Volby on line: Topolánek vařil guláš

Red Dom
21. 10. 2006 18:30
Praha - Předseda ČSSD a šéf ODS se vzácně shodli: volby prý budou mít na jednání o vládě malý vliv. Uvnitř: On line přenosy

Reportéři Aktuálně.cz sledovali v pátek a v sobotu volby po celé republice.

Včera strávili hodiny v poloprázdných volebních místnostech, dnes se přesunuli do volebních štábů parlamentních stran, kde politici do noci sledovali a hodnotili výsledky senátních a komunálních voleb.

Podívejte se, jaké byly podzimní volby 2006

Foto: Aktuálně.cz
On line z prvního dne voleb: Účast byla nízká
Reportéři Aktuálně.cz ve volebních místnostech po celé republice
Foto: Aktuálně.cz
On line z druhého dne voleb: Lidé přece jen přišli
Volilo se až do 14. hodiny, podívejte se a přečtěte si jak
Senátní volby na štábu Strany zelených: V tuto chvíli se sčítají obvody a nic není jasné. Kuchtová si s z Aktuálně.cz si povídala třeba o vstupu žen do politiky: "Snad kromě Miloše Zemana by si netroufnul nikdo říct, abychom si vzaly vařečku a šly domů. Politika se zjemnila a je módou říkat, že ženy by měly jít do politiky. Ovšem to, že postavení není stále rovnoprávné, myslím, stále platí. Je třeba neustále připomínat, že rovnováha mezi muži a ženami v politice není, a že je divné, že to není. Myslím, že je třeba pomáhat tomu, aby se žen do politiky dostalo více."
Senátní volby na štábu Strany zelených: V tuto chvíli se sčítají obvody a nic není jasné. Kuchtová si s z Aktuálně.cz si povídala třeba o vstupu žen do politiky: "Snad kromě Miloše Zemana by si netroufnul nikdo říct, abychom si vzaly vařečku a šly domů. Politika se zjemnila a je módou říkat, že ženy by měly jít do politiky. Ovšem to, že postavení není stále rovnoprávné, myslím, stále platí. Je třeba neustále připomínat, že rovnováha mezi muži a ženami v politice není, a že je divné, že to není. Myslím, že je třeba pomáhat tomu, aby se žen do politiky dostalo více." | Foto: Ludvík Hradilek
FOTOREPORTÁŽ: Co se dělo v ODS, ČSSD a u zelených
Fotoreportér Aktuálně.cz v sídle parlamentních stran

V prvních reakcích na výsledky předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že volební účast je nízká a že by v případných předčasných volbách, o nichž strany vyjednávají, byla ještě nižší. Proto je podle něj třeba dohodnout se na řádné vládě.

Řekl také, že už je jasné, že výsledky voleb nemohou nijak ovlivnit jednání o vládě.

Mirek Topolánek se poprvé k volbám vyjádřil až v půl osmé. Do té doby - jak řekl zpravodajce Aktuálně.cz - mimo jiné vařil guláš. "Vypadá to, že bychom mohli potvrdil minulé výsledky z voleb do Senátu," řekl. "Čeká nás ale druhé kolo senátních voleb a vyjednávání o koalicích na radnicích."

Stejně jako Paroubek řekl, že výsledek zřejmě neovlivní vyjednávání o vládě, ale dodal: "Ukazuje se, že ČSSD dál ztrácí."

ON LINE PŘENOS ZE ŠTÁBŮ STRAN

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
21:30 - Lidovci končí - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve volebním štábu lidovců je už skoro prázdno. V paláci Charitas zůstalo už jen několik straníků a novinářů. Na velkoplošné obrazovce už ani neběží přímý přenos z voleb, ale hraje hraje hudební stanice. 

Foto: Aktuálně.cz
20:45 - Tři želízka komunistů - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V sídle KSČM panuje poklidná atmosféra. "Máme ještě pořád tři želízka v ohni, takžeje šance, že bychom mohli vytvořit senátní klub," přeje si předseda strany Vojtěch Filip. Ostatní členové KSČM popíjejí kávu a sledují průběžné výsledky v televizi a na internetu. Shodují se, že v dalším kole senátních voleb doporučí svým voličům podpořit levicové kandidáty.

Foto: Aktuálně.cz
20:37 - K Zeleným přišel Landovský - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve volebním štábu Strany zelených se objevil i herec Pavel Landovský. Řekl, že přišel, protože tady má kamarády z Evropy a ze světa. "A abych byl vtipný, řeknu, že si myslím, že ledovce tajou," řekl Landovský v narážce na nedávný spor mezi prezidentem Václavem Klausem a předsedou zelených Martinem Bursíkem o globálním oteplování.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
20:00 - Z Lidového domu se ztrácejí politici- zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Politiků v Lidovém domě ubývá. Novinářům už není k dispozici žádný z nejvyšších představitelů strany. Před médii se ukryla i Petra Buzková, která neuspěla v pražských komunálních volbách.

Foto: Aktuálně.cz
18:20 - Langer je potěšen - zpravodajka Aktuálně.cz Sabina Slonková
Foto: Aktuálně.cz

Tiskovka dobrých výsledků.
Tiskovka dobrých výsledků. | Foto: Ludvík Hradilek

Místopředsedu ODS Ivana Langera průběžné výsledky voleb potěšily. Současně ale upozorňuje, že hra o senátorské posty je teprve v polovině. "Jsme v poločase a pamatujeme si, že v tom druhém poločase se mnohdy bez ohledu na skutečné kvality našich kandidátů všichni spojili proti nám. Takže si počkejme," sdělil Aktuálně.cz Langer.

Foto: Aktuálně.cz
19:05 - Předsedova kritika - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Předseda sociálních demokratů Paroubek kritizoval výsledek pražské ČSSD v komunálních volbách. Nad průběžnými výsledky řekl, že vypadají velmi nedobře. "Ve volbách se musí bojovat a ne sedět na židli," vzkázal pražským spolustraníkům. 

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
18:55 - Kde je Kasal? - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve štábu lidovců se dosud neukázal úřadující šéf Jan Kasal. "Rád sleduje výsledky v klidu na počítači," řekl mluvčí strany Jakob. Do druhého kola  by zatím mohlo postoupit šest až sedm kandidátů KDU-ČSL. "To není neúspěch," říká Jakob.

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
18:47 - Lidovci jsou nervózní - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Lidovci na internetu nervózně sledují  výsledky voleb do Senátu. Obhajují sedm mandátů a počítají doslova každý hlas. Nelibě se smiřují s tím, že jejich kandidát Karel Nývlt kles v Náchodě na průběžné třetí místo. V Českých Budějovicích se propadl na třetí místo také tamní primátor Miroslav Tetter. Je to těsné. "Snad to ještě zvrátí," doufá mluvčí lidovců Ondřej Jakob.

Foto: Aktuálně.cz
18:19 - Uherka je napjatý - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociálnědemokratický kandidát do Senátu na Zlínsku Jan Uherka v Lidovém domě napjatě sleduje souboj o druhé postupové místo do dalšího kola voleb. Na Zlínsku vede lidovec Jiří Stodůlka a Uherka se přetahuje s kandidátem ODS Markem Michalem o další postup. Uherku zklamala nízká volební účast.

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
18:33 - Už i lidovci večeří - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

V paláci Charitas u KDU-ČSL se začal podávat guláš a u stolku s občerstvením, kde se zatím nabízely jen studené pokrmy, se rázem utvořila fronta.

Foto: Aktuálně.cz
18:19 - ČSSD: víno a guláš - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ve štábu ČSSD se popíjí víno, někteří straníci večeří guláš. V televizi sledují průběžné výsledky. Při zobrazení výsledku v obvodu Karviná se ozývá potlesk. V tomto obvodu totiž zatím s velkým náskokem vede senátní volby sociální demokrat Petr Vícha.

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
18:16 - U lidovců je živo - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve štábu KDU-ČSL je už atmosféra mnohem živější než po uzavření volebních místností. V sálu paláce Charitas jsou desítky lidí. "Tak co, jak to vypadá," ptá se svých spolupracovníků exministr zahraničí Cyril Svoboda. Zajímá se hlavně o Prahu, kde byl zvolen poslancem. Ale zklamaně odchází od počítače, když zjistí, že je v hlavním městě sečteno jen minimum hlasů.

Foto: Aktuálně.cz
17:50 - Filip už dorazil - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Do volebního štábu KSČM dorazil předseda Vojtěch Filip. Za úspěch by považoval zisk 15-20 procent v komunálních volbách. V senátu by rád viděl nejméně tři nové senátory KSČM. "Čím více bude ve vedení obcí komunistů, tím poctivější bude česká politika," řekl. V sídle strany v ulici Politických vězňů už se sešlo kompletní vedení strany. Všichni se pozastavují nad nízkou volební účastí. Podle představitelů strany za to může znechucení lidí politikou.

Foto: Aktuálně.cz
17:37 - Zelené stesky - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

"Stačí mít nálepku ODS a už máte třicet procent," postěžovala si senátní kandidátka zelených Eva Tylová, která je ve volebním obvodu Benešov zatím se šesti procenty předposlední. Vede Karel Šebek z ODS s 33 procenty.

Jiří Dědeček neprorazil do sněmovny ani do Senátu.
Jiří Dědeček neprorazil do sněmovny ani do Senátu. | Foto: Ludvík Hradilek

Zelení mají ve hře o druhé kolo senátních voleb zatím dva horké kandidáty - onkologa Pavla Klenera v Praze 12 a ekologa Mojmíra Vlašína v Brně.

Foto: Aktuálně.cz
17:01 - Randák je napjatý - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Velmi napjatě sleduje výsledky ve štábu KSČM komunista Jiří Randák, který kandiduje do Senátu v Praze 8. "Chci se poprat o druhé místo, ale konkurence je velmi silná," svěřil se soupeř Aleny Palečkové z ODS či Jiřího Patočky z ČSSD. Z tohoto obvodu nejsou zatím k dispozici ani dílčí výsledky.

Foto: Aktuálně.cz
16:57 - Posila z Německa - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve štábu zelených je i europoslanec za německé Zelené Milan Horáček. Podle něj by bylo dobré, aby česká Strana zelených získala ve všech obcích, kde kandiduje, více než pět procent hlasů.

Petr Štěpánek s dcerou
Petr Štěpánek s dcerou | Foto: Ludvík Hradilek

V západní a střední Evropě - v Německu, Rakousku či Švýcarsku - dostali Zelení v národních volbách od osmi do patnácti procent hlasů a podle Horáčka není důvod, aby čeští zelení byli výjimkou. Případný úspěch v komunálních volbách by byl dalším krůčkem k tomu, aby se Strana zelených stala v Česku standardní politickou silou.

Foto: Aktuálně.cz
16:55 - Agitace proti základnám - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

V sídle strany, kde sedí také volební štáb, podepisují komunisté petici proti umístění amerických raketových základen v České republice. Petici podepsalo už přes 50 tisíc lidí, přestože se zdá být jasné, že rakety v Česku nebudou. Spíš půjde jen o radarovou základnu.

Foto: Aktuálně.cz
16:30 - Zelení si tleskají - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve volebním štábu Strany zelených je hlava na hlavě.

Členové strany i její příznivci mají dobrou náladu a tleskají pokaždé, když se při průběžném zveřejnování výsledků voleb do Senátu objeví kandidát zelených na předním místě. Dorazil i kandidát v Praze 12, onkolog Pavel Klener, který zatím figuruje na druhém místě. "Je to dobré!" přivítal ho Milan Horáček, europoslanec za německé zelené.

Foto: Aktuálně.cz
16:20 - Topolánek vařil guláš - zpravodajka Aktuálně.cz Sabina Slonková
Foto: Aktuálně.cz

Předseda ODS a odstupující premiér Mirek Topolánek se zatím k průběžným výsledkům nevyjádřil.Právě dorazil do hlavního štábu ODS. Do té doby, jak řekl zpravodajce Aktuálně.cz, vařil guláš. "Papriku dávám na cibuli, kližka je hezká," sdělil.

Foto: Aktuálně.cz
15:50 - Přemysl Sobotka o nízké účasti - zpravodajka Aktuálně.cz Sabina Slonková
Foto: Aktuálně.cz

V hlavním štábu ODS se objevil předseda Senátu Přemysl Sobotka a šéfové klubů obou parlamentních komor. Na další stranické špičky se zatím stále čeká. 

Sobotka Aktuálně.cz sdělil, že jej nízká volební účast osobně nepřekvapila. "Ukázalo se, že ty poslední odhady byly značně nepřesné. Proč je účast takto nízká? Je to trend v celé Evropě, ale pokud bychom měli jednozančné vysvětlení, jistě bychom tomu přizpůsobili svoji strategii pro příští volby. Otázka do diskuse také je, zda jednotlivé volby nesjednotit do jedno termínu tak, aby občan neměl pocit, že to je něco, co jej v uvozovkách obtěžuje," uvedl Sobotka. 

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
15:45 - Chlebíčky a víno - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

V lidoveckém štábu panuje uvolněná atmosféra. Sledování prvních průběžných výsledků si přítomní politici zpříjemňují pojídáním chlebíčků a popíjením vína, kávy a minerálky.

Foto: Aktuálně.cz
15:15 - Dolejš chce tři místa v Senátu - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ve štábu komunistů je i místopředseda strany Jiří Dolejš. Řekl, že by komunisté rádi získali tři místa v Senátu.

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
15:10 - Dorazil Cyril Svoboda - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Do štábu lidovců dorazil exministr zahraničí Cyril Svoboda a je zde také místopředseda strany Kalbáč. Lidovci nasadili do komunálních voleb 22 tisíc kandidátů, po komunistech nejvíce. Dosud měli 6100 míst v zastupitelstvech.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
15:05 - Paroubek napadl Kubiceho útvar - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Jiří Paroubek pronesl první komentář k volbám.

Modrou totalitu nepřipustím.
Modrou totalitu nepřipustím. | Foto: Ludvík Hradilek

Řekl, že účast je nízká a že by u předčasných voleb, o něž usiluje ODS, byla ještě nižší. Proto je podle něho třeba, aby se strany domluvily. Volby byly podle něho rozhodnuty předem. V této souvislsti napadl policejní Útvar na odhalování organizovaného zločinu, který týden před volbami zatkl někdejšího Paroubkova spolupracovníka Zdeňka Doležela. Paroubek řekl, že tento útvar pracuje jako politická policie.

KDU-ČSL
KDU-ČSL | Foto: KDU-ČSL
15:00 - U lidovců je mrtvo - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Ve štábu lidovců je mrtvo. Z vedení strany tu není nikdo, přítomen je pouze lídr pražské kandidátky Marián Hošek.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
14:45 - Politici odešli - zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Štáb sociálních demokratů opustili politici. Zůstali novnáři, kteří si krátí čas nabídnutým občersvením. Kolem třetí hodiny by měl v televizi promluvit předseda strany Jiří Paroubek.

Foto: Aktuálně.cz
14:30 - Zelení se zatím smějí - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Do volebního štábu Strany zelených se scházejí místopředsedové strany a kanidáti do Senátu. Nálada je uvolněná. Místopředseda Petr Štěpánek, který kandiduje do pražského zastupitelstva a v Praze 4 i do Senátu, uvedl, že pro zelené bude úspěchem, když ve větších obcích překonají pětiprocentní hranici. "Například v pražském zastupitelstvu nemáme žádného zástupce, a to bychom teď rádi změnili," řekl Štěpánek. Zelení by chtěli k jedinému "zelenému senátorovi" Štětinovi přidat dalšího svého zástupce. Za neúspěch by naopak považovali, pokud by ODS a ČSSD získaly v Senátu většinu. Předseda strany Martin Bursík je očekáván kolem čtvrté odpoledne.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz
14:00 - ČSSD: zpravodaj Aktuáně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Sociální demokraté jsou jedinou sněmovní stranou, kde výsledky hlasování do Senátu a do zastupitelstev sledují straničtí šéfové od samého počátku. V Lidovém domě už je Jiří Paroubek i místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Oba se tváří, že jsou v dobrém rozmaru, ale k volbám nic říkat nechtějí.

Foto: Aktuálně.cz
14:00 - ODS - zpravodajka Aktuálně.cz Sabina Slonková
Foto: Aktuálně.cz

Po 14 hodině otevřela svůj volební štáb i Občanská demokratická strana, která k tomu využila své pražské sídlo na Jánském vršku. Výsledky voleb nicméně budou její politici zatím očekávat v ústraní. "Nejprve by se měl kolem patnácté hodiny dostavit předseda Senátu Přemysl Sobotka a později místopředseda i strany Petr Nečas," uvedl mluvčí ODS Petr Sezemský. Příchod předsedy strany a odstupujícího premiéra Mirka Topolánka se očekává mezi 14 a 16 hodinou odpoledne. Do té doby by měli dorazit i další místopředsedové strany. Novináři mají kromě prostor v sídle ODS na Jánském vršku k dispozici i nedalekou restauraci.

Foto: Aktuálně.cz
14:00 - Strana zelených - zpravodaj Aktuálně.cz Pavel Baroch
Foto: Ondřej Besperát

Do volebního štábu Strany zelených na pražské Kampě dorazila půl hodiny před uzavřením volebních místností mluvčí Eva Rolečková. Zelení mají zatím v obcích 11 starostů, 131 zastupitelů a chtěli by své pozice posílit. "Doufáme, že získáme víc. Na komunální politiku klademe velký důraz," řekla mluvčí Rolečková. V Senátu má strana jediného zástupce - Jaromíra Štětinu, který svůj post ovšem zatím neobhajuje. Zelení doufají, že se do druhého kola senátních voleb některý z jejich zástupců probojuje.

Foto: Aktuálně.cz
14:00 - KSČM: zpravodaj Aktuálně.cz Zdeněk Mihalco
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Ani ve štábu komunistů nejsou zatím stranické špičky. Očekává se, že předseda strany Vojtěch Filip dorazí kolem šesté hodiny, místopředsedové jsou očekávání kolem čtvrté.

 

Právě se děje

Další zprávy