Kdo povede ČSSD? Klíč je v rukou 585 straníků

Martina Machová Martina Machová
6. 2. 2011 16:24
Hlasování bude tajné a podle dosavadních výsledků z krajů se čeká velice těsný výsledek
Volba vedení ČSSD na posledním sjezdu
Volba vedení ČSSD na posledním sjezdu | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Výsledky krajských nominací na nového lídra ČSSD slibují napětí až do konce.

Po poslední krajské konferenci, která se odehrála v sobotu ve středních Čechách, je skóre mezi úřadujícím předsedou sociální demokracie Bohuslavem Sobotkou a jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem vyrovnáno na 7:7.

Kdo skutečně ovládne Lidový dům, bude ovšem záležet na 585 delegátech, kteří se sejdou 18. a 19. března v Brně.

Hlasování bude tajné a podle dosavadních výsledků z krajů se čeká velice těsný výsledek. Na sjezdu tak půjde o každý hlas.

Již nyní ovšem na mapě sociální demokracie existují centra, kde je rozhodnuto.

Praha, Zlínsko a severní a jižní Čechy stojí silnou většinou za Michalem Haškem. Střední Čechy, Karlovarsko a střední Morava patří k baštám Bohuslava Sobotky. V ostatních regionech se podpora tříští.  

Před oběma hlavními kandidáty tak stojí poslední úkol - přesvědčit nerozhodnuté straníky o své představě sociální demokracie.  Odhadem jde o jednu třetinu volitelů, kteří ještě nemají pevný názor.

"Uveřejním podrobnější vize, jak bych chtěl jako předseda sociální demokracie postupovat v oblasti důchodové reformy, zdravotnictví, sociálních věcí, nebo třeba dopravní infrastruktury, protože to je teď klíčové téma v jednání mezi hejtmany a ministerstvem dopravy," líčí své plány jihomoravský hejtman Michal Hašek.

O výhodnosti svého programu pro ČSSD chce znovu mluvit se straníky přímo v regionech.

Posledních 40 dní

Svými činy chce přesvědčovat delegáty sjezdu i Bohuslav Sobotka. Stejně jako Hašek se chce zaměřit na vypjatou situaci ve zdravotnictví a diskuzi o důchodové reformě.

"Rád bych se soustředil na to, aby sociální demokracie během února představila vlastní alternativu důchodové reformy. Myslím, že už jsme velmi blízko toho, abychom dokončili formulaci vlastního konceptu," řekl Aktuálně.cz.

Na rozdíl od Haška již Sobotka zveřejnil rozpracovanější verzi svých plánů, jak si představuje roli ČSSD, pokut se stane předsedou.   

I on pak hodlá objíždět regiony. "Mám řadu pozvánek z celé České republiky, abych přijel na návštěvu, doufám, že se mi alespoň některé podaří uspokojit," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy