Souboj o šéfa ČSSD je prý dohodnut, Hašek to odmítá

Martina Machová Martina Machová
3. 3. 2011 11:50
Dva týdny před volebním sjezdem ČSSD roste souboj o přízeň delegátů
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek spolu s Milanem Urbanem
Bohuslav Sobotka a Michal Hašek spolu s Milanem Urbanem | Foto: Petr Protivánek

Praha - Dva týdny před volbou nového šéfa ČSSD se uvnitř nejsilnější opoziční strany přiostřují zákulisní hry. Ta momentální se vede o to, zda si oba hlavní aspiranti na předsedu Bohuslav Sobotka a Michal Hašek chtějí už před sjezdem volbu dohodnout.

Mf Dnes uvedla, že podle dohody přenechá Hašek Sobotkovi místo předsedy a soupeř mu za to zaručí post prvního místopředsedy.

Michal Hašek však na dotaz Aktuálně.cz takovou možnost popřel: "Je to někým připravený virtuální příběh, který má před sjezdem někomu pomoci a druhému uškodit," řekl Michal Hašek.

Jeho soupeř Bohuslav Sobotka na přímou otázku, zda on nebo jeho blízcí s takovou nabídkou Michala Haška oslovili, nebo naopak podobnou nabídku dostli, odpověděl, že "takové spekulace k předsjezdovému období patří."

"Není na tom nic nového. O tom, že by kandidát na předsedu, který ve sjezdovém souboji neuspěje, měl kandidovat na statutárního místopředsedu, se ve straně debatuje celou dobu. A tato myšlenka má mezi členy silnou podporu," dodal.

Informace o dohodě ve prospěch Sobotky uzavřená ještě před sjezdem nahrává právě úřadujícímu předsedovi. Jihomoravský hejtman Michal Hašek je chápán jako vyzyvatel a pokud by smír uzavřel ještě před skutečným změřením sil, je pravděpodobné, že by jej opustili i jeho současní spojenci.

Škromach nic neví

Citovaný list odvolává informace o dohodě na nejemenované zdroje z ČSSD, které podle něj pocházejí jak z řad Haškových, tak Sobotkových podporovatelů.

Vlivný sociální demokrat Zdeněk Škromach, který patří ke straníkům podporujícím Haška, pro Aktuálně.cz dohodou, podle níž by se Hašek předev vzdal postup předsedy, vyloučil.

"Jako jedinou možnou dohodu vnímám, že úspěšný kandidát podpoří protikandidáta na prvního místopředsedu, což ostatně již oba deklarovali," sdělil Aktuálně.cz

Šance do voleb předsedy jsou zatím velmi vyrovnány. Krajské nominace, v nichž regionální organizace doporučují svým delegátům komu dát hlas, skončily remízou 7:7.

 

Právě se děje

Další zprávy