V Hranicích už padlo vedení města

Martina Macková
7. 12. 2006 15:59
Hranice/Třebíč - Už po měsíci od voleb dnes padlo čerstvé vedení města v Hranicích na Přerovsku. Důvod? Do rady, kterou vede ODS, byl nečekaně zvolen komunista.
Město Hranice.
Město Hranice. | Foto: Město Hranice.

Starosta Miroslav Wildner (ODS) tvrdí, že čekal dva týdny, že mu to koaliční partneři, kterými jsou dvě malé pravicové strany a koalice zelených s lidovci, vysvětlí. Pak jednal.

"Koalice nebyla funkční. Dohodli jsme se, že do rady zvolíme našeho zastupitele z ODS a namísto něj byl ale zvolen člen opozice," řekl Aktuálně.cz Wildner.

Nová koalice je překvapivá. V opozici zůstali komunisté a nově se do ní dostaly dvě pravicové strany. ODS si za partnery vybrala ČSSD, jediného zástupce strany Právo a spravedlnost a opět koalici zelených a lidovců z původní dohody.

Původní největší koaliční partner (Hranice 2000 bývalého starosty Vladimíra Juračky) totiž nechtěl do koalice ČSSD, jejímž členem je někdejší starosta Rudolf Novák proslulý svým postupem při vykupování pozemků pro továrnu LG. Philips Displays a sporem s kadeřnicí Markétou Regecovou.

Topolánkova doporučení

ODS se ale dohodla a tvrdí, že nejdůležitější je spolehlivost nové sestavy. První muž Hranic se zachoval přesně podle pravidel, která si vytýčila ODS pod vedením Mirka Topolánka. S komunisty rozhodně nevládnout na žádné radnici, ani se jimi nenechat podporovat a  opoziční smlouvy s ČSSD tvořit jen v případě největší nouze.

Kongres ODS: Tady se zakázalo spolupracovat s komunisty.
Kongres ODS: Tady se zakázalo spolupracovat s komunisty. | Foto: Ludvík Hradilek

Listopadový kongres ODS uložil výkonné radě, aby místním sdružením, která na komunální úrovni spolupracují s KSČM, byla odebrána licence.

"Spolupráci s KSČM jsme vyloučili ihned po volbách. Středopravá koalice ale nevedla k ničemu," dodal.

Ale ne v každém městě se občanští demokraté takto zachovali. A možná se zcela změní vedení také v jiných městech.

Například na Vysočině se ODS dohaduje kvůli tomu, že radniční straníci v Třebíči se nechali do postů zvolit komunistickými zastupiteli. Ostatní strany totiž jednání na protest opustily, včetně dvou zastupitelů ODS.

Zruší ODS svoje organizace?

Oblastní rada ODS už třebíčské kolegy vyzvala k tomu, aby vytvořili většinovou koalici, která by na komunistech nezávisela. Pokud místní neposlechnou, mohlo by následovat i zrušení třebíčské organizace ODS. Starosta Ivo Uher (ODS) ale Aktuálně.cz řekl, že počká na názor místního sněmu, který by se měl sejít do Vánoc.

"Počkám si na závěr. Pokud bude znít, že máme uzavřít většinovou koalici, alespoň ten pokus udělat musíme, jinak by nám hrozilo vyloučení ze strany," řekl Uher.

Zrušení ale hrozí mnoha dalším organizacím občanských demokratů. Například jen v Ústeckém kraji vládne ODS s podporou komunistů v Klášterci nad Ohří, v Žatci a Roudnici nad Labem. V Karlovarském kraji zase lidé z ODS vedou obce společně s komunisty v Kynšperku a v Kraslicích.

Zástupce KSČM zasedá v radě obce Horní Jelení na Pardubicku, kterou jinak ovládá ODS. V Polné na Jihlavsku, Hrotovicích na Třebíčsku a Humpolci a Žirovnici na Pelhřimovsku je také ODS spolu s KSČM v radě.

Občanští demokraté sedí v radě tentokrát s bezpartijními zastupiteli za KSČM také ve Frýdlantě a v Chrastavě v Libereckém kraji.

Není to spolupráce ani koalice!

"V tomto smyslu je Třebíč zcela v jiné situaci," míní starosta Uher. "Usnesení kongresu mluví o uzavření písemné koalice s KSČM, a to tady není," dodal. Stejný argument používají i ostatní starostové, kteří tvrdí, že volby do rady byly tajné a komunističtí zastupitelé se jim tam dostali jakoby omylem.

"Je to rozdíl. Komunista může být v radě formálně, ale když se s ním nepočítá a nebude mít rozhodovací pravomoc, nemusí to být problém," míní Uher.

Výkonná rada ODS, která může zrušit místním sdružením licence právě kvůli spolupráci s komunisty, ještě nad případy nezasedla. "Zatím se tím rada nezabývala, musíme zjistit informace o tom, proč k takovým situacím došlo a jaké k tomu mají místní členové důvody. Ukončení organizace je krajní řešení," řekl Aktuálně.cz mluvčí ODS Jiří Sezemský.

Chrastavský starosta Michael Canov (ODS) míní, že kdyby kongres uplatňoval stejný metr všude, musel by za spolupráci s komunisty zrušit všechna místní sdružení, z nichž pocházejí poslanci ODS ve sněmovně.

"Ve vedení sněmovny spolupracují místopředsedové za ODS s místopředsedou za KSČM Vojtěchem Filipem," uvedl pro čtk Canov.

 

Právě se děje

Další zprávy