Tymošenkovi k Euru: Chtějí bojkot i vyšetření korupce

Tereza Šídlová
12. 6. 2012 19:00
Expremiérka poslala vzkaz CNN, její dcera v Praze burcovala proti režimu na Ukrajině
Dcera vězněné expremiérky Ukrajiny Jevhenija Tymošenková.
Dcera vězněné expremiérky Ukrajiny Jevhenija Tymošenková. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Po čtyřech fotbalových zápasech na horké půdě na Ukrajině promluvila expremiérka země Julija Tymošenková, která si odpykává trest za překračování pravomocí ve vězení nedaleko jednoho ze stadionů v Charkově.

A zároveň jí podle ukrajinských médií nově hrozí obvinění z vraždy ukrajinského podnikatele z 90. let minulého století.

Prostřednictvím televizní stanice CNN vyzvala Tymošenková Západ, aby během šampionátu ignoroval prezidenta Viktora Janukovyče, kterého vůdkyně ukrajinské opozice viní z politických represí.

Tymošenkové dcera Jevhenija si zase v úterý vybrala Prahu k tomu, aby vyzvala mezinárodní společenství k prošetření údajné korupce spojené s přípravami fotbalového Eura v režii Janukovyčova režimu.

Nepodávejte ruce

Jevhenija Tymošenková vystoupila v pražské ulici Politických vězňů, kde sídlí ukrajinské sdružení vedené bývalým ministrem vlády expremiérky Bohdanem Danylyšynem, který v Česku získal azyl.

Uvedla také, že Západ by měl přistoupit k sankcím vůči Kyjevu, pokud selže právě probíhající mise Evropského parlamentu na Ukrajinu.

„Postavíte-li se vedle Janukovyče nebo si s ním jen potřesete rukou, pomůžete ukrajinskému režimu, který občanům mé země vzal všechna práva a všechny svobody," uvedla expremiérka Julija Tymošenková v písemném vzkazu zprostředkovaném americkou televizí.

O bojkotu ukrajinské části šampionátu se mluvilo dlouho před jeho zahájením. 

Neochotu potřást si rukou s Janukovyčem, dokud se nezmění situace ukrajinské opozice, potvrdila Francie a Británie. Německá kancléřka Angela Merkelová oznámila bojkot ukrajinské části šampionátu, kde svou cestu turnajem zahajují němečtí, angličtí, francouzští či třeba švédští fotbalisté, už před měsícem.

„Fotbalový šampionát začal, ale pro nás, pro představitele opozice a ukrajinský národ je velmi frustrující a smutné, že turnaj nemůže být oslavou sportu," uvedla v Praze Jevhenija Tymošenková.

„Počty fanoušků se snižují, a to nejen kvůli politickým represím, ale také kvůli předraženým hotelům, které vznikly jako zkorumpované projekty spojené s Eurem," dodala.

Zároveň Jevhenija Tymošenková vyzvala k prošetření těchto projektů, které podle jejích slov mají mezinárodní rozměr.

Za otcem do Česka

Stadion v Kyjevě.
Stadion v Kyjevě. | Foto: Reuters

Dcera vězněné expremiérky se v Česku vyskytuje celkem často. V zemi pobývá i kvůli tomu, že tu začátkem letošního roku získal azyl její otec, tedy manžel Julije, Oleksander Tymošenko. Ten však veřejně nevystupuje.

Dcera ukrajinské političky zdůraznila, že zdravotní stav její matky se nelepší. A zároveň upozornila na blížící se parlamentní volby, které jsou podle její rodiny předem zmanipulované, pokud se jich nemohou účastnit věznění představitelé opozice.

Jevhenija Tymošenková se v pondělí v Kyjevě setkala s bývalým polským prezidentem Aleksandrem Kwaśniewským a někdejším předsedou EP Patem Coxem, kteří mají v příštích dvou týdnech z pověření EP zkoumat pozadí procesu s Tymošenkovou.

Bývalá předsedkyně ukrajinské vlády si v Charkově odpykává trest sedmi let vězení za údajné překročení pravomocí při podpisu plynové smlouvy s Ruskem.

"Pevně doufám, že jejich mise neselže," prohlásila Jevhenija Tymošenková.

Čas na sankce

Pokud podle ní aktivita dvou významných evropských politiků pozitivní výsledky nepřinese, měly by západní státy vyhlásit proti Ukrajině sankce.

Neměly by být podle Tymošenkové zaměřeny proti celé zemi či proti ukrajinskému národu, ale konkrétně proti osobám, jež nesou odpovědnost za nynější stav věcí.

Cox s Kwaśniewským se v pondělí po svém příjezdu na Ukrajinu setkali s prezidentem Viktorem Janukovyčem a premiérem Mykolou Azarovem. O jejich jednání nebyla vydána žádná oficiální zpráva.

Úkolem mise EP je zejména monitorovat osud kasační stížnosti, kterou Julija Tymošenková podala na pravomocný rozsudek v plynové kauze. Kyjevský soud má stížnost projednat 26. června.

 

Právě se děje

Další zprávy