Ve velkých městech posílí ODS i ČSSD

Petr Holub
21. 10. 2006 18:25
Obce - Po sečtení 75 procent okrsků v obecních volbách vede ODS. K volbám přišlo méně lidí než v červnu - odhadem 45 procent. Ve výsledcích zatím nejsou velká města.

Úplně první sečtenou obcí byly hned ve 14:00 Moravecké Pavlovice u Ždáru nad Sázavou. 22 lidí zde rozhodlo, že obci povedou nezávislí, sdružení v jedinou kandidátku. To platí v mnoha malých obcích.

Je také zřejmé, na radnicích velkých měst posílí ODS i ČSSD.

ODS silnější, ČSSD také

Takový výsledek vychází po sečtení prvních okrsků ve velkých městech. ODS minimálně udrží své pozice například v Plzni (zatím 43 procent), v Českých Budějovicích (45 procent)  a na Kladně (47 procent). Výrazně by si mohla polepšit v Olomouci a Děčíně (38 procent).

Sociální demokraté však posílili ve svých pevnostech. V Ostravě vedou s 33 procenty, ve Frýdku-Místku se 36 procenty a v Přerově se 30 procenty.

Foto: Aktuálně.cz
Sledujte on line sčítání výsledků voleb do Senátu ZDE
Foto: Aktuálně.cz
Sledujte on line souboj ODS - ČSSD ve 30 velkých městech ZDE

Zatím jen výjimečně nezískali sociální demokraté na velkých radnicích alespoň pětinu hlasů. Občanští demokraté nemají s výjimkou některých moravských radnic dokonce pod třetinu.

Kdyby si velké strany takové výsledky udržely i po sečtení dalších okrsků, byl by to nápadně lepší výsledek, než ve volbách před čtyřmi lety.

Potvrdilo by se tak, že polarizace politické scény mezi ODS a ČSSD přetrvala od červnových voleb až dodnes.

Čeká se na velké radnice

Podle očekávání nejmenším obcím vévodí nezávislí kandidáti. Tam jim patří drtivá většina hlasů.

Po sečtení hlasů ve třech čtvrtinách okrsků vede ODS s 15 procenty. Druhá zatím je KDU-ČSL, pro jejíž kandidáty hlasovalo asi 11 procent voličů. Z ostatních stran na tom byly nejlépe KSČM s téměř deseti a ČSSD s více než devíti procenty hlasů. Strana zelených získala 0,26 procenta hlasů.

Podle průběžných výsledků přišlo hlasovat 47 procent voličů. Toto číslo bude však nyní spíše klesat poté, co přijdou výsledky z velkých měst. V nich ještě posílí ODS, ČSSD a zelení.

"Volební účast je příliš nízká, v předčasných volbách by byla ještě nižší. Proto je třeba, aby se politici dohodli na vládě," řekl v první reakci šéf ČSSD Jiří Paroubek. "Volby se rozhodly v minulých dnech - ovlivnila je policie, Útvar pro organizovaný zločin, která fungovala jako politická policie," dodal.

Foto: Ondřej Besperát
VOLBY: on line přenos z prvního dne
VOLBY: on line přenos z druhého dne
 

Právě se děje

Další zprávy