Stará garda ODS hledá nové vize. Ty předešlé propadly

Petr Holub
21. 11. 2009 0:01
ODS bude rozhodovat, kam chce přivést republiku v roce 2020
Dostanou další modrou šanci? ODS při představování programu pro předčasné volby, 31.8.2009
Dostanou další modrou šanci? ODS při představování programu pro předčasné volby, 31.8.2009 | Foto: Jan Langer

Praha - Topolánek, Langer, Nečas, Bendl, Gandalovič, Zahradil, Říman, Julínek, Pospíšil.

Tým, který v letech 2002 a 2003 vytvořil program "Modrá šance", který s ním vyhrál volby 2006 a který pak své záměry uskutečňoval většinou v ministerských rolích.

O víkendu předloží stejní lidé vysočanskému kongresu ODS pravicový program do dalších deseti let.

A experti očekávají nový začátek staré gardy skepticky.

Šance nových výzev

"Nevěřím, že vznikne program na jasných ideologických základech. Spíše seznam bodů, který pomůže odstartovat kampaň pro jarní volby," říká například politolog Masarykovy univerzity Lubomír Kopeček.

Vstřícnější je ředitel institutu CEVRO Ladislav Mrklas: "Objevují se nové výzvy a program na ně může reagovat."

Mezi výzvami uvedl na prvním místě ekonomickou krizi.

Vzpomínky na Modrou šanci

Cíl ODS pojmenoval předseda Mirek Topolánek v Modré knize z roku 2004 zcela jasně.

Pravicová politika musí dostat společnost z pasti, do které ji postupně "zavlekly" socialistické vlády. Alarmující tehdy podle Topolánka bylo narůstání státního dluhu, zvyšování a komplikování daní, odkládání reformy penzí, neschopnost řešit krizi zdravotnictví či bujení korupce.

Všechno se zavázal napravit program Společně pro lepší život, se kterým občanští demokraté vyhráli volby roku 2006.

Mimo jiné sliboval vyšší hospodářský růst, nižší daně z příjmu i DPH, nižší sociální a zdravotní pojištění, nižší nezaměstnanost.

Topolánek shrnul své záměry glosou, podle níž chce malý a štíhlý stát, stejně přehledný, jako jeho vlastní kancelář.

Opatrnost v dobách krize

Podle oficiální historie ODS zahájila koaliční vláda v roce 2007 opravdu nezbytné reformní kroky.

"Významnou změnou byla první fáze reformy daňového systému, ke zcela zásadním změnám došlo také v rezortu zdravotnictví, v oblasti sociálních věcí se reformní úsilí vlády zaměřilo na podporu rodin v daňové oblasti a zahájení důchodové reformy, ke zcela zásadním změnám došlo v oblasti veřejné správy a justice," stojí ve stranickém dokumentu, který připomíná, že se všechny plány neuskutečnily vinou svržení Topolánkovy vlády.

Pragmatickou úpravou Modré šance byl program Řešení pro Českou republiku sepsaný pro volby neuskutečněné letos v říjnu.

Vyzkoušenými nástroji se mělo bojovat s ekonomickou krizí, program však byl opatrnější než v roce 2006.

ODS připustila, že se daně během krize zvýší, slíbila je však co nejdříve vrátit na původní úroveň. Opustila plán na privatizaci zdravotních pojišťoven a slíbila pouze, že umožní spoluúčast pro ty, kdo budou chtít nadstandardní péči. Mělo se pokračovat v penzijní reformě, snižování byrokracie, v boji s krizí měl stát využít investice do dopravy a jaderné energetiky.

"Program se koncem léta psal na koleně a ten nový bude těžko lepší," hodnotí poslední programový dokument Kopeček.

V tom s ním souhlasí i Mrklas: "Politika ztratila obsah, zapadly návrhy ideového a vizionářského typu."

Co se vyplatí oprášit

Nový ideologický základ do příštích deseti let má na kongresu představit dlouhodobý program Vize 2020. O jeho podobě bude rozhodovat deset z patnácti autorů Modré šance.

Nový program vyžaduje podle Kopečka už z principu zásadní změny: "Vzít a použít kapitoly Modré šance úplně nejde. Jak chtějí například použít kapitoly o daních a zdravotnictví?" ptá se politolog.

Připomíná tím, že snížení daně z příjmu a pojistného, jak je Topolánkova vláda prosadila v letech 2008 a 2009, přispělo ke zvýšení dluhu veřejných financí během krize. Do dvou let má být trojnásobně vyšší než v době, kdy psal Vlastimil Tlustý finanční kapitoly Modré šance.

K pádu zdravotnické reformy Tomáše Julínka přispěla opozice regionálních politiků ODS i obou koaličních partnerů.

Boj s korupcí zpochybnila poslední čísla Transparency International, podle kterých se její úroveň letos zvýšila poprvé od roku 2001.

Ředitel Mrklas však předpokládá, že něco lze ze starého programu využít: "Dlouhodobá vize pro stárnutí populace byla v Modré šanci napsána," upozorňuje na penzijní reformu Petra Nečase.

Ředitel CEVRO připomíná, že stratégové ODS mohou využít jako příležitost samotný hospodářský propad posledních měsíců: "Reakce na krizi umožňuje zasáhnout do systému veřejných financí víc zgruntu, než za normálních okolností," říká Mrklas.

Hledá se autor

Nový pokus Topolánkova týmu zhodnotí kongres. Kopeček neočekává převratný výsledek: "Ve vedení strany nevidím nikoho, kdo by byl schopen nachystat dlouhodobý dokument, s určitou výjimkou u Nečase."

Stejně kritičtí mohou být někteří delegáti. Šéf ústecké ODS Jan Kubata a jihočeský předseda Martin Kuba doporučují, ať se svolá nový kongres před volbami v únoru. Za tři měsíce by mohli delegáti rozhodnout mezi několika návrhy programů a vítěznému týmu autorů svěřit volební kampaň, případně i vedení strany.

Delší debatu nad programem doporučují i dva dosavadní členové Topolánkova týmu, bývalí ministři Petr Gandalovič a Jiří Pospíšil.

 

Právě se děje

Další zprávy