Komunisté nechtějí drahý tabák. Chtějí měnit reformu

Martina Macková
18. 8. 2007 0:00
Vyšší zdanění podpoří pašeráky a padělatele

Praha - Drahý tabák? To ne, říkají komunističtí poslanci, kteří se rozhodli, že se pokusí změnit reformu.

Další zdražení cigaret by podle koaličního návrhu mělo asi dvěma miliardami kompenzovat výpadky rozpočtu způsobené snížením daní. Naposledy se cena cigaret, a to zhruba o deset korun na krabičku, zvedla v březnu.

Komunisté ale oponují. "Je třeba předvídat reakci spotřebitelů. Nahrává to pašování a padělatelům cigaret," míní.

Překvapení v reformě, cigarety zdraží výrazně víc ČTĚTE ZDE

Méně za tabák i cigarety

"Výsledný efekt bude pro rozpočet přesně opačný, něž si ministerstvo financí slibuje. Větší výnosy daní budou jen z prodeje dražších cigaret," říká poslankyně Marta Bayerová, která navrhuje nižší sazby nejen na tabák, ale i na cigarety. Jen daň na doutníky by nechala stejnou.

V balíku reformních zákonů koalice navrhla u tabáku ke kouření daň 1280 korun na kilogram. Bayerová ale navrhuje pouze 990 korun.

Cigarety se daní podle koaličního návrhu 28 procenty a pevnou částí, která má být 1,03 koruny za kus. Dohromady však musí jít minimálně o 1,92 koruny, což znamená, že z běžné krabičky se bude odvádět minimálně 40 korun.

Přestože cigarety v Itálii zdražily a vešel v účinnost zákaz kouření v restauracích, Italové kouří stále víc.
Přestože cigarety v Itálii zdražily a vešel v účinnost zákaz kouření v restauracích, Italové kouří stále víc. | Foto: Reuters

Návrh opoziční poslankyně předpokládá 29 procent a pevnou část ve výši 0,96 korun za kus, dohromady tedy 1,80 korun.
"Tyto změny by přinesly celkové zvýšení výběru spotřebních daní z tabákových výrobků zhruba o 600 a 750 milionů korun," míní Bayerová. Jen zvýšení procentní daně u cigaret poslankyně spočítala na 450 milionů korun.

Koalice přitom kalkuluje s tím, že zvýšení spotřební daně přinese do státní kasy 2,2 miliardy korun navíc.

Tabák se bude pašovat

Nejsnadnější cestou, jak se vyhnout vysoké dani, je podle KSČM padělat tabáky.

"K výrobě padělaného balíčku je třeba jen kopírka a zatavovač igelitu," řekla Aktuálně.cz Bayerová. "Lidé se to neodnaučí, když to bude dražší. Já jsem ze Znojma a pamatuju si, co se dělo, když byly kolkované a nekolkované cigarety. Můžeme čekat, že se bude pašovat nebo lidi budou ve velkém nakupovat v zahraničí," dodává poslankyně, která je sama nekuřačka.

Argumentuje tím, že v Česku už je dnes tabák zdaněn více než v sousedních zemích. Dnes je sazba 905 korun za kilo, nově by měla být až 1280 korun. Na Slovensku se za kilo tabáku platí daň 25 eur, v Polsku 22 eur a v Maďarsku 19 eur.

Spotřební daň už dnes splňuje požadavek EU, který je 32 eur za kilogram.

Dýmkový tabák ještě levněji?

Existuje ale ještě další pozměňovací návrh k reformě, který předložil kolega Bayerové a který se týká tabáku. Poslanec Petr Braný (KSČM) navrhuje vytvořit novou speciální kategorii v daních dýmkový tabák.

Ten by chtěl zdanit ještě méně, celkem 980 korunami za kilogram. "Tato kategorie neexistuje a myslím si, že by neměl být tak drahý jako třeba řezaný tabák," řekl Aktuálně.cz Braný.

 

Právě se děje

Další zprávy