Nečas uklidňuje ODS. Nenechte se rozhodit Kalouskem

Kateřina Eliášová
30. 8. 2010 23:15
Premiér obhajoval práci ministrů za ODS, strana jim věří
Foto: Jan Langer

Praha - Nenechte se před volbami rozhodit dravou TOP 09 a soustřeďte se na náš program. Zhruba takové sdělení slyšely v pondělí špičky ODS z úst svého předsedy a premiéra Petra Nečase.

Nečas se členům výkonné rady pokoušel vyvrátit spekulace, že prim ve vládě hraje spíše Miroslav Kalousek než on sám, jak situaci ve vládě popisují komentátoři či politogové.

Mezi ministrem financí Kalouskem a premiérem Nečasem to už pár týdnů jiskří, poslední "spor" se vedl o takzvanou povodňovou daň, tedy stokorunu, kterou by měl každý Čech po dobu jednoho roku platit navíc k současným daním.

"Petr Nečas nám řekl, že se nemáme nechat rozhodnit suverenitou TOPky před volbami a soustředit se na vlastní práci," popsal jednání výkonné rady člen užšího vedení strany.

Stojíme za vámi, slyšeli ministři za ODS

Nečas členům výkonné rady popsal práci svých ministrů s vysvětlením, že i oni provádí ve svých úřadech škrty a chystají reformy. TOP 09 v předvolebním souboji prý jen do jisté míry zneužívá toho, že má pod sebou klíčová reformní ministerstva.

"Byla to nicméně věcná debata, bavili jsme se tom, jak v ODS vnímáme ten střet mezi Kalouskem a Nečasem. Mám z toho pocit, že ti dva poměřují síly, kdo je větší kluk," glosoval spory obou politiků další člen výkonné rady.

Širší vedení strany kroky premiéra Nečase a ministrů za ODS nicméně podpořilo.

Praha žádá o podporu grémia

Na fakt, že v prezentaci reformních kroků a zeštíhlování státního rozpočtu je v poslední době víc slyšet TOP 09 než ODS, upozorňovali zejména někteří pražští delegáti.

"Že v tomto byla Praha víc slyšet, celkem chápu. Myslím, že to byla jejich reakce na kritiku, která se snesla na jejich hlavy od vedení ODS," uvedl jeden z členů širšího vedení. Premiér Nečas dnes pražskou organizaci opětovně vyzval, ať oznámí jméno kandidáta na primátora dřív než 28. září, jak to Praha zamýšlí.

Odpovědí Prahy je výzva, ať Petr Nečas a grémium strany pražskou organizaci před volbami jasně podpoří. Nečas totiž s jejich podporou stále váhá.

"Pokud Petr Nečas a vedení strany nedá podporu pražské ODS, tak se to promítne do výsledku," řekla Aktuálně.cz členka výkonné rady a pražské ODS Alexandra Udženija. Nečase k tomu vyzvala přímo na jednání výkonné rady.

Podobná výzva zazněla i z jiných regionů. "Grémium by mělo stoprocentně podporovat všechny kandidátky ve všech regionech," myslí si šéf jihočeské ODS Martin Kuba. Právě tady má ODS problém s odlivem členů, nadto je tato organizace vnímána negativně kvůli dobrým vztahům Kuby a jihočeského podnikatele a "kmotra" Pavla Dlouhého.

"Můžu potvrdit, že z regionů zaznělo, že bychom se neměli vůči sobě vymezovat, ale jít do volebního klání společně," uvedl člen grémia a šéf poslaneckého klubu ODS Petr Tluchoř.

 

Právě se děje

Další zprávy