ČSSD potvrdila návrat Špidly. Chce ovládnout Senát

Martina Machová Martina Machová
23. 7. 2010 19:03
Bývalý premiér a předseda strany bude kandidovat do senátu na Českokrumlovsku
Vladimír Špidla
Vladimír Špidla | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté stvrdili návrat svého bývalého předsedy a někdejšího českého premiéra Vladimíra Špidly do stranické politiky.

Krátce poté, co se před dvěma týdny stal Špidla členem nové stínové vlády ČSSD,  vedení strany potvrdilo jeho zařazení na kandidátku do senátních voleb.

Špidla bude usilovat o zvolení do horní komory parlamentu na Českokrumlovsku. Jeho nominaci potvrdila už v únoru jihočeská organizace sociálních demokratů. 

Vladimír Špidla zmizel z každodenní stranické politiky v Česku na několika let, kdy byl českým eurokomisařem. Z Česka odešel do Bruselu poté, co sociální demokraté rekordně prohráli Evropské volby v roce 2004.

Bývalý eurokomisař už také začal glosovat i dění uvnitř partaje a vytyčovat její budoucí směřování.

Není co ztratit

Socialisté mohou v nadcházejících senátních volbách jen získat - neobhajují totiž žádný z mandátů. A netají se tím, že přes Senát chtějí oponovat vládním zákonům.

Kromě Špidly nasadili také například místopředsedu strany Zdeňka Škromacha, který kandiduje v Hodoníně.

Stranickým špičkám bude sekundovat trojice hejtmanů. Na Bruntálsku socialisté vsadili na bývalého ministra Jaroslava Palase, v Olomouci jde do boje o senátorský post Martin Tesařík.

Třetí z hejtmanského tria Stanislav Eichler se v Liberci utká se současným předsedou senátu Přemyslem Sobotkou z ODS, kterého dosud nikdo neporazil.

Zdeněk Škromach
Zdeněk Škromach | Foto: Ludvík Hradilek

Proti Julínkovi 

Souboj se silným kandidátem z řad ODS se odehraje i v Brně. Proti exministrovi zdravotnictví Tomáši Julínkovi, který spojil svou vládní kariéru se zdravotnickými poplatky, postavili děkana brněnské lékařské fakulty Jana Žaloudka.

Stejně jako v parlamentních volbách vsadili sociální demokraté na sportovce.  V Praze 11 postavila známého atleta Ladislava Kárského, na Blansku zase populárního cyklistu Jozefa Regece. V případě Regece ovšem přišla ODS s protitahem. Soupeřem mu bude známý brněnský fotbalista Karel Jarůšek.

Senátorského klání se nakonec neúčastní bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek, o kterém se spekulovalo, že by mohl kandidovat v Severočeském Mostě, ani Fischerův ministr zahraničí Jan Kohout.

Nerozhodnutá Praha

Zejména o něm se jednalo až do poslední chvíle. Socialisté pro něj ale nenašli vhodný senátní obvod a exministr nakonec Aktuálně.cz potvrdil, že svou budoucnost vidí v diplomacii.

Jediné nerozhodnuté obvody zůstávají v Praze. "Kandidátky uzavřeme do poloviny srpna," řekl Aktiálně.cz šéf pražské ČSSD Petr Hulínský.

 

Právě se děje

Další zprávy