Souboj o šéfa ČSSD: Hašek vyzývá k návratu ke kořenům

Martina Machová Martina Machová
11. 2. 2011 14:09
Odmítl přitom Blairovu "třetí cestu" do politického středu
Jihomoravský hejtman Michal Hašek
Jihomoravský hejtman Michal Hašek | Foto: Jan Langer

Praha - Předsednické boje v ČSSD se posunuly do dalšího kola. Oba hlavní kandidáti zveřejnili rozsáhlejší vize, kam chtějí sociální demokracii dále směřovat.

Po prvním nástřelu, kdy úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka postavil svůj koncept "Sociální demokracie 2014" proti "Desateru ČSSD nové generace" jihomoravského hejtmana Michala Haška, nyní již oba favorité dali všanc rozsáhlejší materiály, ve kterých reagují na deset otázek skupiny významných intelektuálů.

První zveřejnil své teze Bohuslav Sobotka, přičemž sociálním demokratům slíbil, že je svou striktně opoziční politikou v příštích volbách dovede ke 40 procentům hlasů. Pojmout chce jak věřící voliče a příznivce Zelených, tak hlasy radikální levice.

Hašek naproti tomu vyzývá k návratu ke kořenům. Odmítl přitom takzvanou "třetí cestu" Tonyho Blaira, což by znamenalo kormidlování strany do středu.

Deník Aktuálně.cz má Haškův dokument k dispozici.

"Sociálně demokratické strany, které se touto cestou vydaly, pocítily nejednou porážkou ve volbách," argumentuje Hašek.

Klíčové hodnoty sociální demokracie jsou pak jihomoravského hejtmana v ohrožení.

"Musíme znovu začít trvat na tom, abychom vedle všech těch neživých čísel viděli i člověka a jeho potřeby, zasazovali se o jeho ochranu před diskriminací i sociálním ponížením či rovnou vyloučením," píše dále v dokumentu.

Hašek rovněž zopakoval, že trvá na své tezi věnovat se nejen sociálně slabých, ale i drobných živnostníků a střední třídy. Odmítl také, že by on sám směřoval doprava, jak mu předhazují jeho odpůrci.

Stejně jako Bohuslav Sobotka pak chce bojovat s korupcí, a to tak, že začít musí ČSSD u sebe a jít tak příkladem.

"Sociální demokracie, bohužel, může vynaložit veškeré své síly ke své očistě od kmotrů a velrybářů, sama samotná ale korupci v České republice nezničí," podotýká a zdůrazňuje potřebu spojenců.

 

Právě se děje

Další zprávy