Bojkot fotbalu na Ukrajině. Účast na ME zváží i Nečas

Tereza Šídlová
30. 4. 2012 17:49
Jet na Ukrajinu za zábavou jako fotbalové Euro se nemusí, říká ministr Karel Schwarzenberg
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Evropští politici kvůli vězněné expremiérce Juliji Tymošenkové zvažují bojkot evropského fotbalového šampionátu, který spolupořádá Ukrajina.

Například německá kancléřka Angela Merkelová podle magazínu Spiegel může doporučit sobě i svým ministrům, aby si fotbal odpustili, pokud Ukrajina Tymošenkovou nepropustí, nebo jí neumožní nabízenou léčbu v Berlíně.

Možný bojkot nyní nevyloučil na dotaz Aktuálně.cz ani český premiér Petr Nečas.

"Represe vůči vězněné bývalé ukrajinské premiérce Juliji Tymošenkové vyvolávají znepokojení. Pokud se tato situace nezmění, nabízí se jako legitimní otázka, zda se účastnit z pozice premiéra a členů vlády fotbalového mistrovství Evropy na Ukrajině," vzkázal Aktuálně.cz premiér Nečas.  

I čeští politici už dostali pozvánky z evropské fotbalové unie UEFA, nejčastěji na zahajovací utkání nebo na úvodní zápas české reprezentace. Ten se bude v první den fotbalového šampionátu 8. června hrát v "neproblematické" Vratislavi, neboť Ukrajina se o jednotlivé zápasy dělí s Polskem.

Kontakty ano, zábava ne

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg přichází s diplomatickým postojem, že na Ukrajinu se v této situaci za zábavou létat nemusí. Pro jednoznačný bojkot zápasů hraných na Ukrajině, pokud Tymošenková bude stále ve vězení, je ministr obrany Alexandr Vondra z ODS.

"Mám k tomu diferencovaný postoj. Jsem toho názoru, že bychom měli udržovat vztahy s Ukrajinou a jejími představiteli a snažit se je přesvědčit, že ta cesta, kterou nastoupili, není nejšťastnější. Na druhou stranu létat na Ukrajinu za zábavou člověk taky nemusí," řekl Aktuálně.cz Schwarzenberg.

Ministr zahraničí v minulosti ostře vystoupil proti jiné velké sportovní akci, a to proti olympijským hrám v čínském Pekingu. Svou účast na komunisty pořádaných hrách v roce 2008 odmítl s odvoláním na berlínskou olympiádu, zneužitou nacisty v roce 1936.

Podle svých slov Schwarzenberg nyní pozvánku na fotbalové Euro nedostal. Přesto se chystá na jeden zápas v Polsku, které je na rozdíl od Ukrajiny pod vládou Viktora Janukovyče blízkým českým spojencem a dobrým sousedem.

Finále mistrovství se má hrát na Ukrajině, ale Schwarzenberg se prý nechystá ostatním ministrům výlety za fotbalem rozmlouvat. "To je na každém z nich," uvedl.

Ještě rázněji vidí bojkot fotbalových cest přímo na Ukrajinu ODS, respektive ministr obrany Alexandr Vondra, který je známý i svou zálibou ve fotbalovém fandění.

"Mám pozvánku na zápas do Wroclavi. Uvidím. Nevidím důvod trestat Poláky. Ale na Ukrajinu bych stoprocentně nejel, ani kdyby tam hráli naši fotbalisti, pokud Tymošenkovou nepropustí. Způsob, jakým režim zachází s bývalou premiérkou, je absolutně nepřijatelný a zavrženíhodný," řekl Vondra Aktuálně.cz.

Pozvánky na sportovní událost sezony politikům rozesílá UEFA. "Většinou se jedná o nejvyšší představitele země, tedy určitě prezidenta a premiéra. My v tomto pouze zprostředkováváme kontakty," řekl Aktuálně.cz Jaroslav Kolář, mluvčí Fotbalové asociace České republiky.

Studená válka o fotbal?

Tradičně pozvánku dostává také ministr školství, pod nějž spadá tělovýchova a sport. Jeho křeslo je ale už několik týdnů prázdné. Pozvánek podle Koláře mohlo do Česka doputovat pět až deset.

Vládci Ukrajiny už se proti případným bojkotům politiků, konkrétně Německa, ohradili. "Doufám, že jde jen o mediální kachnu," řekl v pondělí podle agentury ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Oleh Vološyn.

"Nechci vůbec pomýšlet na to, že by němečtí státníci byli schopni oživit metody studené války a ze sportu udělat rukojmí politiky," dodal pak.

Zápasy se přitom mají konat i přímo v blízkosti věznice v Charkově, kde si Tymošenková trest, který západní Evropa považuje za politicky motivovaný, odpykává.

První náznak, že Evropě dochází se způsobem, jakým ukrajinský režim potírá opozici, trpělivost, bude květnový summit politiků střední a východní Evropy v Jaltě na Krymu.

Podle pondělních informací jej bude vedle mnoha dalších státníků bojkotovat i český prezident Václav Klaus.

 

Právě se děje

Další zprávy