ČSSD chce vyšetřit kauzu Morava. Navrhuje komisi

Kateřina Eliášová, Markéta Chaloupská
13. 9. 2008 10:00
ČSSD také chce hlasovat o nedůvěře vládě
ČSSD chce nechat vše vyšetřit
ČSSD chce nechat vše vyšetřit | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sociální demokraté navrhnou na zářijové sněmovní schůzi zřízení zvláštní vyšetřovací komise ke kauze Morava. Dnes o tom rozhodl poslanecký klub ČSSD na mimořádné schůzi.

Socialisté se také rozhodli, že po senátních a krajských volbách vyvolají ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka.

ČSSD chce stůj co stůj důkladně prošetřit "aféru Vyděrač", jejímž hlavním aktérem je dnes už bývalý poslanec vládní ODS Jan Morava.

"Vyšetřovací komise by měla prošetřit zejména případné úniky tajných informací z tajných a zpravodajských služeb, které mohou být zneužitelné ve vztahu k poslancům," řekl po včerejším jednání předsednictva šéf poslanců za ČSSD Michal Hašek.

Sedmdesát pobouřených

Předseda klubu Hašek chce pod žádost o zřízení komise podpisy co největšího počtu poslanců vlastní strany. 

Foto: Ludvík Hradilek
ČTETE VŠE O "KAUZE VYDĚRAČ"

Po odchodech čtyř lidí původně zvolených za sociální demokracii má nyní klub sedmdesát členů. Jednací řád sněmovny stanoví, že se vznikem vyšetřovací komise musí souhlasit pětina všech poslanců - stačí tedy čtyřicet podpisů.

"Je to důležitý vzkaz sociálních demokratů směrem k veřejnosti, že vyšetřování nepožaduje jen nějaké úzké grémium strany, ale celá ČSSD," řekl Aktuálně.cz poslanec Miroslav Svoboda.

Předsednictvo ČSSD také vyzvalo své zákonodárce v Parlamentu, aby nehlasovali pro radarové smlouvy, které schválila vláda.

Vzkaz míří i ke čtyřem odpadlíkům, kteří klub ČSSD v průběhu tohoto volebního období opustili.  

ODS: Komise? Není třeba

Občanští demokraté, kterých se kauza nejvíce dotýká, žádnou komisi nechtějí. Podle nich je dostatečné, že se případem bude zabývat policie.

"Takových komisí viděli spoustu, já se nedomnívám, že by taková komise mohla cokoliv odhalit. Já mohu garantovat standardní vyšetřování," řekl k tomu ministr vnitra Ivan Langer.

Foto: Ondřej Besperát
Topolánek: Za vším je Tlustý. Tlustý: Mandát nesložím
Má Tlustý odejít? ODS je po skandálu rozdělena
Tlustý: Jak se z bývalého ministra stal donašeč
ODS rozesílá straníkům SMS proti Tlustému a Moravovi

Za pravdu mu dává jiný člen ODS, Marek Benda. "Komisí byla spousta, ke kauze Diag Human, IPB, Kapsch, ale nikdy se nic nevyšetřilo. My to neumíme, spíš se to tak nějak politicky rozkecává, než že se něco vyšetří," soudí.

Podle něj jediná komise, která kdy něco vyšetřila, byla v devadesátých letech komise pro objasnění událostí 17. listopadu. Díky práci jejích členů byl dán podnět k zahájení trestního stíhání poslanců Federálního shromáždění, kteří vědomě zatajili svou předchozí spolupráci s bývalou Státní bezpečností.

Vyšetřovat chtějí i zelení

Požadavek celou kauzu vyšetřit zazněl i od zelených. Poslankyně Věra Jakubková žádá o sestavení koaliční vyšetřovací komise.

Kauza se totiž zelených dotýká. Z reportáže TV NOVA vyplynulo, že poslanec Morava hodlal vydírat svoji kolegyni z klubu zelených Olgu Zubovou.

"Zůstává řada otázek, je důležité, aby koaliční partner byl důvěryhodný," vysvětlila své důvody.

Nedůvěra vládě? Po volbách

Sociální demokraté se kvůli aféře také dohodli, že po volbách vyvolají ve sněmovně hlasování o nedůvěře vládě Mirka Topolánka.

Hlasování může být pro Topolánkův kabinet napínavé. Tři předchozí hlasování sice Paroubkově straně nevyšla. Tentokrát ale dva poslanci za ODS - Juraj Raninec a Jan Schwipel - nevyloučili, že by za určitých okolností pomohli opozici vládu svrhnout.

Čtěte více: Aféra Vyděrač: Rebelové z ODS pohrozili pádem vlády

Raninec se Schwippelem patří v ODS do skupiny, která otevřeně kritizuje předsedu Mirka Topolánka. Na jednání poslaneckého klubu také požadovali, aby se Moravův případ pořádně prověřil, i když jen v měřítku vlastní strany.

Oba poslanci chtějí zejména vysvětlit roli, kterou hrál v kauze s vyděračskými fotografiemi předseda poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

Zvítězíme ve volbách, vzkázal Paroubek

Sociální demokracie na dnešním zasedání také vyhlásila dva cíle, kterých by chtěla dosáhnout.

Za prvé chce zvítězit v krajských volbách a za druhé zrušit monopol ODS v Senátu. Šéf ČSSD Jiří Paroubek ale také připustil, že úspěch v senátních volbách bude nejtěžší.

 

Právě se děje

Další zprávy