STEM: Spokojených s politikou přibývá

Adéla Vlachová
24. 11. 2005 17:26
Praha - Češi se otřepali ze skepse, kterou na začátku roku přinesly politické aféry Stanislava Grosse.

Aktuální průzkum agentury STEM ukazuje, že lidí spokojených s politickou situací od té doby výrazně přibývá. I když je spokojený zatím jen každý třetí člověk z deseti, je to nejlepší hodnocení za poslední čtyři roky. V březnu si například politiku pochvaloval pouze každý desátý Čech.

Na reprezentativní průzkum odpovídalo na začátku listopadu 1506 lidí starších osmnácti let.

Tradičně velmi rozdílně hodnotí Češi práci nejvyšších ústavních institucí. Stabilní dvě třetiny lidí kladně oceňují konání prezidenta Václava Klause, polovina pak myslí, že dobře pracuje vláda. S parlamentem jsou spokojené dvě pětiny obyvatel.

Vláda i parlament měly největší kredit v letech 2000-2002, zvlášť po katastrofických povodních. Pak přišla skepse, která vyvrcholila začátkem letošního roku. Aktuální čísla však dokládají, že tolik lidí spokojených s prací poslanců a senátorů a s Paroubkovou vládou tady od roku 2003 ještě nebylo.

Foto: Aktuálně.cz

"Výzkumy opakovaně ukazují, že na hodnocení práce nemá velký vliv pohlaví, věk ani vzdělání respondenta. Pouze prezidenta hodnotí lépe lidé vzdělanější, ženy a mladí," píší autoři průzkumu.

Do odpovědí se ale výrazně promítají stranické preference. Nepřekvapí proto, že nejpříznivěji hodnotí prezidenta voliči ODS (88 procent), kdežto vládu naopak příznivci ČSSD (72 procent). Obecně jsou nejméně spokojeni voliči KSČM, i když se ve svých hodnoceních s výjimkou prezidenta příliš neodlišují od voličů ODS.

Foto: Aktuálně.cz

V porovnání s posledním průzkumem si prezident pohoršil u příznivců ČSSD a KSČM, vláda a parlament si zlepšily reputaci u voličů ČSSD a lidovců.

 

Právě se děje

Další zprávy