Sněmovní schůze k Vondrovi začala a hned skončila

Jan Němec (redaktor) Jan Němec (redaktor)
5. 5. 2011 18:24
Co bude s "grilováním" ministra obrany kvůli Promopro se rozhodne do 7. června
Alexandr Vondra se omluvil
Alexandr Vondra se omluvil | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Schůze sněmovny, na které chtěli poslanci ČSSD "grilovat" ministra obrany Aexandra Vondru (ODS) kvůli kauze ProMoPro, začala jen formálně. Hned po jejím otevření ji předsedající přerušila.

Zahajuji a přerušuji

"Po dohodě se žadateli i s ostatními kluby tuto schůzi přerušuji," prohlásila předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Schůze o Vondrovi zůstane přerušená až do 7 června, kdy se sněmovna sejde na řádné schůzi.

O "grilovací" jednání požádal klub ČSSD. Už dopředu ale bylo jasné, že ministr Vondra na ní stejně nebude, protože je v nemocnici s chronickými potížemi s páteří. Poté, co se omluvil, hledala proto sama ČSSD způsob, jak už svolanou schůzi odložit.

Měl to být druhý pokus opozice vyvolat debatu o kauze z doby českého předsednictví EU spojené s Alexandrem Vondrou, tehdy vicepremiérem pro evropské záležitosti.

Firma ProMoPro tehdy inkasovala za audiovizuální služby přes půl miliardy korun, část peněz skončila na zahraničních účtech a firma dostala zakázku bez výběrového řízení.

Schůze měla tentokrát šanci

Tentokrát  mohla mít opozice úspěch.

První pokus totiž ještě v březnu zablokovala svorně koalice, ministr finanfí Miroslav Kalousek (TOP 09) ale tehdy vyzval Vondru k demisi. Premiér Petr Nečas (ODS) na schůzi vlády následně pohrozil, že kdo napříště bude vyzývat kolegu k odchodu, půjde sám.

Poté, co ODS prohlásila, že je to její vnitřní problém, TOP 09 zareagovala slovy, že napodruhé odejde ze sálu a umožní opozici schůzi zahájit a Vondru "grilovat".

Nakonec tedy k tomu kvůli Vondrově nepřítomnosti nedošlo.

 

Právě se děje

Další zprávy