ODS si zakázala Velkou koalici s ČSSD

19. 11. 2006 19:10
Praha - ODS se vyslovila proti vládě s ČSSD, nevyloučila ale "duhovou koalici". Ve vrcholných funkcích potvrdila Topolánka, ale i rivala Béma.
Mirek Topolánek a Pavel Bém
Mirek Topolánek a Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Kongres ODS uložil v neděli večer vedení strany v čele s Mirkem Topolánkem, aby zabránilo vzniku vlády ČSSD s komunisty. Sjezd také výslovně odmítl velkou koalici či opoziční smlouvu s ČSSD, a zakázal si vrcholnou spolupráci s KSČM.

Zároveň ODS výrazně obměnila své vedení - Topolánek post přesvědčivě uhájil, jiné klíčové funkce však získali jeho rivalové v čele s Pavlem Bémem.

Duhová vláda odmítnuta nebyla

O návrhu zakázat jakoukoli vládní spolupráci s ČSSD nicméně delegáti nakonec nehlasovali. Myšlenka na vznik "duhové koalice" všech stran vyjma komunistické tedy žije.

Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Topolánek dokonce dostal mandát i k tomu, aby duhová vláda přežila celé volební období. Pokud by se ODS nepodařilo vyjednat termín předčasných voleb v roce 2007, měl by Topolánek podle kongresu sestavit stabilní vládu, která v maximální míře prosadí volební program ODS.

Hlasování o tomto usnesení se muselo několikrát opakovat. Mezi delegáty se totiž ozvaly protesty, že optická většina, kterou nejdříve vyhlásil předseda volební komise Hynek Fajmon, nebyla dostatečná. Usnesení nakonec prošlo 196 hlasy.

O nejradikálnějším návrhu - zákazu spolupráce s ČSSD - se nakonec vůbec nehlasovalo. Návrhová komise jej totiž postavila jako alternativu k usnesení o zákazu velké koalice, které prošlo. Také proti tomu se zvedly z pléna nespokojené hlasy.

Personální revoluce

Kongres, který měl najít cestu z vleklého povolebního patu, nakonec vrcholil dramaticky i v personálních soubojích. Posty vlivných místopředsedů nakonec získali i Topolánkovi oponenti. Prvním místopředsedou a č.2 ODS se velmi jednoznačně stal Pavel Bém. Vzápětí do vedení přibyl i Petr Bendl. Až pozdě odpoledne se rozhodlo, že třetí z Topolánkových kritiků, hejtman Evžen Tošenovský, skupinu nerozšíří: velmi těsně podlehl "konzervativci" Petrovi Nečasovi, politikovi, který ještě na začátku víkendu byl druhým mužem strany.

Skupinu jednoznačných Topolánkových příznivců ve vedení ODS reprezentuje "jen" nový místopředseda Petr Gandalovič. Konečnou sestavu doplnil Ivan Langer.

Petr Nečas
Petr Nečas | Foto: Ludvík Hradilek

Bém drtivě, Tlustý propadl

Původně měl být klíčovou otázkou víkendu mandát pro vyjednávání o přechodné vládě, personální volby však plánem zamíchaly. O tom, že Topolánek křeslo obhájí nebylo pochyb. Nakonec ze 476 možných dostal něco přes dvě třetiny - 330.

Po potvrzení Topolánka se kongres ODS pustil do výběru 1. místopředsedy. O post se utkali Pavel Bém, dosavadní 1. místopředseda Petr Nečas a Vlastimil Tlustý, nominaci nepřijal Ivan Langer. Bém, který se v zákulisí netají podporou modelu "velké vládní koalice", nakonec vyhrál už v prvním kole - ze 479 odevzdaných hlasů mu patřilo 268. Nečas dostal 106 a Tlustý 104 hlasy.

Oba neúspěšní kandidáti se pak pokusili získat alespoň křesla řadových místopředsedů, v prvním kole však neuspěli. Narozdíl od Ivana Langera a Petra Bendla, kteří získali nadpoloviční počet hlasů potřebný ke zvolení - Langer 310 a Bendl 274 hlasů.

Vlastimil Tlustý
Vlastimil Tlustý | Foto: Ludvík Hradilek

Ani ve druhém kole Nečas s Tlustým neuspěli. Přeskočil je Petr Gandalovič, který se s 271 hlasy, stal novým místopředsedou. ODS pak začala vybírat už jen poslední jméno: buďto Petra Nečase nebo Evžena Tošenovského. Vlastimil Tlustý definitivně vypadl.

Nečas nakonec ve třetím a posledním kole porazil Tošenovského jen o desítku hlasů. Ve vedení ODS tak zasednou pouze muži. Miroslava Němcová ani Zdena Horníková ve volbě neuspěly.

Slabou útěchou pro Tlustého bylo vítězství v anketě o playboye kongresu. Volbu, ve které hlasovaly pouze delegátky, zorganizoval ministr zahraničí Alexandr Vondra. "Kongres se mi zdál nějaký příliš napjatý, tak jsem uspořádal tuhle volbu. První skončil Tlustý s 21 hlasy, druhý Bém s dvaceti, třetí Nečas s šestnácti," rozšiřoval mezi novináři v zákulisí Vondra.

Infobox

Nové vedení ODS

  • Předseda

Mirek Topolánek

330 z 471 hlasů

  • 1. místopředseda

Pavel Bém

268 z 479 hlasů

  • Místopředsedové

Ivan Langer

310 z 474 hlasů

Petr Bendl

274 z 474 hlasů

Petr Gandalovič

271 z 475 hlasů (2. kolo)

Petr Nečas

237 z 466 hlasů (3. kolo)

Nejdůležitější usnesení

  • Kongres ODS si nepřeje ustavení vlády na základě velké koalice nebo na opoziční smlouvy.
  • Kongres ODS považuje za prioritu konání předčasných voleb do PSP ČR v co nejkratším termínu v průběhu roku 2007.
  • Kongres ODS vyzývá předsedu ODS, aby v případě, že nebude možné prosadit předčasné volby v roce 2007, sestavil stabilní vládu, která bude schopna v maximální možné míře prosazovat volební program ODS. 

V šest hodin zvolil kongres výkonnou radu strany. O jejích členech nebylo sporu - zasedli v ní proporcionálně zástupci regionů.

Topolánkova výzva

Mirek Topolánek už v neděli dopoledne, obdobně jako v sobotu, požádal delegáty, aby mu poskytli silný, zásadový a realistický mandát. "Silný mandát znamená, že neukážeme před svými protivníky ve vyjednávání slabost, zásadový, že nebudeme v jednání vydíratelní a realistický, že se nenecháme odsunout do opozice," řekl Topolánek.

V projevu před volbou předsedy se ohradil také proti kritice, kterou vyjadřovali členové strany v diskusi. "Jediný, kdo vystoupil s jasným návrhem, byl Vlastimil Tlustý. U ostatních absentovala odpověď na základní otázku: jak se má vláda sestavit?" řekl Topolánek.

Delegáty kongresu na závěr požádal o důvěru v jeho osobu, až budou hlasovat o usneseních kongresu. "Nepotřebuji žádné usnesení, abych věděl, že musím ve vyjednávání prosazovat zájmy ODS. Napotřebuji žádné usnesení, abych věděl, že předčasné volby mají být co nejdříve. Vím to."

"Komu nestačí mé logické zdůvodnění, tomu nabízím sám sebe," apeloval na delegáty Topolánek. Za nedělní projev pak sklidil dlouhý potlesk.

Mirek Topolánek
Mirek Topolánek | Foto: Ludvík Hradilek
Kongres, den 1. - Topolánek žádá silný mandát
Původní očekávání o relativně hladkém schválení premiérova plánu vzala rychle za své

Ne spolupráci s ČSSD!

Před Topolánkem vystoupilo několik kritiků "velké koalice". Nejradikálnější usnesení pak navrhl Milan Franc z děčínské organizace ODS: "Kongres ODS konstatuje, že jakákoliv spolupráce s ČSSD je nepřijatelná." Podobný názor formuloval také teplický senátor Jaroslav Kubera: "Se socialisty se vládnout nedá. Potřebujeme co nejdříve předčasné volby," řekl na kongresu.

V řadách delegátů ovšem zároveň panuje strach, že ODS bude odsunuta po případném třetím pokusu Jiřího Paroubka do opozice. Nevěří totiž lidovcům, kteří by mohli vládu ČSSD podpořit.

Před tímto scénářem varoval například Miroslav Beneš z jihočeské ODS. "Kdo z vás tady v sále kdy odešel ve svém regionu dobrovolně do opozice? Kdo z vás by si zodpověděl před lékaři ve vašem obvodu, že do křesla ministra zdravotnictví by znovu usedl David Rath?," apeloval na delegáty.

 

Právě se děje

Další zprávy