Trestní zákoník: podnikatelé jsou pro

Martina Macková
8. 2. 2006 8:00
Praha - Sdružení podnikatelů a živnostníků ČR podporuje nynější podobu návrhu trestního zákoníku, která vypouští jednu ze dvou skutkových podstat trestného činu zneužívání informací v obchodním styku.

Trestním zákoníkem se má dnes zabývat Senát. Podle některých zákonodárců ale právě fakt, že tento trestný čin ze zákona vypadl, znamená budoucí beztrestnost tunelářů.

Skutková podstata  trestného činu zneužívání informací v obchodním styku je v zákoně od roku 1991. "Je to velice kontroverzní ustanovení," míní předseda  představenstva Sdružení podnikatelů a živnostníků Bedřich Danda.

Podle něj každá osoba podnikající ve dvou či více společnostech, které spolu obchodují nebo obchodovaly, se vystavuje riziku trestního řízení. "Téměř každý obchod takovýchto společností se dá považovat za obchod uzavřený na úkor jedné strany," uvedl Danda.

Paragraf je riziko

Spouštěcím mechanismem podle něj mohou být zájmy konkurence nebo i osobní zájmy. "Policii pak postačí zabavit účetnictví takovýchto dvou společností, vybrat vzájemné obchody  a prostřednictvím znalce zjistit, zda smlouva byla výhodná pro jednu stranu. Když stranu znevýhodněnou označí za poškozenou, může podnikatele či člena statutárních orgánů obvinit a stíhat," dodal.

Dosud se podle Dandy obvykle žádní poškození do trestního řízení nehlásili. "Sami se za poškozené nepovažovali. Novela toto kontroverzní ustanovení zákona zcela správně vypouští," míní předseda.

Paragraf se musí vrátit

Někteří zákonodárci ale soudí, že právě sporný paragraf znamená ochranu před střetem zájmů v podnikatelské sféře a ochranu před tunelováním obchodních společností. Pokud by byl trestní zákoník schválen v navržené podobě, muselo by být například zastaveno stíhání v některých kauzách, případně odsouzení pachatelé propuštěni. To připouští i ministerstvo spravedlnosti a policisté, kteří ekonomické kauzy vyšetřují.

Zastaveno by tak muselo být například stíhání Radovana Krejčíře, který převedl z rodinné firmy Corado Holding přes 270 miliónů korun do své společnosti Ducane Finance na Panenských ostrovech, a znemožnil tak věřitelům Corada, aby se dostali k jejich majetku. Osvobozen by mohl být také Karel Srba, bývalý generální sekretář ministerstva zahraničí, který byl obviněn v roce 2004 v kauze pronájmu Český dům. Stát tehdy přišel kvůli nevýhodné smlouvě o 14,5 miliónů korun.

"Náš klub se přiklání k tomu, aby byla celá novela zamítnuta. Jak to nakonec dopadne na plénu, to si netroufnu odhadnout," uvedl již dříve senátor Jaroslav Kubera z ODS, která prakticky Senát ovládá.

 

Právě se děje

Další zprávy