bezúhonnosti přesvědčoval poslance při interpelacích. Lidovci za ním dál stojí jako jeden muž.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků. | Foto: Ondřej Besperát

Lidovci se ani poté, co Senát vydal jejich předsedu policii k trestnímu stíhání, nezabývali jeho kauzou. Přestože připouští, že jim jeho problém s údajným úplatkem škodí.

"Copak nám taková aféra může prospět?" odvětil novinářům po zasedání celostátního výboru strany Jan Kasal. Bývalý úřadující předseda strany potvrdil, že lidovci se nezabývali ani tím, jak se strana zachová, pokud policie jejího šéfa skutečně obviní. "Nepadlo o tom ani půl slova," dodal.

"Neměl by odstupovat, ani kdyby ho polciie obvinila," řekl Aktuálně.cz hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek

Stejný názor má předsedkyně poslaneckého klubu Michaela Šojdrová: Jiří Čunek by podle ní neměl odstupovat z funkcí. "Já si myslím, že by se měl hájit, obhájit a neodstupovat," řekla Aktuálně.cz.

Podle ministra financí a bývalého šéfa strany Miroslava Kalouska je kauza osobní problém Jiřího Čunka
Podle ministra financí a bývalého šéfa strany Miroslava Kalouska je kauza osobní problém Jiřího Čunka | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ministr financí a bývalý předseda lidovců Miroslav Kalousek dokonce prohlásil, že kauza je "osobní problém" Jiřího Čunka. "Je to rozhodování v osobní rovině. My mu budeme držet palce, aby vše dokázal věrohodně vysvětlit," řekl.

Nejistota škodí

Nejisté odpovědi na interpelace kolegů ve sněmovně v minulosti poškodily politickou pozici expremiéra Stanislava Grosse, když vysvětloval, kde on vzal peníze na bydlení.

Paralela s Grossovou aférou se dnes ve sněmovně opakovala často. Použil ji i David Rath, který s otázkou na vicepremiéra Čunka vystoupil. Podle něj se mu nedá důvěřovat, protože není ochoten otevřeně odpovídat na otázky kolem finančních poměrů své rodiny.

"Den ode dne se do toho více zaplétáte," řekl Rath.

Je majetek politikovy manželky tabu?

Čunek zopakoval, že všechny dostupné informace již poskytl. "To, co jsem dělal před vstupem do politiky, je do velké míry moje soukromí. Rozpitvávat tady jednotlivé věci zkrátka nechci," řekl kategoricky s tím, že finance jeho manželky i dětí jsou pro všechny kromě policie tabu.

Proti Čunkovi vystoupil jeden z nejlepších řečníků z řad sociální demokracie David Rath.
Proti Čunkovi vystoupil jeden z nejlepších řečníků z řad sociální demokracie David Rath. | Foto: Ondřej Besperát

Odvolával se i na doporučení svých advokátů nezveřejňovat nyní všechny dostupné informace.

Rath oponoval, že se veřejnost má právo ptát i na majetkové poměry manželky, stejně jako tomu bylo v kauze expremiéra Grosse. "Jsou to legitimní otázky," řekl.

"Málokdo je tak pečlivý jako moje žena, co se týče placení dluhů. Je ochotná vše vysvětlit, pokud se jí na to zeptá policie," řekl Čunek.

Téma Čunek rozdělilo sněmovnu

I téma Čunek rozdělilo sněmovnu na pravici a levici. Premiér Mirek Topolánek se postavil na stranu člena své vlády. "Dávám Jiřímu Čunkovi šanci, a chci to i po vás, protože ten případ je podivný, nese znaky určitého ovlivňování," vyzval premiér poslance.

Šéf ČSSD Jiří Paroubek mu připomněl, že ODS se podle něho v případech politiků Stanislava Grosse či Michala Krause chovala jinak, než teď.

Topolánek Čunka ve své vládě chce. Zatím.
Topolánek Čunka ve své vládě chce. Zatím. | Foto: Ludvík Hradílek

"Tito dva politici ani nebyli obviněni a platila pro ně presumce viny," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek a zeptal se premiéra: "Je únosné, aby místopředseda vlády chodil ze zasedání rovnou na policii?"

Vedle sociálních demokratů Čunka i Topolánka kvůli aféře ostře interpelovali i poslanci KSČM.

Premiér zopakoval, že kdyby se podezření vztahovalo na Čunkovo působení ve vládě, byl by nekompromisní, takhle počká, až k čemu dojde policie.  "Je to jeho osobní rozhodnutí, zda ve vládě setrvá, nebo ne. Já na něj tlačit nebudu," řekl Topolánek v odpovědi poslancům.

Podle něj je kauza jednoznačně zpolitizovaná a velkou roli v ní hrají média. "Jiří Čunek se dostal pod mediální tlak a média ho cupují na kousky. Jsou to média, která kauzu rozehrávají a já nebudu médiím ustupovat," řekl Topolánek.

CO SE PRÁVĚ ODEHRÁLO V KAUZE ČUNEK:

 

Právě se děje

Další zprávy