Čunek podal stížnost proti obvinění

redakce DOM, čtk
12. 2. 2007 19:10
Praha - Policie Čunka obvinila v pátek. Podezírá ho z toho, že v únoru 2002 dostal jako vsetínský starosta zhruba půlmilionový úplatek.
Jiří Čunek
Jiří Čunek | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Vicepremiér a předseda KDU-ČSL Jiří Čunek dnes podal prostřednictvím svého advokáta proti obvinění stížnost. ČTK to v podvečer bez bližších informací potvrdil mluvčí lidové strany Martin Horálek. Později to potvrdil i Čunek.

Jiří Čunek před novináři vysvětluje své pocity tesně po hlasování.
Jiří Čunek před novináři vysvětluje své pocity tesně po hlasování. | Foto: Ondřej Besperát

"Základní podstata stížnosti míří proti neúplnému skutkovému stavu věci, na kterém vybudoval policejní komisař své právní hodnocení případu. V souvislosti s dalšími nedostatky považujeme usnesení za neúplné, prakticky převážně nepodložené a předčasné. Proto navrhujeme, aby bylo státním zástupcem předepsané řízení zrušeno," uvedl v tiskovém prohlášení Horálek.

Úplatek měl Čunek podle policie vzít od realitní společnosti H&B Real za prodej většinového podílu města ve společnosti Vsetínské byty. Čunek podezření popírá. Senát ho minulý týden zbavil imunity, a umožnil tak jeho stíhání. Jde o první obvinění člena české vlády v době, kdy působí ve své funkci. Ani v zahraničí není taková věc obvyklá.

Pokud by se chtěl předseda lidovců poradit o svém případu s ostatními členy vlády, bude mít šanci nejdříve příští týden. Premiér Mirek Topolánek (ODS) má totiž dovolenou. Pravidelné zasedání kabinetu tento týden kvůli tomu nebude.

Topolánek již dříve řekl, že nemá v plánu Čunka odvolat. Naopak šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek si myslí, že Čunek by měl odstoupit.

Čunek bude případnou rezignaci zvažovat až poté, co státní zástupce rozhodne o jeho stížnosti. Lhůtu na to nemá, ale podle zákona by o ní měl rozhodnout co nejdříve.

 

Právě se děje

Další zprávy