Tlustý vítězí? Koalice v příštím roce upraví daně

Jakub Antoš
21. 8. 2007 13:05
Uvnitř: Hlavní změny v přehledné grafice
Mirek Topolánek a Jiří Čunek při projednávání reformy veřejných financí.
Mirek Topolánek a Jiří Čunek při projednávání reformy veřejných financí. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Mirek Topolánek přesvědčil  koaliční partnery, aby přislíbili další kompromis v reformě daní. Vynutila si jej  nejednotnost poslanců ODS kolem exministra financí Vlastimila Tlustého.

Koalice však nebude měnit nynější návrh předložený ve sněmovně, o němž by se mělo zítra hlasovat, ale "opraví" jej později novelou zákona.

"Koalice předloží v první polovině roku 2008 novelu zákona o dani z příjmu, která bude na zakladě aktuálního rozpočtového vývoje problém mezi lety 2008 a 2009 řešit," řekl dnes novinářům premiér po jednání takzvané K9.

Ani po schůzce premiéra Topolánka s šéfy obou menších koaličních stran Jiřím Čunkem a Martinem Bursíkem však nebylo jasné, jak se při hlasování zachová právě Tlustý.

Při příchodu na jednání Výkonné rady novinářům řekl, že zatím neví, jak bude hlasovat. Prý se ještě musí poradit s kolegy. 

Večerní jednání Výkonné rady ODS ale přineslo výsledek. Premiér Mirek Topolánek po schůzce oznámil, že pro vládní reformu nakonec bude hlasovat všech 81 poslanců ODS.

"Podařilo se dospět k tomu, že se celá vládní koalice zavázala odstranit problém, který úpravou reformního návrhu vznikl. To já samozřejmě považuji za vítězství všech a za vítězství zdravého rozumu," řekl na tiskové konferenci po skončení jednání Vlastimil Tlustý.

Mirek Topolánek na tiskové konferenci v úřadě vlády.
Mirek Topolánek na tiskové konferenci v úřadě vlády. | Foto: Tomáš Adamec

Návrhy vládních reforem jsou v posledním, třetím, čtení. Pokud by neprošly, znamenalo by to v důsledku pád vlády. Trojkoaliční kabinet s reformami spojil svou existenci.

Poté, co minulý týden koalice přednesla ve sněmovně nově vyjednaný návrh daňových změn, postavil se proti němu největší kritik reformy v řadách ODS Vlastimil Tlustý a k němu se posléze přidali další poslanci.

Důvodem byla informace, kterou přinesl deník Aktuálně.cz - že totiž od roku 2009 bude daňová sazba činit jen 12,5 procenta ze superhrubé mzdy (19,5 procenta reálně), ale přesto bude většina zaměstnanců odvádět státu víc než nyní. To proto, že vedle nízké sazby se znatelně sníží slevy na dani.

Foto: Ondřej Besperát

Aktuálně.cz dnes ze zdrojů poslaneckého klubu ODS zjistilo, že Tlustý požaduje tuto slevu na dani zvýšit v roce 2009 o tři tisíce korun. Je to podle něj nejjednodušší cesta, jak splnit zadání, aby žádná domácnost neplatila v roce 2009 vyšší daň z příjmu než v roce 2008.

Výrazně by se však snížily příjmy státního rozpočtu. Podle hlavního analytika ČSOB Tomáše Sedláčka by výpadek dosáhl 15 miliard.

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

 

Právě se děje

Další zprávy