Předseda ODS: Žádám silný mandát

Red
18. 11. 2006 22:33
Praha - Předseda ODS a premiér Mirek Topolánek na kongresu ODS požádal o silný mandát, který mu umožní sestavit kabinet, jež dostane důvěru ve sněmovně. UVNITŘ: Fotogalerie
Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek

Při nedělní volbě předsedy to však nebude mít vůbec jednoduché, přestože je jediným kandidátem. Především regionální politici dnes varovali před jakkoukoliv spoluprací s ČSSD.

Předseda ODS nicméně chce od účastníků kongresu silný mandát pro sestavení vlády, která dostane ve sněmovně důvěru. A to i za cenu dohody se sociálními demokraty. Topolánek se bojí, že třetí pokus, který by dostal Jiří Paroubek, by mohl být pro ODS i celou zemi zničující. Regionální politici, především poslanec Jan Klas nebo senátor Jaroslav Kubera si naopak myslí, že lepší než dohoda s ČSSD, tak raději další volební období v opozici.

"Musíme zachovat tři priority pro vznik nové vlády: Zabránit vzniku vlády ČSSD s podporou komunistů. Realizovat co nejvíce z našeho programu. Vést nový kabinet," prohlásil Topolánek před svými spolustraníky.;

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Projev předsedy ODS Mirka Topolánka
Plné znění projevu premiéra na kongresu ODS

Potřebujeme výsledky, ne jen dobré úmysly!

"Pokud mi nevěříte, nevolte mně. Čekám od kongresu jasný signál. Slabý mandát znamená, že předložím prezidentu republiky návrh na vládu, která nezíská podporu. Co se bude dít dále, si netroufáme raději domýšlet," varoval Topolánek.

Zároveň naznačil, že silný mandát přetvoří v kabinet, který důvěru poslanců získá. Jak toho chce docílit, Topolánek neřekl. Pouze naznačil, že hodlá vytvořit vládu na bázi trojkoalice či jinak modifikované varianty.

"Vážím si těch, kteří požadují čistější cestu k předčasným volbám přes třetí pokus. Odpovídalo by to i mé povaze bojovníka. Musíme si ale být vědomi toho, že hrozí, že vznikne vláda ČSSD a komunistů. A v politice se nepočítají dobré úmysly, ale jenom výsledky," apeloval na delegáty Topolánek.

Předseda ODS ujistil také přítomné zástupce KDU-ČSL a Strany zelených, že v žádném případě nevznikne velká koalice a že nechce ani změnu volebního systému. "Kvazi-většinový systém by znamenal, že ve sněmovně by zbyly jenom ODS, ČSSD a komunisté. Jak by potom vypadala vláda, je zřejmé."

Místopředsedové vs. Topolánek

Po řeči Mirka Topolánka následovaly projevy místopředsedů strany. Topolánek si několikrát musel vyslechnout kritiku. Nejsilněji se proti němu vymezil Pavel Bém. "Chci předčasné volby tak brzy, jak jen to půjde. Z odkazu 17. listopadu k nám promlouvá odvaha riskovat. Musíme zůstat věrni svým zásadám," reagoval Bém nepřímo na Topolánkův záměr zamezit třetímu pokusu.

Vymezil se také proti Topolánkovu hájení malých stran a neochotě měnit volební systém. "KDU-ČSL už nás jednou zradila. A to nemusím připomínat události z letošního srpna," řekl Bém poté, co se vyslovil pro většinový systém. Ten podle něj jednoznačně zabrání hlasům pro extremistické a nespolehlivé strany.

Jaký recept pro sestavování vlády nabízí on, však Bém v projevu nepředstavil. Podobně nekonkrétní byla také místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. 

Němcová: přestřihněme červený drát!

S Topolánkem nesouhlasila hlavně v pohledu na termín předčasných voleb. "Pan předseda Topolánek řekl, že termín voleb 2007 neexistuje. Já říkám, že existuje. Ale je velmi riskantní." Podle Němcové k němu má vést taková vláda, která nesetře rozdíly mezi ČSSD a ODS. Jaká vláda by to měla být, Němcová v projevu neupřesnila.

Svoji představu objasnila až novinářům v kuloárech. "Pokud by měla být ČSSD ve vládě, tak jenom v úřednickém či poloúřednickém kabinetu. Je samozřejmě možné, že to nevyjde, a bude tady třetí pokus. Ale nebojím se, že by Paroubek dokázal získat důvěru," řekla Němcová.

Před Jiřím Paroubkem důrazně varovala už ve svém projevu.

Miroslava Němcová z ODS.
Miroslava Němcová z ODS. | Foto: Ondřej Besperát

"To opravdu stačí pár měsíců a my uvěříme, že předseda ČSSD je jiný člověk? Faktem je, že rozdělil naši společnost. Jeho programové rehabilitování komunistů nesmí být zapomenuto. Víme přece dobře, že mění názory častěji než vlastní košile. Může být pro nás dnes důvěryhodným partnerem?," řekla Němcová a sklidila souhlasný potlesk celého sálu.

Svůj projev před kongresem zakončila Němcová parafrází slavné scény z filmu Zkáza Titaniku. "Ve Zkáze Titaniku se hrdina rozhoduje, zda přestřihne modrý, nebo červený drát. Záleží na tom osud lodi. Po telefonu mu říkají ať střihne modrý, on ale na poslední chvíli přestřihne červený. Loď tak zachrání. My se musíme snažit přestřihnout drát červeno-oranžový," vyzvala kongres Němcová. Za svůj projev sklidila vůbec největší potlesk ze všech řečníků.

Delegáti: žádnou spolupráci s ČSSD!

Během odpoledne začaly padat už i první návrhy na zákaz spolupráce s ČSSD. V emotivním projevu navrhl Milan Franc z děčínské ODS toto usnesení: "Kongres ODS konstatuje, že jakákoliv spolupráce s ČSSD je nepřijatelná." Navrhl také kongresu, aby při předčasných volbách platilo pořadí na kandidátkách z června 2006.

Na závěr řeči, ve které přirovnal ODS ke smečce vlků, ještě vzkřikl: "Volme takového vůdce smečky vlků, který si nezadá se socany!"

Jaroslav Kubera, senátor ODS
Jaroslav Kubera, senátor ODS | Foto: Aktuálně.cz

Stejné opatření jako Franc požadoval také teplický senátor Jaroslav Kubera. Použití starých kandidátek by podle něj upokojilo ty poslance, kteří se předčasných voleb obávají kvůli konci svého mandátu. S tímto řešením podle něj souhlasí i Mirek Topolánek.

S předsedou ODS už se ovšem neshodne v pohledu na budoucí vládu i termín předčasných voleb. "Se socialisty se vládnout nedá. Jediným řešením je překlenovací vláda, ale co nejdříve. Topolánek teď počítá s termínem 2009, ale to je nereálné. To by bylo rok před volbami a vláda by už vydržela. Pro mně je tím termínem rok 2007," říká Kubera.

Pravděpodobně nejkritičtější projev zazněl z úst poslance Jana Klase. Ten zkritizoval vedení strany za nekomunikativnost: Již delší dobu nejsem spokojen jakým způsobem s námi vedení ODS komunikuje. Nejhorší je posledních 6 měsíců," řekl Klas, který zároveň vyzval vedení strany, aby nedomlouvalo koalici s ČSSD za žádnou cenu.

"A i kdyby k předčasným volbám nedošlo a ODS byla odsouzena na 3,5 roku opět do opozice, tak se toho proboha tak hystericky neděsme. Tak velká strana, která se může opřít o své lidi jak v komunální, tak krajské úrovni, překoná i toto období. A proto namísto sestavování mikulášské koaliční vlády, udělejme všechno proto, aby se konaly v příštím roce předčasné volby a když se to nepovede, tak po 8 letech v opozici nás další 3 roky, které Paroubkovi řádně osolíme zcela určitě nezničí. Osobní ambice a lavírování v jakékoliv formě nesmí mít v ODS v tomto okamžiku žádné místo," dodal Klas.

Bursík: řešme evropské problémy

Odpoledne vystoupili na kongresu jako hosté úřadující předseda KDU-ČSL Jan Kasal a Zelených Martin Bursík.Také oni se vyslovili pro předčasné volby v co nejkratším termínu.

Na kongresu ODS vystoupil i předseda Strany zelených Martin Bursík.
Na kongresu ODS vystoupil i předseda Strany zelených Martin Bursík. | Foto: Aktuálně.cz

"Cestou k nim je překlenovací vláda, která bude mít jasně v programu, že povede k předčasným volbám anebo také třetí pokus," řekl Bursík. Že by v třetím pokusu mohl uspět Jiří Paroubek s komunisty, se nebojí. "Je třeba aby KDU-ČSL jasně deklarovala, že nikdo z jejich poslanců takovou vládu nepodpoří. Mohli by na svém sjezdu například přijmout usnesení v tomto smyslu," řekl Aktuálně.cz Bursík.

Jan Kasal se ve svém projevu za poslance KDU-ČSL zaručil. Ohradil se zároveň proti snahám zavést většinový volební systém. "Pro naši zemi je třeba, aby se různé proudy neslévaly a bylo tady více stran," prohlásil Kasal.

Předseda Zelených Bursík vnesl na kongres také další akcent. "My se pořád pohybujeme jenom v domácí politice a málo se věnujeme té evropské. Přitom Evropa od roku 1989 stále čeká na signál, kdo vlastně jsme, jaké hodnoty vyznáváme," řekl Bursík.

Hledání místa na mapě Evropy by podle Bursíka mělo být to, čemu by se mělo Česko i jeho nejsilnější strana ODS věnovat. "Blížící se předsednictví EU není jenom o manažerském řízení, ale o přemýšlení, jaké hodnoty můžeme Evropě přinést. Můžeme být jako národ Komenského třeba těmi, kdo budou prosazovat hodnoty vzdělanosti. Anebo se můžeme zasadit o to, abychom v Evropě otevírali jako téma ochranu klimatu. To jsou otázky, o kterých bychom měli mluvit," uzavřel Bursík.

Klaus: kongres rozhodne o směřování země

Kongres, který se koná v pražském Veletržním paláci, začal ráno projevem prezidenta Václava Klause. Vyzdvihl v něm důležitost dvoudenního zasedání nejsilnější strany, na kterém se bude volit předseda a místopředsedové ODS: "Je na jednání vašeho kongresu, abyste se rozhodli, jakou cestou půjdete. Nepochybuji, že si uvědomujete, že vaše dnešní jednání v mnohém ovlivní další směřování naší země. Nepochybuji, že se rozhodnete správně."

Václav Klaus
Václav Klaus | Foto: Ludvík Hradilek
Projev prezidenta Václava Klause
Plné znění z úvodní řeči na kongresu ODS

Klaus tím narážel na skutečnost, že kongres by měl posvětit nebo odmítnout Topolánkův návrh na vládu čtyř stran bez účasti komunistů, která zemi dovede do předčasných voleb. Právě spojenectví ODS a ČSSD v novém kabinetu je trnem v oku některých regionů ODS.

Ne velké koalici

Včera večer výkonná rada rozhodla, že ODS musí udělat vše pro to, aby nevznikla vláda ČSSD závislá na hlasech komunistických poslanců. Zároveň však vrcholní politici odmítli případné rozhovory s ČSSD o vytvoření velké koalice.

"Výkonná rada ODS si nepřeje ustavení vlády na základě velké koalice nebo jejich modifikací. Výkonná rada ODS vyzývá předsedu ODS, aby v případě, že nebude možné prosadit předčasné volby v roce 2007, sestavil stabilní vládu, která bude schopna v maximální možné míře prosazovat volební program ODS," uvádí se v usnesení výkonné rady.

Kongres ODS bude pokračovat i v neděli, kdy se budou volit místopředsedové strany - o tyto funkce se uchází 15 politiků. Jednodušší pozici má předseda ODS Mirek Topolánek, který se bude ucházet o znovuzvolení, a protože nemá protikandidáta a těší se podpoře všech krajů, jeho potvrzení v čele ODS na další dva roky je spíše formalitou.

 

Právě se děje

Další zprávy