Sobotka končí v čele poslanců ČSSD a navrhuje Tejce

Martina Machová Martina Machová
22. 11. 2011 16:49
Zda favorita šéfa sociální demokracie poslanci schválí, to se rozhodne příští měsíc
Bohuslav Sobotka s Jeronýmem Tejcem ve sněmovně
Bohuslav Sobotka s Jeronýmem Tejcem ve sněmovně | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka končí v čele poslaneckého klubu sociální demokracie. Straníkům to v úterý oznámil na jeho pravidelném jednání. Zároveň jim navrhl svého nástupce.

"Nominoval jsem stávajícího místopředsedu klubu Jeronýma Tejce. Myslím si, že je připraven na to, aby vedení poslaneckého klubu převzal," potvrdil změny ve vedení klubu pro Aktuálně.cz.

"Je na čase, abych opustil kumulaci funkcí předsedy strany a předsedy klubu," dodal.

Změnu umožňuje novela jednacího řádu, kterou poslanci nedávno schválili. Ta totiž nově dává právo přednostní řeči, tedy pro jednání pléna důležité výsady, i předsedovi strany. Dosud jej měli jen členové vlády, předsedové klubů a vedení sněmovny.

Nového šéfposlance si budou socialisté volit před nejbližším jednáním sněmovny, tedy začátkem prosince. Kterýkoli poslanec může Tejcovi navrhnout protikandidáta. Konečné hlasování je tajné.

Podle informací Aktuálně.cz Sobotka místo slíbil svému spojenci z Brna již během stranických primárek, které se odehrály začátkem letošního roku. Byl to pak právě Tejc, který Sobotkovi v březnu pomohl porazit jeho jediného protikandidáta Michala Haška a usednout v čele největší opoziční partaje.

Nejprve pro něj získal potřebné hlasy stranické buňky v Brně a tím mu pomohl zvítězit na jižní Moravě, odkud pochází oba soupeři. Následně mu pomohl dojednat i podporu z dalších regionů. 

Právě epizoda s volbou předsedy ČSSD ovšem může Tejcovu cestu do čela poslaneckého klubu zkomplikovat. Mezi sociálnědemokratickými zákonodárci, zejména z Haškova tábora, se totiž objevují hlasy, že pro Sobotkova muže ruku nezvednou.

Sám Michal Hašek následně uvedl, že je připraven být jako bývalý šéf poslaneckého klubu Tejcovi nápomocen., pokud bude mít o jeho zkušenosti zájem. "Věřím, že Jeroným může být dobrým a úspěšným šéfem naší poslanecké frakce a dokáže klub stmelit," uvedl.

 

Právě se děje

Další zprávy