Bém: Paroubek podle mě blufuje

Redakce DOM
12. 10. 2006 12:00
On line - Kam až povede pražské metro? Bude krutá zima? A co lze nyní čekat od politiků? O tom všem hovoří on-line místopředseda ODS Pavel Bém.
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pražský primátor Bém byl jedním ze tří hlavních emisarů ODS v jednáních o Topolánkově vládě; teď ho však spíše zaměstnávají komunální volby. V Praze, kde je primátorem, se totiž volí nová radnice.

Zatím na ní vládnou společně ODS a ČSSD. Bém si ale pokračování této koalice nepřeje. V odpovědi čtenáři Aktuálně.cz řekl: "ODS je připravena jednat se všemi demokratickými stranami, nicméně moje osobní preference (možná bych ji neměl říkat) je následující pořadí: KDU-ČSL, US, ED-SNK, Zelení a pak teprve ČSSD."

Mnohé otázky směřují k dalšímu vývoji vrcholné politiky. Bém přiznal, že si přeje předčasné volby. A že ve vládu, kterou by sestavil Jiří Paroubek, nevěří. "Nevím, jestli má Jiří Paroubek většinu. Kdyby ji měl, tak už nejspíše přinesl podpisy nejméně 101 poslanců. S největší pravděpodobností blufuje," napsal Bém. "I kdyby ne, tak by případnou většinu mohl získat pouze a jenom za cenu podpory KSČM. To považuji za nebezpečné a nepřijatelné a věřím, že tuto šanci Jiřímu Paroubkovi prezident republiky nedá."

Odpovědi Pavla Béma čtěte ZDE:

Odpovězeno: 12. 10. | 11:18Autor: ela

Otázka: Slyšel jsem, že letos má být horší zima než v roce 1929 ( -40°C ). Jak by v tom případě dopadly pražský vodovody?

Pavel Bém: Hezké dopoledne všem diskutujícím na Aktuálně.cz. Podle prognóz, které mám k dispozici já, letošní zima by nemusela přinést sibiřské mrazy jako ta loňská. Samozřejmě pokud klesnou mrazy pod minus 25 C, tak vodohospodářská infrastruktura dostává pořádně zabrat. Mám k dispozici analýzy, které odhadují rozsah její vnitří zadluženosti k hranici 100 miliard Kč. Znamená to, že ročně musíme nainvestovat minimálně 2 miliardy do údržby, oprav a výstavby nové vodohospodářské sítě. Odstaňujeme dluh minulého režimu a ještě to nějaký čas bude trvat. A tak mi nezbývá, než si přát, aby byla zima pokud možno mírná.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:25Autor: Stanislav Kujal

Otázka: Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, vyhovovala vám na pražské radnici koalice se sociálními demokraty, nebo byste případně uvítal po komunálních volbách jiné uspořádání (např. koalici s křesťanskými demokraty)? Děkuji za odpověď a přeji hodně štěstí ve volbách.

Pavel Bém: Pochopitelně v této chvíli je důležité volby vyhrát. Rád bych získal silný mandát k realizaci klíčových dlouhodobých strategických priorit, bez kterých se Praha v budoucnosti neobejde: okruhy, zklidnění dopravy v centru, bezpečnost, ale i otázky týkající se životního prostředí a čistoty města. Koalice se uzavírají až po volbách. Pro mne je jednoznačnou prioritou hledání programové shody, toto není pouze rétorické konstatování, ale s ohledem na vymezení dlouhodobých priorit rozvoje města, věc zcela zásadní. ODS je připravena jednat se všemi demokratickými stranami, nicméně moje osobní preference (možná bych ji neměl říkat) je následující pořadí: KDU-ČSL, US, ED-SNK, Zelení a pak teprve ČSSD.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:29Autor: Ondra

Otázka: Dobrý den,
Můžete mi prosím nějak stručně vysvětlit, co se teď děje okolo dalšího pokusu o sestavení vlády? Proč prezident nedeklaruje, že pověří toho, kdo mu věrohodně předloží, že má většinu? Nebo ji Jiří Paroubek opravdu má?

Pavel Bém: Nevím, jestli má Jiří Paroubek většinu. Kdyby ji měl, tak už nejspíše přinesl podpisy nejméně 101 poslanců. S největší pravděpodobností blufuje. I kdyby ne, tak by případnou většinu mohl získat pouze a jenom za cenu podpory KSČM. To považuji za nebezpečné a nepřijatelné a věřím, že tuto šanci Jiřímu Paroubkovi prezident republiky nedá. V této chvíli se jako jediné možné východisko z povolebního patu jeví hledání shody na předčasných volbách a překlenovací vládě, která nás k předčasným volbám dovede. Jsem přesvědčen, že naprostá většina občanů ČR si toho je vědoma a tuto myšlenku podporuje.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:35Autor: Pražan

Otázka: Dobrý den,
co říkáte na případ Ing. Karla Lána a StB KGB atd v MP Praha? Nebojíte se že vás tedy ODS to může ve volbách poškodit?
Ondřej

Pavel Bém: Přiznám se vám, že mne to samotného překvapilo. Náměstek ředitele městské policie (dnes už bývalý) má negativní lustrační osvědčení, čistý trestní rejstřík a přesvědčivé curriculum vitae. Můj předchůdce Jan Kasl jej proto jmenoval do poměrně významné funkce. Pochopitelně, když jsme se včera dozvěděl o jeho vazbách na vojenskou kontrarozvědku, tak jsem okamžitě jednal a čtyři hodiny po takovém oznámení měl k dispozici rezignaci. Tím pro mne případ bývalého náměstka končí, nicméně otevírá se přede mnou mnoho otázek: Jak je možné, aby bývalý pracovník kontrarozvědky měl negativní lustrační osvědčení? Co mohu dělat pro to, abych do budoucnosti opakování takových případů zabránil atd.?

Odpovězeno: 12. 10. | 11:38Autor: Karel

Otázka: Proč se ODS bojí pokusu o sestavení vlády ze strany sociální demokracie?

Pavel Bém: Už jsem odpověděl výše. Sedmnáct let po sametové revoluci nechci v ČR vládu s komunisty. A pevně věřím, že ani Vy ne.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:44Autor: Martin

Otázka: Dobry den, jsem rad, ze se zasazujete o dalsi vystavbu metra v Praze. Vase bilboardy slibuji 10 novych stanic do roku 2010. Mohl byste rict, ktere stanice to maji byt? Opravdu doufate, ze se Vam podari zahajit stavbu na linkach A i D najednou? I kdyz A jeste zrejme neni zanesena v uzemnim planu?

Pavel Bém: V červnu 2008 otevřeme další tři stanice metra IVC2 - Střížkov, Prosek, Letňany a na konci toho samého roku zahájíme výstavbu prodloužení trasy metra A na letiště. V roce 2010 budou částečně postaveny a částečně rozestavěny stanice Červený Vrch, Veleslavín, Petřiny (a v této chvíli bojuji ještě o Nemocnici Motol). Stavba bude financována z výnosu privatizace ruzyňského letiště. Trasa metra D v té době bude ve výstavbě, v části Pankrác, Nádraží Krč, Nemocnice Krč, Nové Dvory, Písnice. Jsem velkým zastáncem varianty tzv. lehkého metra, které je samozřejmě daleko méně finančně náročné a způsobu financování formou public private partnership (PPP). I tady věřím, že bude trasa přinejmenším rozestavěna. Děkuji za Vaši podporu pražskému metru.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:55Autor: Viktor Drobný

Otázka: Nevíte jak je možné, že na Strahově, který je lokalitou s obrovskou sportovní tradicí, se plánují v rámci olympiády jen horská kola? Neměl by zde být naopak ceremoniální stadion, nebo jiné významnější sportoviště? Nemám valné mínění o městotvorných snahách špiček ODS, pspíš o korupční motivaci.

Pavel Bém: Stejnou myšlenku jsem dlouho zastával i já. Původně sletový sokolský stadion T.G.M. je pro mě:
1) tradicí, o kterou je třeba se starat,
2) majetkoprávní investicí, do které je nezbytné vložit peníze,
3) rozvojou příležitostí právě s ohledem na mimořádnost místa.
Bohužel, všichni odborníci se shodují na tom, že největší problém Strahova je jeho dopravní nedostupnost. Díky těmto limitům je dnes volena variabta případné výstavby olympijského stadionu v Letňanech, ve funkční provázanosti s budoucí podobou nového letňanského výstaviště (mimochodem i to je jeden z důvodů, proč se mí předchůdci rozhodli dovést do Letňan metro, není to samozřejmě jediný důvod). Olympijský Strahov může spíše nabídnout možnosti využití pro část olympijského zázemí, s přestavbou části tribun na bytovou i administrativní funkci, atd. "Korupční" motivace je klišé používané opozicí a já s dovolením dodám "hlupáky". Nedovedu si totiž představit dnes motivaci jakékoliv společnosti, která by chtěla kalkulovat s potenciálním ziskem, který může přijít za deset let i později. Každá obchodní společnost si samozřejmě musí stavět své střednědobé a dlouhodobé rozvojové priority, ale ukažte mi jedinou, která by byla ochotna někoho korumpovat za to, co se stane v roce 2012 - 2020. To, a nezlobte se na mne, je skutečně hloupost.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:57Autor: Jarda

Otázka: Myslíte, že je ze strany prezidenta vhodné čekat s jmenováním dalšího předsedy vlády až po kongresu ODS? Neměl by pak demokraticky čekat na výsledky "sjezdů" všech politických stran?

Pavel Bém: Nevím, zdali pan prezident bude čekat s případným jmenováním dalšího premiéra až po kongresu ODS. Za důležité považuji, že se rozhodl neovlivnit takovým jmenováním průběh komunálních a senátních voleb.

Odpovězeno: 12. 10. | 11:59Autor: Váááša

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat, jestli se budete na kongrsu ODS ucházet o post předsedy strany. Přál bych vám vítězství, nejen v Praze vám osobně, ale v celé republice ODS obecně... Hlavně v brně, odkud pocházím. A také podporuji pořádání olympijských her :) Děkuji za odpověď.

Pavel Bém: Děkuji za podporu. V této chvíli je pro mě nezpochybnitelným předsedou ODS Mirek Topolánek a moc si přeji, aby nám všem vyšla druhá volba, to znamená, aby ČR dostala překlenovací vládu do předčasných voleb a abychom společně zabránili vládě s komunisty. Moje priorita je obstát v Praze.

Odpovězeno: 12. 10. | 12:03Autor: bUd

Otázka: Nezdá se vám, že by měla přijít doba vytvoření republiky, založené na lepších základech než jaké byli vytvořeny v divoké porevoluční době, to se týká jak ústavy, tak parlamentů soudů... Já bych preferoval kraje jako samostatné celky spojené pouze zahr.politikou, armádou,školstvím aj.

Pavel Bém: Nová ústava ČR (respektive Československa) se rodila ve zcela mimořáádné době a určitě má mnoho nedokonalostí. Myslím si, že je nezbytné provést její revizi, ale mělo by to být nikoliv účelové a pokud možno až po volbách. Já osobně jsem např. velkým zastáncem změny volebního systému. Souhlasím s tím, že přinejmenším z ekonomického hlediska a s ohledem na pravidla přerozdělování daní, je nezbytné nově definovat úlohu krajů. Přesto nevěřím, že budoucnost Evropy spočívá v posílení krajského uspořádání na úkor národních států.

Odpovězeno: 12. 10. | 12:05Autor: Jiří

Otázka: Dobrý den,
v případě Vašeho dalšího působení na magistrátu, budete se konečně věnovat více stavu Dopravního podniku ? Mám na mysli velmi špatné hospodaření vzhledem k obrovskému rozpočtu organizace. Zeptejte se kohokoliv v DP, nechejte si provést skutečný audit.

Pavel Bém: Ano. Audit jsem nechal provést a příjemně Vás překvapím. Provozní rozpočet dopravního podniku pro rok 2007 bude výrazně nižší, v DP dnes probíhá personální audit, jehož výslednicí nemůže být nic jiného než úspory. Přesto bych Vám doporučil porovnat si výroční zprávy a výsledky hospodaření společnosti za 2002 - 2006. Už zde jsou vidět poměrně dramatická zlepšení.

Odpovězeno: 12. 10. | 12:09Autor: Komár

Otázka: Můj dotaz se shoduje s dotazem Martina (ohledně slibovaných stanic metra) a k tomu bych se ještě zeptal na slibovaný Pražský okruh - ten přece nefinancuje PHA a není důvodu se jím ohánět. Nebo ano? Jestli ano, tak proč?

Pavel Bém: Co jiného má primátor dělat než všemi korektními a dostupnými prostředky zajistit výstavbu nadřazeného dopravního skeletu. Právě liknavost mých předchůdců (či jenom politická nedůslednost a neohrabanost) způsobila, že ve výstavbě okruhů máme desetileté zpoždění. JZ část Pražského okruhu už se staví, byť z úvěru EIB přijatého za Špidlovy vlády, a SZ část je nezbytné okamžitě ve výstavbě zahájit. Jsou to moje priority, jsem pro to připraven udělat, co mohu, ať už jako primátor nebo místopředseda ODS.

Odpovězeno: 12. 10. | 12:10Autor: student VSE

Otázka: Dopbry den,
chtel bych Vam i Vasim kolegum vyjadrit timto podporu. Pevne verim, ze vetsina obcanu bude v nadchazejicich volbach volit prave vas, stranu ODS.Prohra socialistu bude tim hlavnim momentem pro dalsi povolebni vyjednavani. Nespolehejte se,prosim,na KSCM ani v pripade preklenovaci vlady.

Pavel Bém: Děkuji za podporu.

Odpovězeno: 12. 10. | 12:14Autor: Kořínek

Otázka: V případě konání Olympijských her by byla v Praze vystavěna velká spousta sportovních objektů. Myslíte si, že by se pak pro ně našlo dostatečné využití? Jakým způsobem využijete v ČR stadion s kapacitou okolo 100tis. diváků? Děkuji a přeji mnoho úspěchů ve volbách.

Pavel Bém: Kapacita olympijského stadionu by musela být nižší a v této chvíli se zpracovává studie pro jeho následné využití k účelům moderního pražského výstaviště v Letňanech. Z olympijské vesnice se stane moderní univerzitní campus s vysokoškolským zázemím a kolejemi (v Przae žije 8 % vvysokoškoláků) a z mediální vesnice se mohou stát byty pro mladé rodiny anebo spíše projekt cenově dostupného bydlení, který samozřejmě bude celkové náklady olympiády snižovat.

Odpovězeno: 12. 10. | 12:20Autor: Tomáš Korálek

Otázka: Jak zaručíte, že olympiáda není jen jedna z dalších velkých příležitostí, jak rozkrádat miliardové prostředky putující na výstavbu, což je nejsnadnější cesta , jak tyto peníze získat, díky zmanipulovaným výběrovým řízením a provázaností politiků a stavebních firem.

Pavel Bém: Maximální možnou kontrolou veřejnosti, kvalitní přípravou, ekonomickými analýzami a nezbytnou zodpovědností. Uvědomme si, že olympiádu nepořádají politici, ani ji neorganizují, je to olympijský výbor. Aby se nejednalo o vyhozené peníze, je nezbytné pro rozhodnutí mít k dispozici všechna ekonomická data. Mám tři podmínky pro případnou kandidaturu:
1) Musí se jednat o komorní rozměr olympiády.
2) Musí být pro Prahu ekonomicky výhodnou.
3) Musí se jednat o olympiádu nikoliv pouze pražskou, ale českou, tudíž musí být tento projekt výhodný pro celou ČR.

Rád bych s Vámi diskutoval další hodiny, ale více už nestihneme. Děkuji za otázky a omlouvám se všem, na jejichž otázky jsem nestačil odpovědět. S pozdravem Pavel Bém.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:29Autor: BLQ.

Otázka: Dobrý den, mohl byste přesněji popsat situaci v demilitarizované zóně? Dále by mě zajímalo, jak smýšlí typický obyčejný Severokorejec o své zemi, vládě, světě kolem, apod.?

Pavel Bém: Situace v demilitarizované zóně je po jaderném testu napjatá, ale ani jedna strana nepřijala žádná mimořádná bezpečnostní opatření. Z jihokorejské strany je pro cizince možné cestovat do zóny při splnění určitých podmínek - což samo o sobě svědčí o tom, že situace není horší než v uplynulých letech. Což neznamená, že na hranici je absolutní klid. Vojáci tam po sobě občas střílejí...

Jak smýšlí Severokorejec? To je těžké říci, protože i cizinci, kteří tam přijedou, mají zakázáno s místními lidmi mluvit. Někteří uprchlíci ze severu tvrdí, že lidé jsou tak zoufalí, že se snaží hlavně mít dost jídla a přežít - na nic víc jim nezbývají síly ani možnosti.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:31Autor: MichaelK

Otázka: Jaká by byla forma případného útoku(KLDR)proti některému státu v regionu? zdravím

Pavel Bém: To samozřejmě nelze přesně předpovědět. Záviselo by to na okolnostech. Patrně by KLDR odpálila rakety, kterých má velké zásoby, na Japonsko, východní část USA - a za určitých okolností možná i na Jižní Koreu. Ale to řešíme rovnici o mnoha neznámých.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:32Autor: Marcel Horák

Otázka: Je opravdu reálné, že KLDR zautočí na některou zemi, nebo jde pouze o plané řeči?

Pavel Bém: Řekl bych, že je to možné.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:33Autor: Sir Marek

Otázka: Nezdá se vám, že se daleko nebezpečnější se stávají pro Evropu Spojené státy!! co až si uvědomí, jakou vlastně mají pozici ve světě! nezneužijí toho!!! zajímá mě váš názor!!!Vždyť jejich 18000 jaderných hlavic je něco neuvěřitelného oproti tomu, kolik jich vlastní Severní Korea, 2,3?

Pavel Bém: Na to jsem již odpovídal. Mezi USA a Severní Koreu vidím - narozdíl od vás - jisté rozdíly.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:34Autor: calypsol

Otázka: Chci se Vas zeptat, jestli jste se setkal s obyvately Severni Koreje, potencialnimi prijemci Americkeho (nebo "spojeneckeho") osvobozovaciho bombardovani a jestli jste v jejich ocich videl ten zlovolny zablesk touhy znicit nasi demokratickou zapadni civilizaci,podobny lesku oka muslimskeho teroristy

Pavel Bém: Nesetkal. Takže jsem ani nic nezahlédl v jejich očích. Předpokládám, že jsou podobné jako oči Jihokorejců, když je to jeden národ.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:35Autor: HelenaD

Otázka: Dobrý den, prosím o základní informace: Kolik má Severní Korea obyvatel a jak velkou ozbrojenou silou disponuje? (armádní přehlídky vypadají hrůzostrašně)
Děkuji

Pavel Bém: Má asi 22 milionu obyvatel. Údajně má ve zbrani 2 miliony lidí a dalších 7 milionů rezervistů, ale v případě KLDR samozřejmě nelze nic tvrdit s absolutní jistotou. Možná leda to, že armáda je základem režimu a vše je podřízeno jejim potřebám.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:37Autor: Australan

Otázka: Zil jsem s jihokorejci.Zajimal sem se o KLDR.Ti vzdelanejsi tvrdili,ze Kima nenavidi,ale obyvatele KLDR povazuji za sve.A ze by nekdy v budoucnu privitali jednotnou Koreu.Jsou vsak toho nazoru,ze svet se boji kombinace ekonomicke sily J.K.a vojenskeho(lidske zdroje,ne technika)potencialu KLDR.

Pavel Bém: Oni to samozřejmě vidí po svém. Nemají rádi Japonsko a příliš ani Čínu. Tvrdí, že ani jeden z nich nechce silnou Koreu.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:39Autor: Student

Otázka: Myslim,ze rezoluce OSN se mine ucinkem.Kim hlady stradat nebude a dal se bude cpat humrama.Akorat to zas odnesou obycejni lide.Reseni vidim v odstraneni spicek KLDR.Jak moc je realna moznost likvidace Kim+spol specialni jednotkou.Ci puce?Uvazovalo se o teto moznosti v minulosti?Diky

Pavel Bém: Jak už jsem psal dříve - panují obavy z destabilizace či dokonce nějakého násilného konfliktu uvnitř KLDR. Otázka je, co by přišlo potom. V Iráku odstranily USA diktátora Saddáma, ale další vývoj si určitě takhle nepředstavovaly. Navíc v USA platí od doby prezidenta Reagana zákon, který zakazuje zabití cizí hlavy státu, pokud tedy ona země není s USA ve válce. Takže si myslím, že moc reálná ta šance není. Pokud by měl režim padnout, pak prostřednictvím ztráty podpory Číny.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:43Autor: Australan

Otázka: Jenom dodatek.Vznikla by tak nova supervelmoc.KLDR sice ma zastaralou vojenskou techniku,ale ma statisice vycvicenych vojaku+atomovou bombu.A J.K. ma jednu z nejlepe vybavenych armad na svete.Sice by to byla ekonomicka zatez pro J.K.,ale do budoucna by mela obrovsky potencial.Dekuji

Pavel Bém: Je otázka, zda je severokorejská armáda opravdu dobře vycvičena. Málo se toho o ní ví. A ta zátěž by byla sktuečně obrovská - Jihokorejci mají ze sjednocení trochu strach, i když si to přejí. Máte ale pravdu, objevil by se nový stát s téměř 70 miliony obyvateli, který by měl určitou váhu a Jihokorejci považují i Severní Koreu za sice smutnou, ale přece jen část své historie. Je to jeden národ. Já si ale myslím, že mluvit o sjednocení je nyní předčasné. Zvláště po tom atomovém pokusu, který Jižní Korea odmítla.

Odpovězeno: 16. 10. | 12:46Autor: Honza

Otázka: Jaké je napojení České republiky na Severokorejce, kteří v 80. letech min. století studovali v Československu a měli zde spoustu studentských přátel? Lze takové kontakty využít?

Pavel Bém: Myslím si, že napojení České republiky na Severokorejce, kteří u nás studovali, je monhem menší než třeba v případě Vietnamců, Kambodžanů, Libanonců nebo studentů z některých dalších zemí. Všichni Severokorejci, kteří kdy pobývali delší dobu v zahraničí, byli pečlivě prověřeni a hlídáni. Je například známo, že v některých zemích měli i diplomaté KLDR nařízeno chodit ven minimálně ve dvou, aby se snížilo riziko, že některý z nich bude emigrovat. Nevím ani o žádných Severokorejcích, kteří by tady po roce 1989 zůstali a usadili se v Česku.

 

Právě se děje

Další zprávy