Start kampaně ODS. S vyhrnutými rukávy proti TOP 09

Kateřina Eliášová
3. 9. 2010 13:40
Naším sokem je ČSSD, tvrdí Nečas. Vymezil se proti TOP 09
Petr Nečas: "Nejsme marketingová bublina tvořená hrstkou přeběhlíků."
Petr Nečas: "Nejsme marketingová bublina tvořená hrstkou přeběhlíků." | Foto: Jan Langer

Praha - V britském stylu zahájili kampaň do komunálních a senátních voleb občanští demokraté. Jejich lídr a premiér Petr Nečas voličům slíbil, že nepřipustí další zadlužování.

Ostatně slib: "Nedovolíme zadlužovat stát, ani obce" je ústředním volebním heslem kampaně ODS, do které strana hodlá investovat do padesáti milionů korun.

Nečas označil za hlavního soupeře modrých sociální demokraty, jeho zhruba dvacetiminutový projev tomu ale zdaleka nenapovídal. Minimálně čtyřikrát se ostře vymezil vůči TOP 09 i Věcem veřejným, tedy koaličním partnerům ve vládě.

"Nejsme marketingová bublina tvořená hrstkou přeběhlíků," řekl například Nečas do televizních kamer, které zahájení kampaně přenášely živě.

Nejsme maskoti a lapačky protestních hlasů

Sebevědomý Nečas jednou v saku a podruhé bez něj v košili s vykasanými rukávy k předloktí slíbil, že jeho strana bude garantem reforem. "Sebereme dávky těm, kteří nechtějí pracovat. Nedovolíme, aby se zadlužily obce a města. To můžeme slíbit občanům," uvedl.

Uvnitř ODS teď panuje neklid, že se na nositele reforem viditelně pasuje právě TOP 09, už díky tomu, že ovládá finance a ministerstvo práce a sociálních věcí, které do reforem promluví nejvíce.

Mezi Nečasem a ministrem financí Miroslavem Kalouskem probíhá tichá válka o vliv, Nečas musel situaci dokonce vysvětlovat výkonné radě.

"Neschováváme se za nastrčeného maskota, nejsme lapačky protestních hlasů soustředěné na jednu ikonu," ujišťoval voliče (a spolustraníky), že se sebevědomé TOP 09 nebojí. "Nicméně nebudeme se pouštět do bratrovražedného boje na pravici," mírnil později svá slova lídr modrých.

Za pravicový senát

Pro Nečase je klíčové zachovat pravicový senát. ODS obhajuje 19 křesel a hrozí jí, že by pravice v horní komoře parlamentu mohla ztratit většinu.

"Případná levicová většina v Senátu by byla brzdou pravicových reforem," varoval Nečas. „Naše snahy o reformy by byly ohroženy jakousi pomyslnou dvojvládou," dodal.

Sociální demokraté neobhajují žádné z křesel, naopak pokud vyhrají nejméně ve dvanácti obvodech, pak by získali většinou potřebnou pro vracení vládních návrhů zákonů.

 

Právě se děje

Další zprávy