Prahu dobyla ODS, může vládnout sama

Red dom, ČTK
22. 10. 2006 6:15
Praha - ODS vyhrála v Praze poprvé komunální volby nadpoloviční většinou hlasů. Na radnici může vládnout sama.

Pro občanské demokraty hlasovalo 54,43 procenta voličů. Druhá ČSSD získala 15,88 procenta hlasů.

Z dalších stran nejlépe uspěla KSČM ze ziskem 7,93 procenta hlasů. Hranici pěti procent hlasů, která zaručuje místa v sedmdesátičlenném zastupitelstvu, překročily ještě Strana zelených se ziskem 7,8 procenta, a SND ED 5,39 procenta.

Lidovci se do zastupitelstva nedostali. V minulém volebním období měli jednoho zastupitele.

Infobox
Autor fotografie: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Infobox

VOLBY V PRAZE 2002

Strana     Zisk v % Mandáty ODS 35,54       30 ED 18,37       15 ČSSD 14,66         12 KSČM 10,83        8 US-DEU 5,64        2 SZ-SOS-SNK 5,03        2 KDU-ČSL 4,56        1

 K volbám přišlo 42,17 procenta voličů, což je více než při minulých volbách.

Bém: Možná povládneme sami

ODS vyhrála volby takto výrazně poprvé v historii komunálních voleb. V minulém volebním období vládla ve velké koalici se sociálními demokraty.

"Já to považuji za fantastický úspěch, který jsem nečekal. letošní výsledek je opravdu skvělý," řekl ČTK primátor a lídr kandidátky ODS Pavel Bém.

Občanští demokraté budou podle něj určitě jednat se všemi demokratickými stranami. "Není vyloučeno, že se nakonec rozhodneme pro jednobarevnou vládu," dodal Bém.

Lídr SNK Evropských demokratů Jana Ryšlinková vidí úspěch ODS v tom, že v hlavním městě lidé hlasovali, jako by šlo o druhé kolo sněmovních voleb. "Chtěli podpořit ODS proti sociální demokracii," uvedla Ryšlinková.

Výsledek voleb podle ní není zhodnocením práce občanských demokratů na radnici za poslední čtyři roky.

Naopak lídr lidovců označil výsledek ODS v Praze za "velký".

Klikněte

(článek pod videem pokračuje)

Zdrcená ČSSD

Sociální demokraté sice získali o procento více hlasů než minule ve volbách v roce 2002, zisk jejich konkurenta a také partnera při vládnutí na radnici v posledních čtyřech letech je pro ně velkým zklamáním.

"Výsledek ODS je pro nás zdrcující," uvedla Petra Buzková, bývalá ministryně školství a někdejší tvář ČSSD při volebních kampaní do sněmovny. Sociální demokraté ji nasadili i tentokrát do komunální kampaně jako adeptku na místo primátora.

Tvář, která tentokrát nezabrala.
Tvář, která tentokrát nezabrala. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Pražské sociální demokraty, které vedle Buzkové vedl Petr Hulínksý, kritizoval předseda ČSSD Jiří Paroubek. "Ve volbách se musí bojovat, a ne sedět na židli," řekl ve volebním štábu už během včerejšího odpoledne, kdy nabíhaly průběžné výsleky hlasování.

Za neúspěch považují výsledek voleb i komunisté. "Je překvapivá síla ODS, ale voliči rozhodli, jak rozhodli," uvedl lídr KSČM František Hoffman.

Mírná spokojenost

Další dvě strany, jež budou v pražském zastupitelstvu, vyjádřily s výsledky střízlivou spokojenost.

Zelení se do pražského zastupitelstva dostali vůbec poprvé. "Otázka je, jaká bude role opozice, když má ODS nadpoloviční většinu," podotkla Petra Kolínská, lídr pražské Strany zelených. 

"Jsme jediná strana, která se nedostala v červnu do sněmovny, a která uspěla v komunálních volbách," řekla zase Jana Ryšlinková, lídr SNK ED. Zastupitelů bude mít tato strana méně než v předchozích čtyřech letech.

Méně spokojeni jsou lidovci, kteří šli do voleb v koalici s Nestraníky. Lídr koalice Marián Hošek řekl, že jeho strana tradičně nemá podporu ve většině statutárních měst.

"Oslovujeme spíše menší a střední města," řekl Hošek, který byl v minulém volebním období jediným lidoveckým zastupitelem. Soudí, že do výsledku lidovců se promítá nejasná politika strany, která nebudí důvěru. Ve sněmovních volbách v červnu nepřekročili lidovci v Praze pětiprocentní hranici.

 

Právě se děje

Další zprávy