Odhad: ODS získá 12 senátorů

Petr Holub
27. 10. 2006 5:40
Analýza - ČSSD a ODS uspějí zhruba v polovině senátních obvodů, v nichž v prvním kole postoupili jejich lidé. Uvnitř: Předpověď pro 27 obvodů.

Tato předpověď Aktuálně.cz vychází z analýzy druhých kol v minulých volbách.

Jasným vítězem prvního kola voleb se tentokrát stala ODS, která postoupila ve 26 ze 27 obvodů. Sociální demokraté budou ve druhém kole hrát v jedenácti obvodech, lidovci v šesti a komunisté ve třech. Doplní je kandidát Strany zelených a lidé z dalších menších stran.

Drtivé vítězství ODS v prvním poločase
Výsledky 1. kola voleb do Senátu v přehledné mapě

Ve druhém kole však ODS podle analýzy Aktuálně.cz potvrdí kolem dvanácti mandátů.

ČSSD kolem šesti, lidovci čtyři, komunisté by měli vyjít naprázdno. Zvítězí také nezávislý kandidát Petr Skála na Chomutovsku a Soňa Paukertová se Strany pro otevřenou společnost na Jablonecku.

ZDE SE PODÍVEJTE, KDO SE STANE SENÁTOREM
(článek pak pokračuje pod touto předpovědí)

Foto: Aktuálně.cz
Předpověď Aktuálně.cz pro západ ČR
Podívejte se, kdo se stane senátorem za Prahu 2, 4, 8 a 14, dále za Domažlice, Teplice, Chomutov, Jablonec n.N., Litoměřice, Mladou Boleslav, Benešov, Rokycany a Sokolov
Foto: Aktuálně.cz
Předpověď Aktuálně.cz pro východ ČR
Podívejte se, kdo se stane senátorem za Chrudim, Svitavy, Náchod, České Budějovice, Opavu, Ostravu, Karvinou, Zlín, Třebíč, Prostějov, Vsetín, Břeclav, Šumperk, Brno

Ve třech obvodech, na Benešovsku, Opavě a ve Zlíně jsou podle analýzy šance otevřené. V těchto obvodech má své dva lidi ODS, sociální demokraté a lidovci v jednom. Pouze v Opavě se přitom utkají kandidáti ODS a ČSSD, v dalších dvou obvodech budou proti sněmovním stranám stát soupeři z menších stran či sdružení.   

Tato předpověď vychází z analýzy minulých druhých kol senátních voleb, podle níž Aktuálně.cz vyvodilo okolnosti, jež přinášejí v tom kterém obvodu senátorský mandát.

Vítězové prvního kola

Právě samostatně kandidující chomutovský chirurg Petr Skála a také starosta Poličky Miroslav Popelka (ODS), jeho vsetínský kolega Jiří Čunek (KDU-ČSL), anebo Božena Sekaninová z Bohumína (ČSSD) byli typickými vítězi prvního kola senátních voleb.

Nejvíce takových lidí měli občanští demokraté, kteří pro úspěch v senátních volbách neváhali nasadit dosavadního brněnského primátora Richarda Svobodu a herce Tomáše Töpfera. Naopak byli potrestání ve druhém zlínském obvodě, kde za ně kandidoval brněnský výzkumník Michal Marek.

Infobox

VOLBY NA AKTUÁLNĚ.CZ
(to nejlepší z volebního víkendu)

Této chyby dovozu osobností se častěji dopouštěli sociální demokraté. Těm se nevyplatilo, že v Chomutově nominovali bývalou nejvyšší státní zástupkyni Marii Benešovou, ve Svitavách bývalého vicepremiéra Jiřího Havla a v Jablonci diskaře Imricha Bugára.

Jednou senátorem, vždycky senátorem

Do druhého kola postoupili téměř všichni senátoři, kteří se rozhodli obhajovat mandát.

Výjimky jsou dvě. Litoměřický Zdeněk Bárta neuspěl poté, co se dostal do sporů s KDU-ČSL, za niž kandidoval. Na Karvinsku prohrál Ondřej Feber, který mohl znejistit voliče tím, že změnil od minulých voleb stranu a místo US-DEU reprezentoval lidovce.

Lidovečtí senátoři přitom byli spíše úspěšní a zachránili straně celé podzimní volby dobré šance obhájit mají tři členové lidoveckého vedení, Adolf Jílek, Jiří Stodůlka a Petr Pithart.

Obstáli také tři dosavadní senátoři z menších stran, i když reprezentovali marginální strany (US-DEU, SOS a Volbu pro město).

Strana zelených nenašla dost silné osobnosti, jak svědčí postup jediného významnějšího kandidáta onkologa a bývalého ministra zdravotnictví Pavla Klenera v Praze 12.

Podle hodonínského vzoru

Role osobností může ještě vyrůst o tomto víkendu.

"Nebude záležet na tom, jestli si domluvíte podporu od kandidátů, kteří vypadli v minulém kole," říká lidovec Stodůlka, který obhajuje mandát již podruhé. Tentokrát proti starostce valašské vísky Rokytnice Janě Juřenčákové.

Vliv bude mít i finále kampaní. Dosud neznámý kandidát může oslovit voliče a porazit i zkušenějšího soupeře, jak svědčí dva roky starý příklad hodonínské zubní lékařky Aleny Venhodové, která s přehledem překonala dosavadního lidoveckého senátora Josefa Kaňu.

Pravidla úspěchu

Aktuálně.cz sestavilo přehled pravidel, která pro úspěch ve druhém kole platila v minulých volbách. Z toho vychází předpověď, již uvádíme v začátku článku. 

  • Vyhraje kandidát ODS, pokud má v 1. kole přes 40 procent.
  • Vyhraje kandidát ODS, pokud má v 1. kole 20 procent náskok před kandidátem malých stran nebo nezávislým kandidátem.
  • Kandidát ODS vyhraje nad kandidátem KSČM, pokud s ním neprohrál v 1. kole.
  • Kandidát ODS vyhraje nad kandidátem ČSSD, pokud v 1. kole dostal víc hlasů, než kandidáti ČSSD a KSČM dohromady.
  • Kandidát malých stran nebo nezávislý kandidát vyhraje nad kandidátem ODS, pokud s ním v 1. kole prohrál nejvýše o 10 procent.
  • Kandidát ČSSD vyhraje nad kandidátem ODS, pokud nad ním vyhrál v 1. kole.
  • Kandidát ČSSD vyhraje nad kandidátem ODS, pokud společně s kandidátem KSČM dostal v 1. kole o deset procent víc, než kandidát ODS.

Prognóza pro druhé kolo 

  • ODS získá 12 mandátů. V obvodech: Teplice, Rokycany, České Budějovice, Praha 2, Praha 4, Praha 8, Praha 12, Litoměřice, Mladá Boleslav, Náchod, Třebíč, Brno
  • ČSSD získá 6 mandátů. V obvodech: Sokolov, Domažlice, Břeclav, Prostějov, Ostrava, Karviná
  • KDU získá 4 mandáty. V obvodech: Chrudim, Svitavy, Vsetín, Šumperk
  • Nezávislý kandidát Petr Skála vyhraje v Chomutově.
  • Kandidátka Strany pro otevřenou společnost Soňa Paukertová vyhraje na Jablonecku. 
  • Bez favorita jsou 3 obvody: Benešov, Opava a Zlín

 


 

 

Právě se děje

Další zprávy