Pozor na populisty, řešením jsme my, tvrdí šéf ČSSD

Martina Machová Martina Machová
12. 11. 2011 10:55
Sociální demokraté zahájili svou programovou konferenci
Bohuslav Sobotka s nejbližšími spolupracovníky. Ilustrační foto
Bohuslav Sobotka s nejbližšími spolupracovníky. Ilustrační foto | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sociální demokraté zahájili programovou konferenci, na které chtějí rozhodnout o svých střednědobých programových cílech.

Jejími pilíři jsou sociální, daňová a zdravotnická reforma a boj proti korupci v případě, že by největší opoziční strana usedla ve vládě. V sobotu projednávaný program ČSSD poprvé otestuje během krajských a senátních voleb, které proběhnou příští rok na podzim.

Sobotní jednání je současně závěrem veřejných diskuzí Mluvte nám do toho. S nimi sociální demokraté navštívili všech čtrnáct krajů a nechali veřejnost částečně zasáhnout do tvorby nových priorit.

V úvodu konference předseda strany Bohuslav Sobotka varoval před vzrůstající sociální nerovností, destrukcí státu, korupcí, znechucením politikou.

"Dnešní odpor proti konkrétním politikům či stranám se může rychle změnit ve vlnu odporu proti politice jako takové. Prostor dostanou populisté a extremisté všeho druhu," řekl straníkům.

"Naše demokracie se nesmí v reakci na současnou krizi stát ani autoritativní, ani populistickou," dodal Sobotka.

Vinu za současný stav pak šéf ČSSD vidí zejména v selhání pravicových politiků, kteří chybnou rozpočtovou a daňovou politikou zvyšují nerovnost. Alternativou podle něj nejsou ani "dočasná protestní hnutí, ani odbory, ani marginální uskupení ambiciózních mesiášů". Připomněl přitom jako příklad dění kolem Věcí veřejných.

Podle Sobotky je právě sociální demokracie onou alternativou - změnou, která může podobným tendencím postavit hráz.

Hostem sobotního jednání českých sociálních demokratů je i někdejší slovenský premiér a předseda s ČSSD spolupracujícího Smeru Robert Fico. Delegáty upozornil, že své plány musí voličům předložit ve srozumitelném jazyce. "Srozumitelný jazyk je pro sociální demokracii základ úspěchu," zdůraznil.

 

Právě se děje

Další zprávy