Vztah lidí k politickým stranám chladne

Adéla Vlachová
14. 11. 2005 17:05
Praha - Jen každý desátý Čech, který ví, jakou stranu bude volit příští rok do parlamentu, je takzvaným skalním příznivcem svého favorita.

Třetina rozhodnutých voličů dokonce tvrdí: vybrané straně odevzdáme hlas jen proto, že je to cesta nejmenšího zla, žádná strana se nám ale nelíbí. Ukázal to čerstvý výzkum CVVM, na který odpovídalo 1075 lidí.

Přitom když se sociologové na stejné věci ptali před deseti lety, tuto variantu si vybralo o třináct procent voličů méně. A skalních příznivců bylo zhruba jednou tolik než je dnes. Silný vztah ke straně přiznávalo přes šedesát procent lidí, dnes je to "půl na půl". Mnohým z nich jsou sice postoje strany blízké, ale na řadu věcí už mají jiný názor.

Více skepse, více odpadlíků

"Jen to dokresluje, jak se vazby mezi voliči a preferovanými stranami uvolnily," komentuje výsledky Daniel Kunštát z CVVM, který podrobnou analýzu zpracovával. Zlom podle něj přišel v roce 1997. "Byla to doba úsporných balíčků, konce vlády Václava Klause, lidi začali politiku vidět skepticky," doplnil. O dva roky později v září 1999 pak ti, kteří ke stranám nemají silný vztah, definitivně převážili.

Říjnové voličské preference podle agentury CVVM.
Říjnové voličské preference podle agentury CVVM. | Foto: Aktuálně.cz

Nejvíce přesvědčených příznivců teď mají z nynějších parlamentních stran i nadále komunisté (24 procent), nejméně sociální demokraté (4 procenta). Širokou základnu, byť užší než v minulých letech, mají i lidovci - 22 procent. Zároveň to je strana, které dávají lidé hlas i přesto, že se jim žádná současná nelíbí. "Profitují podle mě z toho, že se u vlády střídají dvě velké strany, jejichž neúspěchy s nimi nikdo neztotožňuje," vysvětlil Kunštát.#reklama

Silnou základnu měla vždy i ODS. V posledních pěti letech však počet příznivů významně poklesl a dnes jich je jen jedenáct procent. Naopak tuto stranu preferuje pětina pouze proto, že jim nejméně vadí.

Volí celá rodina

Stranu si lidé volí hlavně podle toho, jak jim vyhovuje program a jak je strana zaměřená. U více než poloviny lidí rozhoduje i důvěra ve vedení strany a její dosavadní fungování. Výrazně roste počet těch, pro které je důležité, koho volí jeho blízcí - dnes to hraje roli u dvou z pěti voličů. "To je na Západě, hlavně v USA, velmi silný motiv. Před deseti lety u nás ale žádná rodinná tradice neexistovala, politická scéna se profilovala. Dnes, kdy dochází k usazení, už hraje roli daleko větší," míní Kunštát. 

Program strany má klíčovou roli především u voličů komunistů - zatímco u ostatních stran je důležitý pro 17 procent voličů, u KSČM je to 32 procent. Lidem se u ní líbí i to, že je v kontaktu s občany a zná jejich problémy. To si u ODS a ČSSD nemyslí skoro nikdo, jen každý dvacátý člověk.

 

Právě se děje

Další zprávy