Kauza Čunek: Policie má 100 dní navíc

Tomáš Fránek
8. 2. 2007 11:10
Brno - Policie dosud nepředala vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi obvinění v úplatkářské aféře. Promlčení však nehrozí, dokládá právní rozbor.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků.
Těžko odhadnout co probíhalo v hlavě Jiřího Čunka krátce poté, co jej ve středu Senát vydal trestnímu stíhání. Dnes už je jeho případ dál: od policie má obvinění, dostává se pod stále větší tlak politiků. | Foto: Ondřej Besperát

Tuto neděli (11. února) vyprší promlčecí lhůta. Bude to pět let, co šéf lidovců Jiří Čunek údajně, podle dosud neprokázaných tvrzení, převzal téměř půlmilionový úplatek od firmy HB Real.

Policisté se však nemusejí obávat, že by v případu nemohli pokračovat. Tato lhůta se totiž podle právního rozboru vypracovaného brněnským advokátem Milošem Švandou, který má Aktuálně.cz k dispozici, prodlužuje o přibližně sto dní. Nepočítá se do ní totiž období, kdy Čunka chránila imunita - tedy dny od doby, kdy se stal senátorem do včerejšího vydání k trestnímu stíhání.

Imunita lhůty prodlužuje

Podle právních rozborů, které si nechala redakce Aktuálně.cz zpracovat, se do promlčecí doby nepočítá doba, ve které není možné obvinit člověka pro zákonnou překážku.

A tou je například právě imunita.

Čunek se stal senátorem na konci října a imunity ho zbavil senát teprve včera, tedy více jak tři měsíce od doby co byl zvolen za člena horní parlamentní komory.

To, že se lhůta pro promlčení kauzy prodlužuje, potvrdila deníku Aktuálně.cz také Čunkova právnička Jana Rejžková. "Je to tak, promlčecí doba nekončí 11. února," uvedla.

Policie ani státní zastupitelství v Přerově, které případ vyšetřuje, nechce celou kauzu komentovat, není tak jasné, kdy obvinění Čunek dostane.

Politická kauza

"Nebudeme se k této věci vyjadřovat, aby nebylo ovlivňováno vyšetřování," řekla okresní státní zástupkyně v Přerově Jana Staňková.

Rejžková dokonce napsala dopis senátorům, ve kterém je vyzvala, aby Čunka nevydávali. Čunek ale takový postup označil za osobní názor právničky a od dopisu se distancoval.

Rejžková uvedla, že pravděpodobně anonymní trestní oznámení na Čunka bylo založeno na nezákonně získaných výpisech z bankovního účtu; policie prý odmítla, aby mohla do spisu nahlédnout.

Advokátka také upozornila, že policie zatím nikoho neobvinila z podplácení, tedy ani firmu H&B Real, která údajně měla Čunka uplatit. Rejžková se domnívá, že trestní stíhání jejího klienta by mělo být zastaveno, protože pro ně nejsou důvody.

Čtěte reportáž o Čunkovi:

Foto: Ludvík Hradilek
Ředitel Diakonie Dan Žárský. "Stavěl bych ho na nejvyšší místo důvěryhodnosti mezi politiky. S penězi nikdy neměl problém."
Ředitel Diakonie Dan Žárský. "Stavěl bych ho na nejvyšší místo důvěryhodnosti mezi politiky. S penězi nikdy neměl problém." | Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ludvík Hradilek
Květoslava Othová: "Člověk, který je tak duchovně založený, by se k něčemu takovému neuchýlil."
Květoslava Othová: "Člověk, který je tak duchovně založený, by se k něčemu takovému neuchýlil." | Foto: Ludvík Hradilek
Foto: Ludvík Hradilek
18. října 2006: Jiří Čunek na sebe strhl pozornost před senátními a komunálními volbami ještě jako starosta Vsetína. Radnice tehdy vystěhovala romské rodiny z rozpadlého pavlačového domu v centru do kontejnerových bytů na okraji města, část Romů odsunula do jiných okresů.
18. října 2006: Jiří Čunek na sebe strhl pozornost před senátními a komunálními volbami ještě jako starosta Vsetína. Radnice tehdy vystěhovala romské rodiny z rozpadlého pavlačového domu v centru do kontejnerových bytů na okraji města, část Romů odsunula do jiných okresů. | Foto: Ludvík Hradilek
  • Za Čunka ruku do ohně, cítí ve Vsetíně
    Čeká Jiřího Čunka stejně raketový pád, jako vzestup? Jisté je v tuto chvíli jediné: Ať udělá cokoliv, jeho vsetíňané mu rozumějí. Příznivec sociálních demokratů či lidovců, žena nebo muž, katolík či evangelík - v jeho rodném městě mu věří všichni: "Je to přeci náš Valach"...
 

Právě se děje

Další zprávy