Kongres rozhodl o další prohře ODS, míní poražený Bém

Domácí Domácí
8. 12. 2008 14:45
Hostem online rozhovoru Aktuálně.cz byl pražský primátor
Pavel Bém
Pavel Bém | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Podle pražského primátora Pavla Béma, který o víkendu prohrál s Mirkem Topolánkem souboj o křeslo předsedy ODS, míří ODS po kongresu k další prohře.

Uvedl to v online rozhovoru se čtenáři Aktuáně.cz.

"ODS prohraje další volby a bude hledat ztracenou kredibilitu. Bohužel, už pozdě," zhodnotil situaci Bém.

Pražský primátor se vzdal možnosti obhajovat post 1. místopředsedy. Vystřídal jej ne příliš známý starosta Prahy 13 David Vodrážka.

ODS má kompletní vedení. Novou tváří je jen Vodrážka
Budu krýt Topolánkovi záda, říká nový druhý muž ODS
Kongres ODS: David Vodrážka
Kongres ODS: David Vodrážka | Foto: Ondřej Besperát

Bém z vedení ODS úplně neodchází. Stal se alespoň členem výkonné rady, která je druhým nejvyšším orgánem strany hned po kongresu.

Topolánkovi prý klacky pod nohy házet nechce. Už když byl "dvojkou ODS", byl Bém premiérovým hlasitým kritikem. Topolánek si často stěžoval, že za ním Bém dostatečně nestojí.

"Nemám v úmyslu podnikat nic než to, co je dáno mojí kompetencí a odpovědností. Mimochodem, za podstatnou část problémů si může Mirek Topolánek sám. Platí to i pro budoucnost," napsal čtenářům v rozhovoru Bém.

Bém popřel, že by ODS opouštěl, jak to naznačovali někteří politici v ODS. A vyloučil také, že by chtěl vstoupit do jiné strany.

"Jsem věrný a nepřevlékám dresy. Přesto, nový politický subjekt nejspíše vznikne," myslí si Bém.

"ODS strčila hlavu do písku a rozhodla se, že není potřeba nic měnit. Dobře. Uvidíme, co na to řeknou naši voliči. Ti už jsou na nás dost naštvaní. Nemáme příliš mnoho naděje v nejbližší budoucnosti. Nezbývá, než čekat na 'zázrak'," zhodnotil výsledek kongresu Bém.

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte blog Pavla Béma

Odpovězeno: 08. 12. | 13:04Autor: uwe

Otázka: oplakal jste ztratu moznosti mit dalsi korytko?

Pavel Bém: Přeji všem hezké odpoledne,
nic moc jsem neoplakával, protože to ani není potřeba. Funkce předsedy ODS není žádné "teplé místečko", ale spíše nekonečně složitá, zodpovědná, náročná a ještě k tomu extrémně riziková. ODS prohrála debaklem dvojí volby. Ztratila 40% svých voličů. Vláda je slabá a nejistá. Před námi je české předsednictví v EU. Potom volby do evropského parlamentu. Pak supervolební rok. Slíbili jsme reformy a ony se příliš nedaří. Přichází ekonomická recese... To jsou všechno argumenty, které potvrzuji má slova o tom, že to nebude mít předseda ODS vůbec snadné. Ano, v souboji jsem prohrál, ale nesvedl jsem souboj o "korýtko", spíše o nekonečnou práci. ODS se rozhodla, že není třeba´nic měnit. Dobrá, já říkám, rozhodli jsme se, že už nebudeme vyhrávat. 3koda pro českého pravicového voliče. Přijdou socialisté s komunisty. Vlastně už přišli...

Odpovězeno: 08. 12. | 13:05Autor: lemmy

Otázka: Je Petr Bendl opravdu takový podrazák jak to působí navenek?

Pavel Bém: Petr Bendl je zkušenýá politik, který bojoval především za sebe. Ano, přiznám, že mě to trochu překvapilo. Já bych to neudělal.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:08Autor: pegy

Otázka: Pane primátore, proč jste zvolil tak nesrozumitelný a dlouhý kandidátský projev?

Pavel Bém: Nesouhlasím. Kandidátský projev byl naopak velmi srozumitelný, ukazující bod po bodu, co se musí odehrát, chce-li ODS začít vítězit. Poslechněte si jej ještě jednou. Naopak můj první projev - analytický - byl skutečně dlouhý, to přiznávám. Na druhou stranu jsem se v něm pokusil podrobně popsat, co se s ODS děje a v čem spočívají kořeny naší současné krize.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:11Autor: Lukáš

Otázka: Dobrý den, moc jsem Vám fandil. Neplánujete založení nové pravicové strany. 10 let od svých 18.narozenin jsem voličem ODS. Nyní nemám volit koho.

Pavel Bém: Nikdy jsem nebyl členem žádné politické strany. Po roce 1997 jsem vstoupil do ODS, protože je mi velmi blízké to, v co konzervativně liberální politika věří. Nepřevlékám dresy. Ani po neúspěchu. I když já jsem s výsledkem spokojený. Ukázal totiž, že je dnes v ODS obrovské množství lidí, kteří jsou ochotni otevřeni říci, že s Mirkem Topolánkem už další volby nevyhrajeme. A to se také nejspíše stane. Přesto, zkuste s námi ještě vydržet. Věřím, že se nakonec změníme. Budeme muset.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:16Autor: Kodl

Otázka: Pane primátore, i přes porážku gratuluji k počtu hlasů, kterých zase tak málo nebylo. Jakou si myslíte, že má politickou životnost p.Skokan, který si tak otevřeně dovolil kritizovat premiéra ?

Pavel Bém: Děkuji za ocenění. Potěší. Petr Skokan to teď bude mít velmi těžké, přesto věřím,že to zvládne. Obecně považuji za děsivou představu, že by někdo s odlišným či kritickým názorem měl nést za svoji otevřenou kritiku důsledky. Buďme rádi, že nás někdo kritizuje a dostáváme tak zpětnou vazbu toho, co děláme.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:22Autor: Hop

Otázka: Dobrý den. Tím že jste prohrál na plné čáre,přijdete tím o něco? Každý ví,že jste jen čekal na zakopnutí vlády. O korejtko vám jde víc než dost. A já být na míste Topolánka,tak vám to nezapomenu...

Pavel Bém: Hahaha. Rozesmál jste mne. Korejtka, korejtka a zase korejtka. To je banální představa o politice. A hloupá. Mimochodem, Topolánek dostal od Kongresu ODS velmi slabý mandát. Necelých 58% hlasů. Já nějakých 33%. To je sice méně, ale nikoliv málo. Na zakopnutí vlády není třeba čekat. Už to udělala. Katastrofální výsledek voleb všech vládnoucích stran je toho jasným důkazem. Způsobil, že se celá republika zbarvila do oranžovoruda. Komunisté jsou opět u moci. A způsobili jsme si to my sami. Bude ještě hůř. Bohužel. Nejsem si jist, zda-li si to vůbec uvědomujete. I když možná je Vám to jedno...

Odpovězeno: 08. 12. | 13:25Autor: Milan

Otázka: minule jsem se ptal, kde si mohu v Praze zvolit alternativního dodavatele elektřiny, otázka se vůbec neobjevila, většinou jen otázky s přívětkem, jaký jste borec :-)

Pavel Bém: Nevím, u koho odebíráte elektrickou energii dnes. Doporučuji zavolat nebo navštívit informační středisko Pražské energetiky a Pražské plynárenské v Jungmannově ulici. Dostanete informaci nejenom o jejich nabídce, ale věřím, že i o konkurenci.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:27Autor: hany

Otázka: Dobrý den, chtěl bych se zeptat, co si myslíte o ideii založení zcela nově pravicové strany, což pan prezident nepřímo avizoval. Děkuji

Pavel Bém: Taková pravicová a euroskeptická strana nejspíše vznikne, protože je pro ni na politickém trhu místo a navíc se blíží volby do Evropského parlamentu. Pro ODS to není příliš dobře, protože nepochybně odčerpá část našich voličů.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:29Autor: milan fischer Teplice

Otázka: Pane doktore.je Vám jasné,že v ODS Vaše kariéra skončila?Kdo bude iniciativní,bude přísně,nicméně naprosto spravedlivě potrestán.

Pavel Bém: Ano, to platilo za bolševika. Naštěstí už žijeme v jiné době. Schopní lidé se vždycky uplatní. A dokonce i ti, kteří mají tu odvahu otevřeně říkat, že vše není tak v pořádku, jak bychom chtěli. Kritika občas bolí, ale je nezbytná. Dojde na má slova. ODS prohraje další volby a bude hledat ztracenou kredibilitu. Bohužel, už pozdě.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:30Autor: beda

Otázka: Jsem bývalý volič ODS a po tomto Kongresu to tak i zůstane. Vedení ODS se rozhodlo, že půjde proti proudu. Vydržte, oni nakonec pochopí, že je to slepá ulice.

Pavel Bém: Porážek se nebojím, vítězství mě zase neopíjí. Obojí je přirozenou součástí našich životů. Vydržím. Díky.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:32Autor: Tomáš N.

Otázka: Dobrý den. Jak vidíte budoucnost ODS nyní, po sněmu strany?

Pavel Bém: ODS strčila hlavu do písku a rozhodla se, že není potřeba nic měnit. Dobře. Uvidíme, co na to řeknou naši voliči. Ti už jsou na nás dost naštvaní. Nemáme příliš mnoho naděje v nejbližší budoucnosti. Nezbývá, než čekat na "zázrak".

Odpovězeno: 08. 12. | 13:36Autor: Pešpa

Otázka: Dobry den, myslim, ze pro budoucnost ODS je dobre, ze jste neuspel. V dobe kdy se preference CSSD pohybuji kolem 40% by pravice nemela prichazet s radikalnim programem, ktery muze mit podporu sotva 20%. Co si o tom myslite? Vymena "ksichtu" v cele je uplne jina otazka...

Pavel Bém: Myslím, že se mýlíte. ČSSD má preference kolem 40% právě proto, že ODS dělá něco špatně. A naopak, preference ODS se pohybují přesně na těch 20%, jak o nich mluvíte. Či-li Vaše otázka, při vší úctě, je trochu postavená na hlavu. Není právě současný vývoj politických preferencí důvodem, abychom začali hodně rychle něco měnit? Já říkám - jasné modré kořeny a atraktivní politický program pro středového voliče. S tím jsem vždy vítězili. Mirek Topolánek v praxi předvádí neatraktivní středový program s pravicovou reformní rétorikou. Tak se vyhrávat nedá. Politické "tváře" jsou také důležité. Bez nich se také vyhrát nedá.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:37Autor: larry

Otázka: Vítal bych vás jako vůdčí osobnost nové pravicové strany, prosím jděte do toho.Myslíte si, že vznikem nové strany odejde více členů ODS a to i z vedení?Děkuji a moc vás zdravím.

Pavel Bém: Bál bych se v takovém případě štěpení ODS. Jsem věrný a nepřevlékám dresy. Přesto, nový politický subjekt nejspíše vznikne.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:39Autor: Příznivec pravice

Otázka: Byla to čestná prohra a děkuji, že jste uznal také zásluhy pana premiéra. Rád bych se zeptal, zda hrajete golf, které hřiště je případně Vaše nejoblíbenější a eventuálně, jaký máte golfový rating (hendikep).

Pavel Bém: Ano, byla to čestná prohra. Díky. Golf není mým sportem, i když se přiznám, že jsem se rozhodl, že se jej alespoň trochu pokusím naučit. Je to skvělý prostředek, jak si "vyčistit" hlavu. Moc hřišť neznám. Nejblíže jsou Hodkovičky.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:41Autor: george

Otázka: Pane primátore, hlásal jste před kongresem, že ODS potřebuje ZMĚNU. Změna jste vy, který zastával funkci 1. místopředsedy a tedy rovněž plně odpovídal za vedení strany?

Pavel Bém: Za vedení strany ano, za vedení vlády ne. Volby byly referendem o vládě, stylu a obsahu vládnutí a nikoliv o vedení strany. Přesto, částečně souhlasím, protože dnešní problém ODS je i v jejím hlubokém vnitrostranickém rozkolu. Kongres to ukázal v plné síle. A za to svůj díl odpovědnosti nesu.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:43Autor: Miroslav Mezihorák

Otázka: Dobrý den,blahopřeji k druhému místu a ptám se:
Jste opravdu tak seriozní, a dokážete situaci ustát,aniž byste nepodnikal kroky vedoucí k potížím Topolánka?

Pavel Bém: Topolánek už má potíží dost. A nečeká ho nic optimistického, spíše naopak. Nemám v úmysli podnikat nic než to, co je dáno mojí kompetencí a odpovědností. Mimochodem, za podstatnou část problémů si může Mirek Topolánek sám. Platí to i pro budoucnost.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:45Autor: Petr

Otázka: Dobrý den,pane primátore.Jsem z Moravskoslezského kraje a mrzí mě,že jste nevyhrál.Doufal jsem,že tak budu moci volit ODS.Topol volit nechci,představuje jasnou prohru v parlamentních volbách.Tušíte přesto všechno,když toto muselo být jasné i delegátům sjezdu ODS proč si zvolili prohru?

Pavel Bém: Delegáti se podle mého názoru báli změny. Zvolili nezměnu a tím rozhodli o své budoucí prohře.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:49Autor: Hora

Otázka: Průměrný příjem všech členů ODS bude přes 100000,-Kč měsíčně. Několik milionů občanů má jen 15 000,- čistého. Nezdá se vám pane doktore , že ODS hledá jen technologii moci a zájem o občany je jen zástěrka?

Pavel Bém: Nemyslím, že průměrný příjem členů ODS je tak vysoký. Respektive vím, že není. V ODS je obrovské množství úplně normálních lidí se středními, ale i niízkými příjmy. Naše největší chyba byla, že jsme lidem slíbili před volbami "tlustou peněženku", nížší daně a více peněz a nakonec jsme lidem s příjmy mezi 15.000 a 40.000 naopak do kapes pro jejich peníze sáhli. A těch je téměř 90%. Odpovědnost za to nese vláda a nám nezbývá než se za tak zásadní rozpor mezi sliby a realitou omluvit.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:50Autor: Karel Modřan

Otázka: Jakou změnu přinesl kongres ODS?

Pavel Bém: Ukázal ve své nahotě všechny současné problémy ODS. Kongres se rozhodl pro nezměnu. Cestu k další prohře.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:50Autor: MiRa

Otázka: Vyhrává sinější nebo chytřejší ? Co vy na to pane Bém ?

Pavel Bém: Někdy silnější, jindy chytřejší. Nezapomeňte ale, že prohraná bitva neznamená prohranou válku...

Odpovězeno: 08. 12. | 13:52Autor: Jan Havliq

Otázka: Dobré poledne!
Škoda, že jste ve volbě nevyhrál - z ODS by se zase stala strana s lidskou tváří. Pokusíte se při příští volbě znovu kandidovat? Jak zaznělo ve Vašm projevu - ODSka ztratila mnoho voličů a jedině výrazná změna to dokáže napravit. Držím Vám palce na případné příště. JH

Pavel Bém: Díky. V ODS zůstávám jako předseda jedné z nejvlivnějších krajských organizací i jako člen Výkonné rady. Po příštích prohrách přijdou nové šance. Snad už nebude příliš pozdě.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:54Autor: Minaříková

Otázka: Dobrý den,
vznikne nová pravicová strana uvažujete, že do ní vstoupíte? Proč si nechává ODS ve vedení pana Topolánka ,který není schopen udržet emoce? Je to sice někdy opravdu těžké, ale přece jako premiér, by se toto měl naučit a jeho proslavená jednička je neodpustitelná.

Pavel Bém: K nové straně jsem se už vyjádřil. Neudržet emoce je normální a lidské. V politice na pozici "vůdce" země pak zhoubné.

Odpovězeno: 08. 12. | 13:56Autor: skyla

Otázka: Dobrý den, pane primátore, bude v dohledné době na české politické scéně ta avizovaná nová, skutečně pravicová strana, nebo to byli pouze mediální spekulace? Česká republika, a potažmo i Evropská unie ji totiž výrazně potřebuje jako koncepčně silný a hlavně funkční protipól té přebujelé sociálnosti.

Pavel Bém: Ano, Evropská unie je byrokraticky složitá a "přebujelá". Obyčejný člověk se v ní ztrácí. Malé státy postupně ztrácí své kompetence. I to jsou důvody pro hlubokou reformu unijní administrativy a také důvod pro odmítnutí Lisabonské smlouvy. Přeji všem hezký den, musím už končit. Tak příště. Pavel Bém.

 

Právě se děje

Další zprávy