Sobotka odpovídal online, slibuje ČSSD 40 % hlasů

Martina Machová Martina Machová
7. 2. 2011 10:55
Na dotazy čtenářů odpovídal úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka
Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté hledají nového předsedu. Podle dosavadních výsledků krajských nominací to vypadá, že velice váhají, kterým směrem se vydat.

Oba hlavní kandidáti - úřadující předseda Bohuslav Sobotka a jihomoravský hejtman Michal Hašek - totiž získali po sedmi nominacích. Na březnový sjezd ČSSD do Brna tak přijedou jako vyrovnaní soupeři.

Podle politologů nejsou příliš odlišné ani jejich koncepty, kam chtějí nejsilnější levicovou stranu dovést. Jako rozdílný ovšem považují způsob, jakým favorité předsednické volby chtějí dělat praktickou politiku ČSSD.

Bohuslav Sobotka se profiluje jako tvrdý opozičník, který stojí i o hlasy radikální levice. A slibuje, že takto dokáže získat pro stranu, která při posledních volbách do sněmovny spíše tratila, až čtyřicet procent hlasů.

Jak toho chce dosáhnout a co od ČSSD pod jeho vedením čekat? Úřadující předseda odpovídal online od 10:00.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:05Autor: Daniel

Otázka: Dobrý den,
není Vám trochu trapné splácet hypotéku na byt poslaneckými náhradami?Proč je (ty nespotřebované) nedáváte na charitu,když se neustále bijete v prsa,jak jste čestnější a sociálnější než ostatní.Ono se od sebe špatně začíná..

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, paušální poslanecké náhrady jsou stejnou součástí příjmu jako plat, soudy z nich například běžně vyměřují výživné, od letošního roku jsou stejně jako plat zdaňovány v rámci superhrubé mzdy.Je nutno je odlišovat od adresných náhrad na kancelář, expertné, asistenta, telefon, které jsou používány čistě účelově a žádný ústavní činitel je nemůže použít na nic jiného.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:09Autor: Upřímný Standa

Otázka: Pane Sobotko, 40% je málo. Pokud slíbíte 50% a pro každého občana akcie do motivačního programu v ČEZ, volím ČSSD. Důchodcům je třeba dát nejen 13, ale 14 platů a u doktora vyplácet pacientům bolestné hned na místě. Věřím že to dokážete.

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, pokud bude ČSSD důslednou levicovou alternativou současné pravicové vládní koalici, může ve volbách dosáhnout až 40%, to je náš možný voličský potenciál. Musíme ale lépe oslovit střední vrstvy, vzdělanější voliče a také nejmladší generaci. Současná vláda realizuje program rozdělení společnosti a deklasování středních vrstev, její reformy jsou chaotické a nepromyšlené. Vedle toho bude ČSSD definovat vlastní představu o budoucnosti země, založené na rozvoji sociálního státu, vyšší efektivitě veřejného sektoru, posílení konkurenceschopnosti investicemi do vzdělání, vědy a výzkumu. Také platí, že vysoká míra sociální soudržnosti je výhoda!, podívejte se na prosperitu zemí, které mají skandinávský (sociálně demokratický) model.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:11Autor: Zoly

Otázka: Nedávno v médiích proběhla zpráva o údajném sbližování čtveřice Bárta - Hašek - Hrdlička - Klaus. Máte na to nějaký názor ?

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, o tom opravdu nic nevím, v tomto prostředí se nepohybuji:), jen vím, že pan Bárta opakovaně veřejně vyzývá ke zvolení M.Haška předsedou ČSSD, ale myslím že Michalovi to určitě není příjemné.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:13Autor: Zoly

Otázka: Jaký je váš názor na vytvoření Českého Aeroholdingu, kterému šéfuje jeden z nejlepších přátel Romana Janouška Miroslav Dvořák ?

Bohuslav Sobotka: Za personální obsazení odpovídá Nečasova vláda, vnímám toto uskupení jako dočasné řešení, související se stabilizací ČSA, systémově je myslím lepší mít aerolinky vlastnicky oddělené od letiště.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:17Autor: Daniela

Otázka: Jaký je váš názor na chystanou privatizaci ostravského dopravního podniku? Opozice tvrdí, že projekt podporovaný koalicí ČSSD a ODS je pro město nevýhodný.

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, pokud vím, nechystá se privatizace celého dopravního podniku ( to bych nepokládal za vhodné), ale oddělení a možná prodej jen jeho výrobní části ( to je v rámci země jistá anomálie, že DP vyrábi současně dopravní prostředky), myslím, že je důležité, aby došlo k zachování pracovních míst a celá věc byla pro město Ostrava rozpočtově výhodná, a v tomto mám plnou důvěru v našeho primátora.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:20Autor: Martin Vaňo

Otázka: Dobrý den,
jak se bude politika ČSSD pod vaším vedením vztahovat k enviromentálním otázkám: energetické bezpečnosti, zvýšené závislosti průmyslu ČR na energii, snižováním emisí CO2, kontrolou chemikálií použitých v průmyslu a potravinářství nebo propagaci místních, organických potravin? Děkuji.

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, ČSSD by měla podle mého názoru posílit svůj důraz na ochranu životního prostředí a udržitelný rozvoj,včetně snižování emisíá CO2, zatím se nám to příliš nedařilo. Současná vláda se svými tragikomickými ministry životního prostředí nám k tomu poskytuje velký prostor.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:23Autor: Miloš Novák

Otázka: V TV debatách na téma "Vyděrači v bílém" zaznělo hodně nic neříkajících názorů. Dokážete odpovědět ANO či NE na otázku: Přistoupil by jste na finanční požadavky bílé mafie, když důchodce má 12 tis. měsíčně ? (zdůrazňuji celý život makal a ne každý je blbec a socka, jak se lékaři domnívají).

Bohuslav Sobotka: Ano, protože lékaři pracující v nemocnicích jsou odměňováni mnohem hůř, než privátní lékaři v ambulancích, to je nespravedlivé i vzhledem k počtu odpracovaných hodin a náročnosti jejich činnosti. Tuto mzdovou asymetrii je nutno postupně napravit a vláda má k tomu reálné možnosti. Dohoda s lékaři, potřebný kompromis je možný. A¨nelze zapomínat ani na zdravotnický personál. Naše výdaje na zdravotnictví jsou ve vztahu k HDP několik procent pod průměrem EU.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:25Autor: Jarek K.

Otázka: Pane Sobotko,musím říci, že se mně líbíte.Jsem dlouholetý volič ODS,ale Vám bych hlas dal hned,Paroubkovi ne a Haškovi už vůbec a pokud Vy zvítězíte, pak vás budu soustavně volit. Myslíte,že se dokážete někdy povznést a domluvit se s pravicí?Třeba na některých ústavních zákonech//není to jednodché..

Bohuslav Sobotka: Dohoda je možná tam, kde existuje programová shoda. To se týká například omezení trestně právní imunity nebo přímé volby prezidenta (obojí ústavní zákon), jinak děkuji za vyjádřené sympatie.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:30Autor: Petr Vacek

Otázka: Pane Sobotko, jaký je tedy hlavní rozdíl mezi vámi a Haškem v tom, jak chcete vést ČSSD? zvlášť když jsou nominace 7:7? Děkuji.

Bohuslav Sobotka: Myslím, že ČSSD musí být razantní a důslednou programovou opozicí, ne opozicí, která obchoduje s vládou a popírá své ideové principy. Levicovou alternativou obsahu i stylu vládnutí současné pravicové koalice. Musíme také jasně říci, které části chybných reforem po volbách upravíme či zrušíme. ČSSD by neměla opouštět či přehodnocovat sociální stát, ale získat společenskou podporu pro jeho další rozvoj. Nechci ČSSD posouvat do prava, ale otevřít nová programová témata a získat podporu středních vrstev a mladších voličů. To lze ale jen tehdy, pokud budeme dělat nezávislou a zásadovou sociálně demokratickou politiku.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:31Autor: Josef

Otázka: Za náš obvod je poslancem Jiří Zemánek. Před volbami lákal na propisky, sliboval hory-doly a když před nějakým časem bylo v tisku, že má jednu z nejhorších účastí v PS, tak jsem se jej prostřednictvím e-mailu dovolil zeptat, jak to vysvětlí voličům, nestál jsem mu vůbec za odpověď.

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, určitě ho upozorním,aby reagoval.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:34Autor: Mila.1

Otázka: Dobrý den,politické strany mluví kladně o významu tzv."středního stavu",ale pak pro ně nic neuděláNapř. hrobem jsou neuhrazené faktury.Pokud by ČSSD vládla, nemohla by přijmout zásadu, že vrcholem podnikání státu je produkce "platičů daní" a zásadní ochranou je rychlý postih neplatičů faktur?

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, rád bych získal podporu středních vrstev pro myšlenku sociálního státu, s tím souvisí i nová sociální politika, orientovaná především na pracující rodiny s dětmi a spravedlivější daně tak, aby střední vrstvy nebyly jediným sponzorem státu. Současná vláda si ze středních vrstev udělala daňového soumara, kterému současně zpoplatňuje jednu veřejnou službu za druhou a odřezává ho od jakékoliv možnosti podpory rodiny, dětí či bydlení. To se musí prostě změnit.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:38Autor: Testovatel.

Otázka: Mohl by jste odpovědět, jak velký měl dluh každý
občan před rokem 1989? Mohl by jste napsat, kam
se vše ztratilo po kup. privatizaci?

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, v roce 1989 neměla Česká republika veřejný dluh, ale byla zde opravdu velká vnitřní zadluženost v oblasti ochrany životního prostředí, kvality infrastruktury, vybavenosti zdravotnictví a podobně. V roce 2006 činil veřejný dluh 0,9 bilionu, po osmi letech pravicových vlád se v roce 2014 zřejmě zvýší na 1,9 bilionu korun. Právě kuponová privatizace a sanace bank se podílely na růstu veřejného dluhu do roku 2006 zhruba z 50%.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:42Autor: Jiří Malina

Otázka: Kde konkrétně chcete brát peníze na sociální dávky apod.?
Mně učili 1 + 1 = 2. Kdo tedy zaplatí Vaši populistickou líbivou politiku?

Bohuslav Sobotka: Cílem ČSSD je podporovat především pracující rodiny a vyrovnávat šance na dosažení životního úspěchu, protože ne každý má to štěstí, aby se narodil zdravý nebo v bohaté rodině.Jinak - tam kde je berou v Dánsku, Švédsku, Nizozemí, Finsku...ve spravedlivém daňovém systému, omezení daňových úniků a praní špinavých peněz. Za své daně si lidé zaslouží kvalitní veřejné služby a fungující stát bez korupce.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:46Autor: Marie

Otázka: Uvědomujete si, že od vyslovení nedůvěry vládě a neschopnosti přijít okamžitě s vlastním řešením vyvoláváte ve společnosti permanentně pocit paniky, což se projevuje i v současnétzv. zdravotnické krizi?Proč, proboha, konstruktivně nespolupracujete? Uvědomujete si, že mladí házeli vajíčka i na vás?

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, ČSSD už v listopadu navrhla vládě 5 způsobů, jak zajistit vyřešení krize ve zdravotnictví, ale vláda není schopna jednat racionálně, přežívá v zajetí ideologických bariér, doufám, že na to nedoplatí občané - pacienti. Myslím, že k házení vajíček už se dnes nikdo nehlásí, byla to ostuda a výsledek vyvolávání atmosféry nenávisti před evropskými volbami 2009.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:50Autor: Miloš

Otázka: Dobrý den, hodlá ČSSD pod vaším vedením trpělivě vysvětlovat myšlenku sociálního státu a nastínit široké veřejnosti jeho úlohu v postmoderní společnosti? Think tank CESTA je dobrým začátkem, avšak je to záležitost úzké skupinky intelektuálů a aktivistů. Jak to tedy vysvětlíte široké veřejnosti?

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, to je nepochybně velmi důležitá věc, máme na to celý rok 2011, než zase začnou volební kampaně před krajskými a senátními volbami. Už teď organizuje MDA veřejné debaty postupně v jednotlivých krajských městech, účastní se jich lidé jako J. Keller, V. Bělohradský, J.Pehe a podobně, po sjezdu bych chtěl, aby nové vedení ČSSD osobně objelo do konce roku všechny okresy a kraje, abychom diskutovali s našimi sympatizanty a členy o novém programu ČSSD, změnách ve společnosti, důvodech naší kritiky neoliberálních vládních reforem.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:52Autor: Jirka

Otázka: Kdy už konečně začnete spolupracovat s KSČM a ne s tou bandou zlodějskou ODS,TOP09 A VV.Co ještě hcete po KSČM .Vždit je to jedna zmála posledních demokratických stran u nás v zadlužené,snad ještě České republice.

Bohuslav Sobotka: Dobrý den, to je otázka hlavně pro KSČM. Tato strana potřebuje vážné změny, aby spolupráce s ní nevadila tolika voličům ČSSD. Popsal jsem to více ve svých odpovědích na 10 otázek českých intelektuálů, najdete je i v mém blogu na Aktuálně.cz.

Odpovězeno: 07. 02. | 10:55Autor: Jan DLASK

Otázka: Dobrý den, vydá se ČSSD na cestu programu témat i tzv. postmoderní levice? Myslím tím témata ochrany menšin, životního prostředí a rovnosti pohlaví. V posledních senátních volbách byla za ČSSD pouze 1 kandidátka a 26 kandidátů, což určitě není správný trend.

Bohuslav Sobotka: Souhlasím, tohle všechno jsou témata pro novou ČSSD, pro náš připravovaný program, pokud jde o zastoupení žen, navrhuji, aby se přímo do stanov ČSSD dostala podmínka, aby v každé 3 či 4 kandidátů do Sněmovny či krajů musela být alespoň jedna žena. Současná ČSSD je v zastoupení žen pozadu, máme tady obrovský prostor pro zlepšení. Přeji hezký den a těším se někdy příště.S

 

Právě se děje

Další zprávy