Tichý duel v ČSSD: Sobotkovi lidé přibrzdili Haška

Martina Machová Martina Machová
18. 11. 2011 11:00
Na jižní Moravě se rozhoduje i o předsedovi poslaneckého klubu
Soupeři na volebním sjezdu ČSSD v Brně spolu svádí nový souboj o moc v nejsilnější opoziční straně.
Soupeři na volebním sjezdu ČSSD v Brně spolu svádí nový souboj o moc v nejsilnější opoziční straně. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - V sociální demokracii se v tichosti hraje o to, zda první místopředseda strany Michal Hašek dostane napřesrok šanci ve volbách obhajovat post jihomoravského hejtmana.

První příznak, že by stranický rival předsedy Bohuslava Sobotky nemusel dostat místo lídra krajské kandidátky, přišel minulý týden, kdy ho nepodpořila jedna z nejsilnějších organizací ČSSD na jihu Moravy ve Vyškově.

Jejím členem je mimo jiné právě Sobotka.

"Už na okresním výkonném výboru jsme dospěli k tomu, že nominaci nedáme nikomu. Stejně tak tomu bylo i na konferenci," potvrdil předseda vyškovské organizace Zdeněk Pavlík. Proč? "Není to povinnost," uvedl.

Spolu s organizací okresu Brno-město, kde má silnou pozici Sobotkův další spojenec Jeroným Tejc, a s částmi menších okresů mohou delegáti lednové krajské konference Haškovu kandidaturu překazit, či mu ji alespoň znepříjemnit. To v případě, že by byl Hašek jako lídr na dalších místech kandidátky "obklíčen" oponenty.

Lídr v obklíčení

V silné organizaci Brno-město se bude rozhodovat za týden, 26. listopadu, a bude to jedna z posledních okresních konferencí, kde se bude o kandidátce jednat.

Jihomoravská ČSSD

  • Václav Božek - předseda krajské organizace ČSSD v Jihomoravském kraji, který letos v lednu bude svou funkci obhajovat. Zatím nemá protikandidáta. Je spojenec Bohuslava Sobotky
  • Bohuslav Sobotka - předseda ČSSD a vlivný člen vyškovské sociální demokracie. V současnosti zastává post předsedy poslaneckého klubu ČSSD
  • Michal Hašek - první místopředseda ČSSD a vlivný člen v okrese Brno-venkov. Obhajuje místo hejtmana Jihomoravského kraje
  • Jeroným Tejc - místopředseda poslaneckého klubu a vlivný člen ČSSD v Brně-městě. Po Bohuslavu Sobotkovi by měl převzít poslanecký klub

Podle informací Aktuálně.cz místní straníci zatím Haškovi podporu přislíbili, ale nic jistého to není.

Varianta "obklíčeného lídra" je přitom v případě Haškovy možné prohry nejpravděpodobnější. Jeho oponenti si totiž uvědomují, že potřebují v čele kandidátky vůdčí, výraznou osobnost, což Michal Hašek je.

"Brno nebude nominovat nikoho jiného. Chceme vyhrát volby," říká Jeroným Tejc.

Drby, nebo...

Michal Hašek si veřejně nepřipouští, že by jeho místo na čele kandidátky mohlo být ohroženo. Nemám čas na sbírání drbů, reaguje.

"Věřím, že všichni představitelé jihomoravské ČSSD mají stejně jako já zájem na úspěchu ČSSD v příštích krajských volbách," uvedl s tím, že vnitrostranické půtky jen ČSSD před volbami poškodí.

Týden před Vyškovem získal takřka jednomyslnou podporu okresní konference Brno-venkov a tamní stranící navíc skrytě odmítli podpořit Sobotkova spojence, současného předsedu krajské organizace Václava Božka při jeho tažení na obhajobu místa v čele krajské ČSSD.

Hašek pak získal ještě podporu znojemské stranické buňky, ta ovšem podpořila i Václava Božka na předsedu kraje.

Sám Sobotka pak v oficiální reakci pro Aktuálně.cz vyjadřuje Haškovi jednoznačnou podporu. "Jsem tedy přesvědčen, že uspěje jak v primárkách, tak při rozhodování voličů, kdo bude příštím jihomoravským hejtmanem," deklaroval.

Vlivní straníci z Haškova i Sobotkova tábora mluví jinak, i když jde jenom o vyjádření mimo záznam.

Předseda ČSSD na jižní Moravě Václav Božek.
Předseda ČSSD na jižní Moravě Václav Božek. | Foto: ČSSD

Hra o Lidový dům

Udržení hejtmanského postu je pro budoucí kariéru Michala Haška důležité. Je totiž výchozím bodem pro předsednickou volbu v roce 2013.

Dění na jižní Moravě proto sledují i ostatní regiony, kteří podle výsledku kandidátky do krajský voleb mohou přehodnotit i svou současnou podporu předsedovi či místopředsedovi strany.

"Nikdo zatím nechce jít na krev, takže zde zřejmě bude snaha se dohodnout," komentoval napětí na jihu Moravy jeden z vlivných jihomoravských straníků.

Souboj na jižní Moravě se ovšem neodehrává jen v rovině Božek - Hašek, otevřená je i "třetí fronta".

Ta zasahuje centrální pražskou politiku a svou roli v ní sehrává místo předsedy poslaneckého klubu, které má už od březnového sjezdu přislíbené již zmiňovaný Jeroným Tejc. Byl to totiž zejména on, kdo pomohl svému spojenci Sobotkovi do čela sociální demokracie.

S jeho povýšením do čela sociálnědemokratických zákonodárců se čekalo do doby, než proběhne změna jednacího řádu sněmovny tak, aby tento tah neznevýhodnil předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku, který funkci nyní zastává.

Ozvěny ze sněmovny

Obstrukce ve sněmovně.
Obstrukce ve sněmovně. | Foto: Jan Langer

Nyní se ovšem Tejcova cesta do čela klubu komplikuje. Poslanecký klub totiž není jednotný a objevují se hlasy, že v tajné volbě by nemusel získat potřebnou podporu.

Svou roli v tom hraje právě jeho angažmá v Sobotkově týmu během sjezdu, odmítavé postoje se totiž ozývají zejména z Haškova tábora, i když s Haškem samotným by se zřejmě dokázal domluvit. Je pak otázka, zda se Haškovi podaří své spojence přemluvit, či do jaké míry o to bude vážně usilovat.

Dalším významným faktorem, jenž může hlasování poslanců v Praze ovlivnit, jsou nedávné parlamentní obstrukce, ve kterých byl významným hráčem a kromě technického zpracování obstrukcí byl rovněž jedním z personalistů ČSSD, kteří posílali oranžové zákonodárce "do boje". 

Lidé obeznámení s děním v jihomoravské ČSSD se shodují, že síly obou mocenských center jsou více méně vyrovnané, což dokládají tím, že ani jedna strana nejde prozatím do tvrdších střetů a vše se zatím řeší spíše drobnými "šťouchanci".

 

Právě se děje

Další zprávy