Udej spolupachatele a unikneš trestu, plánují poslanci

Domácí ČTK Domácí, ČTK
21. 3. 2012 13:55
Až beztrestnost získá obviněný, který bude mít pozici "korunního svědka"
Jiří Pospíšil.
Jiří Pospíšil. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Možnost odpustit trest "korunnímu" svědkovi nebo zjednodušení a zrychlení trestního řízení. To jsou změny, které přináší novela trestního řádu.

Poslanci ji schválili na svém středečním jednání.

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) k tomu poslancům řekl, že v případě, kdy by pachatel závažného trestného činu označil své spolupachatele, mohl by mu být trest zmírněn a v některých případech i prominut.

Česká republika by tak zavedla praxi podobnou té, kterou jiné země využívají například v boji proti organizovanému zločinu.

Do Senátu tedy nyní míří návrh, který rozšíří využití institutu spolupracujícího obviněného. Kromě zmíněného boje proti organizovanému zločinu by tato praxe mohla pomoci například i s objasňováním korupce.

Týkat se to však nebude vrahů a pachatelů těžkého ublížení na zdraví.

Soudce se s obviněným bude moci dohodnout

Kromě toho schválili poslanci také návrh, díky němuž bude moci státní zástupce uzavřít dohodu o vině a výši trestu s obviněným, který se k činu přizná.

Výjimkou budou trestné činy, u nichž v případě potrestání hrozí odnětí svobody až na deset let.

Hlavním účelem této úpravy má být snaha zrychlit soudní řízení a ulehčit práci soudům.

Novinka počítá s tím, že pokud se obviněný dozná, žalobce mu může navrhnout přiměřený trest, případně ochranné opatření a také rozsah a podobu náhrady způsobené škody.

Dohodu by pak schvaloval soud bez nařízení hlavního líčení, potvrdit by ji ale nemusel. Proti tomuto rozhodnutí soudu by nebylo možné odvolání.

 

Právě se děje

Další zprávy