Topolánek připustil předčasné volby na podzim 2009

Red DOM
15. 9. 2008 12:13
ČSSD chce znovu prosadit nedůvěru vládě
Premiér Mirek Topolánek se také ujal slova.
Premiér Mirek Topolánek se také ujal slova. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - V politické krizi po kauze Morava premiér Mirek Topolánek poprvé připustil, že by jeho vláda ztratila ve sněmovně důvěru a země by směřovala k předčasným volbám.

"Dovedu si představit vládnutí bez důvěry do předčasných voleb na podzim 2009," řekl Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny. "Nepřeji si to, nepočítám s tím, ale scénáře v hlavě mám, přemýšlíme s kolegy, jak se v takové situaci zachovat."

Opětovné hlasování o nedůvěře Topolánkově vládě oznámili sociální demokraté minulý týden po vypuknutí kauzy Morava. ČSSD ovšem chce rozhodnout o budoucnosti kabinetu až po říjnových senátních a krajských volbách. Do té doby jen vyzývají občany, aby přišli volit a nedávali hlas ODS.

"Aby přišli k volbám a vystavili červenou vládě Mirka Topolánka a tím odmítli používání nečistých praktik v české politice," řekl předseda ČSSD Jiří Paroubek.

Poslanci se přitom mají sejít na schůzi už za dva týdny. "Nejde nám o mocenský boj v parlamentu, ale aby rozhodli občané," zdůvodnil Paroubek, proč by se mělo hlasovat až po volbách, a ne nyní.

Rebelové v ODS také hrozí pádem vlády

Poslanci Vlastmil Tlustý a Juraj Raninec
Poslanci Vlastmil Tlustý a Juraj Raninec | Foto: Ondřej Besperát

Pádem vlády hrozí i rebelové v ODS kolem poslance Vlastimila Tlustého, který stál u zrodu kauzy Morava, když nafotil vlastní kompromitující fotografie.

Tlustého stranický kolega a rebelující spojenec Juraj Raninec upozornil, že kauza Morava naznačuje možné úniky informací z tajných služeb. "Jako člen stálé komise pro kontrolu činnosti Bezpečnostní informační služby budu požadovat, aby se k tomu jasně vyjádřil premiér Topolánek a celá vláda," uvedl Raninec.

"Kauza by mohla vážným způsobem ohrozit bezpečnostní zájmy republiky, pokud se úniky potvrdí. Pokud se to zamete pod koberec, bude to mít vliv na mé rozhodování v případě hlasování o nedůvěře vládě," uvedl Raninec.

Stejně smýšlí i další rebelující poslanec ODS Jan Schwippel. Vládu hodlá potopit jen v případě, že premiér kauzu nenechá důkladně vyšetřit. "Ten jeho postup musí být průhledný, důstojný a férový. Zatím to tak ovšem není," podotkl Schwippel.

Zatím není jasné ani to, zda se vláda může při případném hlasování o nedůvěře spolehnout na dvě zelené poslankyně Věru Jakoubkovou a Olgu Zubovou. 

 

Právě se děje

Další zprávy