Poražení: Topolánková a další známí

Zdeněk John
21. 10. 2006 20:50
Ostrava - Pokus premiérovy ženy prosadit se do velké politiky nevyšel. Politika 21 ani žádná jiná "malá" strana neuspěly. Uvnitř: Video

Jana Bobošíková, europoslankyně a šéfka nově zrozeného uskupení Politika 21 se snažila marně. V televizi přesvědčovala diváky, že volby pro ni i její kandidáty posílené o zpěváka či populární televizní moderátorku dopadly dobře, ale při pohledu na výsledky jí upřímnost věří málokdo.

Podobně ale dopadly i jiné malé strany, jejichž údělem je už poněkolikáté jen role statistů vedle stále sílících ODS či sociální demokracie.

Topolánková: Příště to vyjde

Jedna z nejsledovanějších postav senátní kampaně Pavla Topolánková skončila v ostravském obvodě až čtvrtá těsně pod desetiprocentní hranicí. ""Vypadá to, že lidé dali přednost velkým stranám. Politika je běh na dlouhou trať. Pokud to nevyjde teď, možná že to vyjde příště," utěšovala se manželka šéfa ODS.

Podívejte se na VIDEO, jak premiérova žena přesvědčovala voliče

(článek pokračuje pod videoreportáží)

Politika 21 poznala, že známá jména k proniknutí do Senátu nestačí nejen v případě Pavly Topolánkové. Zpěvák Martin Maxa oslovil jen necelých sedm procent voličů, moderátorka Mirka Čejková necelá čtyři procenta lidí.

Ale například ředitel společnosti Factum Invenio Jan Herzmann v on line rozhovoru pro Aktuálně.cz (čtěte ZDE) nepřičetl neúspěch Politiky 21 tomu, že nasadila celebrity.

"Nemůžeme o někom říci, že by v Senátu nic neudělal jen proto, že je to známá tvář. Podívejte se na Prahu 4. Herec proti rektorovi, a oba by určitě v Senátu měli co říci, protože ten první není jen herec a ten druhý zase není jen hodnostář v červeném plášti. Chcete-li znát můj osobní postoj, já při hlasování na to, zda je někdo známý z televize nebo ne, vůbec nedám," odpověděl v rozhovoru Herzmann.

Neuspěl Hučín, ani venkovan

Podobně jako známé tváře Politiky 21 však neuspěl ani třeba další známý - i když v jiných souvislostech - kandidát: Vladimír Hučín, proslulý antikomunismem, dostal ve svém Prostějovsku zhruba 11 procent hlasů, což stačilo až na páté místo.

Kandidaturu Vladimíra Hučína do Senátu podpořil v Prostějově i současný senátor Jaromír Štětina.
Kandidaturu Vladimíra Hučína do Senátu podpořil v Prostějově i současný senátor Jaromír Štětina. | Foto: čtk

Ukazuje se, že zázemí velkých stran, a v případě Senátu předchozí šestileté působení v horní komoře jsou ve volbách velkou výhodou. Nenahradí ho ani podpora - jako v Hučínově případě - jiného senátora (Jaromír Štětina).

Své by mohl říct Stanislav Pecka, profesí pekař z Chrudimska. Sice proslul bojem proti letnímu času, ale navíc než na osm procent a konec v prvním kole to nestačilo. Ani jemu, ani Straně venkova, za niž se o místo v Senátu ucházel. 

 

Právě se děje

Další zprávy