Melčák: Prosadili jsme víc, než je napsáno

Martina Macková
18. 8. 2007 13:40
Bývalí opozičníci dostali sliby jdoucí za rámec reformy
Poslanci Pohanka a Melčák mluví ve sněmovně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem.
Poslanci Pohanka a Melčák mluví ve sněmovně s ministrem práce a sociálních věcí Petrem Nečasem. | Foto: Ondřej Besperát

Praha- Co chtěli ještě v únoru, kdy odešli z ČSSD do tábora koalice a co se jim podařilo? Dva bývalí sociální demokraté mají víc než stravenky.

Miloš Melčák, nezávislý poslanec, který podpořil vládu a nyní i reformu, srovnává. V únoru řekl deníku Aktuálně.cz, v čem by podpořil vládu Mirka Topolánka a s čím by nesouhlasil.

Melčák řekl, kdy může položit vládu ČTĚTE ZDE

Nyní tvrdí: Ne vše se podařilo, ale byl nutný kompromis. Určitě ale s našimi návrhy nekončíme, vše se do reformy nevešlo.

Pastelkovné, stravenky, VZP uhájili

Dva bývalí poslanci ČSSD Melčák s Pohankou už jasně řekli: Vládní reformu podpoříme. A je také známé, že v reformě jsou podepsaní pod zachováním pastelkovného, dávky pro prvňáčky a daňově odpočitatelného výhody pro zaměstnance stravenek.

Pastelkovné sice už napříště nedostanou rodiče školáků na ruku, ale děti o ně nepřijdou. "Dohoda je taková, že peníze půjdou na školy, které za ně tyto pomůcky dětem nakoupí," potvrdil Aktuálně.cz Melčák.

Právě pastelkovné a pohřebné bylo jednou z podmínek Melčáka před půlrokem. Zachování pohřebného ale v debatě s Topolánkem uhájil jen částečně. Nárok na pohřebné budou mít pouze pozůstalí, kteří budou ve špatné sociální situaci. Pokud zemřelý nemá příbuzné, zůstane povinnost pochovat ho na obci.

Foto: Aktuálně.cz

Situaci bude řešit novela zákona o hmotné nouzi, která ale není součástí reformního balíku.

"Byla tady obava, že se v krátké době nepodaří napsat zákon kvalitně. Chceme, aby dávka nebyla zneužitelná a sociální pracovníci nemuseli složitě rodinám dokazovat, že nejsou v hmotné nouzi. Dohodli jsme se, že se pohřebné vyřeší v nejbližším možném termínu," řekl Melčák.

Reforma ruší i registrační pokladny, které by Melčák zrušil již před půlrokem. A oba poslanci také přesvědčili premiéra, aby ředitele VZP jmenovala sněmovna.

Neprosadili? Ne, byl to kompromis

Jednou z klíčových věcí, které poslanec Melčák ještě v únoru odmítal, byly poplatky u lékaře a za recept a placení pobytu v nemocnici. "Jsem proti," říkal.

Reforma ale přináší poplatky u lékaře i pro děti bez omezení věku. "Tento kompromis se musel udělat. Alespoň dětí je tam daňové zvýhodnění. Myslím ale, že se to ještě musí spočítat do hlasování, zda bude stačit. Je to problémový bod, možná by se o něm mělo hlasovat i samostatně," míní Melčák.

Foto: Ludvík Hradilek

Snížení porodného, které odmítal s tím, že "jednou přiznané se neodjímá"  Melčák s Pohankou rovněž neuhájili. "Viděl jsem propočty, jeho zvýšení neúměrně zatížilo sociální systém, bylo to přiznání skokem," změnil názor poslanec.

Názor změnil i na zrušení minimální daně, kterou zavedla jeho bývalá strana. Zatímco v únoru byl přesvědčený, že je nutné ji zrušit, dnes říká: "Zdá se výhodnější ji ponechat, i když ministerstvo financí tvrdí, že nic nepřináší.

V jednání s premiérem se mu nepodařilo obhájit ani názor, že společné zdanění manželů by nemělo zaniknout. "Ne, ale bude sleva na daních za partnera," přiznává.

I bod koaličního programu

Melčák dohodl i to, o čem nepíše ani tiskové prohlášení, kde vyjmenovali své prosazené body. Tzv. editační povinnost. O té mluvil v květnu, když poprvé viděl nástin reformy.

Reforma? Máme výhrady ČTĚTE ZDE

Jde o povinnost finančních úřadů informovat firmy o tom, jak si mají vykládat zákony. Finanční úřady dnes nemusí firmám říct, jaký výklad zákona je podle nich správný. Pokud by měly editační povinnost, stačil by podnikatelům výklad jednoho z úřadů.
Prosadil kuriózně jen to, co v programu slíbila sama koaliční vláda, do reforem to ale původně nezahrnula.

Boj s prací načerno

Levicoví poslanci, kteří vystoupili z ČSSD, ale stále -podle svých slov- hájí levicovější principy politiky, měli na premiéra z ODS i vysloveně pravicové požadavky.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Žádali tvrdý postup proti těm, co zneužívají sociální dávky a pracují načerno.

Reforma tak po jejich vyjednávání obsahuje nově změnu v zákoně, která umožní úřadům práce vyřadit z evidence toho, kdo pracuje načerno a pobírá dávky v nezaměstnanosti.

"Na těchto změnách se ale musí dál pracovat, lépe zákonem definovat nelegální práci, to chce další zákon. Ten by měl také říct, kdo bude tyto lidi, co zatěžují sociální systém sledovat. Navrhujeme, aby to byli celníci," řekl Melčák.

Celé řešení ale do reformy nevešlo. Koalice se totiž obává, že by se dotklo mnoha zákonů a hrozilo by, že tyto změny bude Ústavní soud považovat za tzv. přílepky a zruší je.

Ani víkendové jízdy kamionů, které by Melčák před pár měsíci omezil, reforma neřeší. "Na ministerstvu na řešení pracuje komise, výsledek má být do konce roku," říká.

 

Právě se děje

Další zprávy