Topolánek je krok od úplného triumfu

Petr Holub
22. 10. 2006 15:30
Praha - Ve volbách do Senátu a na radnicích jednoznačně uspěla ODS. Uvnitř: Jak číst výsledky voleb?

"Topolánek ale ještě nevyhrál na celé čáře," říká šéf Factum Invenio Jan Herzmann.

ODS získala ve víkendových komunálních volbách o deset procent více hlasů než v roce 2002 a v senátních volbách zopakovala předloňský úspěch, kdy do druhého kola nepostoupila jen v jediném obvodě.

"Veřejnost se po červnových volbách posunula trochu doprava," míní volební expert Jan Herzmann.

Jak výrazně však ODS porazí sociální demokraty, svého největšího rivala, se uvidí až po druhém kole senátních voleb za týden, upozorňuje Herzmann.

V roce 2004 nakonec získala 18 senátních křesel a úspěch může zopakovat, pokud se jí i tentokrát podaří zabránit vzniku koalice "všichni proti ODS", k níž vyzval šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek. V takovém případě může podle předsedy Senátu Přemysla Sobotky vyhrát ve 12 až 15 obvodech. Tento výsledek vychází i z prognózy Aktuálně.cz.

ODS má čím zaplatit

Klíče k velkému úspěchu dnes leží na radnicích. Topolánkova strana na nich byla silná, už před volbami měla 19 primátorů ve 30 největších městech.

Stranická příslušnost primátorů v roce 2006 je prognózou podle toho, jaká strana bude mít na radnici rozhodující slovo.
Stranická příslušnost primátorů v roce 2006 je prognózou podle toho, jaká strana bude mít na radnici rozhodující slovo. | Foto: Aktuálně.cz

Tentokrát má dobrou šanci získat další čtyři primátorská místa v Olomouci, Českých Budějovicích, Karlových Varech a Třebíči.

Větší změny než v osobách starostů však budou ve složení městských rad. Z devatenácti dosavadních primátorů ODS pouze pět nebylo závislých na podpoře sociálních demokratů v Plzni, Brně, Liberci, Ústí nad Labem a na Kladně. Tentokrát se může bez podpory ČSSD obejít všech 23 primátorů. Osmnáct z nich může mít většinu na radnici buď jen s podporou zastupitelů vlastní strany, anebo s podporou jedné menší strany, nejčastěji lidovců, zelených a SNK-ED.

Už dnes se však liberecká ODS se sociálními demokraty spojila. Uzavřela koaliční smlouvu nejen s ČSSD, ale i s Unií pro sport a zdraví. Dohromady budou mít v devětatřicetičlenném městském zastupitelstvu nadpoloviční většinu 21 mandátů. V Liberci ODS získala 12 mandátů, ČSSD šest.

V pěti případech se může ODS rozhodnout, jestli dá v městské radě přednost opět velké koalici, anebo podpoře několika malých stran. Mezi těmito alternativami bude volit v Brně, Opavě, Prostějově, Jihlavě a Karlových Varech.

V Přerově, kde obě strany získaly po deseti mandátech, už byla uzavřena velká koalice. V Brně pak dnes ODS připustila, že se bude muset ve prospěch ČSSD vzdát primátorského křesla.

ODS může nabídnout menším stranám spolupráci i tam, kde je nebude potřebovat, a tak si zajistit jejich podporu ve volbách do Senátu.

Paroubek mezi smířením a konfrontací

Sociální demokraté získali ve větších městech výrazně víc mandátů, než měli dosud, přesto pro ně může být vyhazov z městských rad hlavní ztrátou z letošních voleb.

Přijdou o primátorská místa v Olomouci a Třebíči, v pěti městech severní Moravy v čele s Ostravou se však mohou rozhodnout, jestli chtějí vládnout i nadále spolu s komunisty, anebo se domluvit s ODS.

Moravští sociální demokraté mohou domluvit kompromis s ODS a umožnit jim účast například v ostravské radě výměnou za velkou koalici v jiném městě, například v Brně.

Jiří Paroubek však může pro druhé senátní kolo zvolit jinou cestu a spory s ODS vyhrotit i za cenu, že přijde o většinu dosavadních míst náměstků primátorů a radních.

Foto: Ludvík Hradilek

Většina ze šesti kandidátů ČSSD, kteří mají ve druhém kole šanci dostat se do Senátu, může uspět jen s podporou komunistických voličů. Paroubek přitom dobrý výsledek v Senátu potřebuje, aby vyvážil relativní neúspěch na radnicích.

"Uvnitř sociální demokracie se určitě povedou debaty, jak dál," předpokládá Herzmann. Republikové vedení však má v ČSSD i v ODS jen omezenou šanci, jak ovlivnit komunální politiky.

Vznikne ústavní i Klausova většina

Lidé se při volebním víkendu opět víc soustředili na podporu dvou velkých stran. Z kandidátů v druhém kole senátních voleb mají občanští a sociální demokraté dohromady plné dvě třetiny. Na primátorské místo mají nezávislí kandidáti nárok pouze v Mostě a Třinci.

Infobox
Autor fotografie: Ludvík Hradilek

Podle ředitele Herzmanna je překvapením, že nepokračoval vzestup zelených, kteří přitom po sněmovních volbách dokázali obratně vyjednávat o vládě.

Vedle potvrzení Topolánka v čele ODS tak už první kolo senátních voleb zřejmě odpovědělo i na další otázku. Bylo by překvapením, kdyby velké strany nezískaly v senátu 16 mandátů potřebných ke změně volebního systému.

Před druhým kolem je také velmi pravděpodobné, že bude potvrzena tzv. "Klausova většina". ODS a ČSSD bude mít většinu v obou komorách parlamentu, pokud získá 13 senátorů. Přitom už dnes je jisté, že strany získají pět křesel, kde stojí proti sobě jejich kandidáti.

 

Právě se děje

Další zprávy