Nejlepší politik? Poprvé vede Jandák

Adéla Vlachová
21. 11. 2005 19:15
Praha - Po třech měsících ve funkci sebral ministr kultury Vítězslav Jandák premiérovi Jiřímu Paroubkovi punc nejpopulárnějšího politika.

Ukázal to reprezentativní průzkum agentury STEM. Dotazování se na začátku listopadu zúčastnilo 1506 lidí starších osmnácti let.

Průzkum agentury STEM
Průzkum agentury STEM | Foto: Průzkum agentury STEM

Třetí a čtvrté místo patří stejně jako v září politikům z vládní ČSSD - ministru financí Bohuslavu Sobotkovi a ministryni školství Petře Buzkové. Až na pátém místě se objevil první zástupce opozice: pražský primátor Pavel Bém (ODS).

Paroubek body neztratil

Premiér, který se v čele žebříčku držel od července, sice klesl na druhé místo, jeho celkové hodnocení se ale téměř nezměnilo, upozorňují autoři výzkumu. Drží si přízeň třiapadesáti procent občanů. Jandákovi však nyní fandí o jedenáct procent občanů víc, během posledních dvou měsíců si výrazně polepšil. Už v září, krátce po jmenování do funkce, mu přitom patřilo druhé místo.

Paroubek však nikdy takové přízně u lidí, jakou má nyní Jandák, nedosáhl.

"Pan Jandák zdaleka netěží z politických úspěchů, ale částečně mu pomáhá bývalá profese herce. Navíc je nekonfliktní, a to u lidí vždy skóruje," vysvětluje sociolog Jan Hartl. .

Pořadí se měnilo i na konci žebříčku. A to hlavně proto, že z čelných funkcí odešli expremiér Stanislav Gross, ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a šéf komunistů Miroslav Grebeníček. Na spodních místech se tak ocitají dva předsedové vládních politických stran - Miroslav Kalousek a Pavel Němec, předseda ODS Mirek Topolánek je na devátém místě.

Filip se líbí víc než Grebeníček

K nejméně oblíbeným politikům se vedle nich řadí i ministr práce a sociálních věcí Zdeněk Škromach, ministr zdravotnictví David Rath a místopředseda ODS a Poslanecké sněmovny Ivan Langer.

Kromě Davida Ratha mohli lidé nově hodnotit i nového lídra komunistů Vojtěcha Filipa. V průzkumu dopadl lépe než jeho předchůdce Grebeníček. Filip má přízeň třetiny občanů, stejně jako Kalousek či ministr průmyslu Milan Urban (ČSSD).

Zajímavé je, že nový předseda KSČM je dobře hodnocen voliči ČSSD. Získává mezi nimi více přízně než Miroslav Kalousek nebo Pavel Němec. Stejně tak i Paroubkovi hodně fandí ti, kteří volí komunisty, z voličů ODS ho pozitivně hodnotí jen čtvrtina. Mirku Topolánkovi zase fandí hlavně voliči ODS, u ostatních má však zdaleka největší problém.

Rath vyvolává silné averze

U Ratha podle autorů průzkumu se potvrzuje pověst kontroverzního politika, který sice má relativně silné procento příznivců, ale vyvolává i silné averze.

Oproti září si vedle Jandáka polepšili i ministr vnitra František Bublan a vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn, ale například i ministři Bohuslav Sobotka, Cyril Svoboda a Libor Ambrozek. "Poslední dva měsíce se tak pro vládu dají označit jako úspěšné. Při pohledu na žebříček je také zřejmé, že mezi politiky, kterým popularita stoupá, není nikdo z ODS," píše se ve zprávě.

 

Právě se děje

Další zprávy