Stav české demokracie? Spokojena není ani polovina lidí

mp
21. 4. 2008 17:10
Pětině občanů by nevadila autoritativní vláda
Národní památník na Vítkově je v rekonstrukci, k položení věnců tak letos posloužil památník československých legionářů na břehu Vltavy.
Národní památník na Vítkově je v rekonstrukci, k položení věnců tak letos posloužil památník československých legionářů na břehu Vltavy. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Pouhých 48 procent občanů je spokojeno s tím, jak funguje česká demokracie. Drtivá většina z nich by si ale návrat k předlistopadovému režimu nepřála.

Podle nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) je pro cestu zpět ke komunismu jen 14 procent lidí.

Přesto ale víra českých občanů v demokracii není příliš silná. Za nejlepší způsob vládnutí ji považuje necelá polovina dotázaných - 49 procent.

Pětina občanů by pak raději žila v zemi s autoritativní vládou, ostatním je nastavení politického režimu lhostejné nebo neví, jak by měli odpovědět.

Mezi těmi, kteří preferují autoritativní vládu, figurují častěji lidé ve věku 45 až 59 let - kvalifikovaní dělníci, lidé se středoškolským vzděláním bez maturity a příznivci KSČM a ČSSD.

Demokratický systém vítají zejména lidé ve věku 20 až 44 let s dobrou životní úrovní a s vyššími stupni vzdělání, často jde o voliče ODS a Strany zelených.

Dále čtěte:


 

Právě se děje

Další zprávy