ČSSD chce grilovat Vondru, TOP 09 jí to nejspíš umožní

Domácí ČTK Domácí, ČTK
5. 4. 2011 16:24
Opozice chce kvůli kauze ProMoPro vyvolat další mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny
Alexandr Vondra (ODS).
Alexandr Vondra (ODS). | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Sněmovna se bude nejspíš znovu zabývat kauzou ProMoPro, která se točí i kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS).

Poslanecký klub ČSSD v úterý rozhodl, že vyvolá další mimořádnou schůzi.

Tu zřejmě umožní i koaliční TOP 09, která už dříve ministra vyzvala, aby vyvodil politickou odpovědnost a rezignoval na svou funkci.

Sociální demokraté chtějí prosadit usnesení, podle něhož by měl premiér Petr Nečas šéfa resortu obrany odvolat.

Podezření kolem kontraktu při českém předsednictví EU si podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky zaslouží to, aby o nich sněmovna jednala. Sociálním demokratům se v minulosti nepodařilo kauzu prosadit jako bod na řádnou schůzi sněmovny a koalice zamítla i program mimořádné schůze.

Zejména představitelé TOP 09 a Starostů však vyzývali Vondru otevřeně k rezignaci. Podle koaličních partnerů byly Vondrova omluva a vysvětlování nedostatečné. Sociální demokraté z toho vyvozují, že vládní poslanci mají informace, které je k výzvám k Vondrově odstoupení vedly.

Zástupci TOP 09 ale později rétoriku zmírnili a poukazovali na to, že jde o věc ODS. Výkonná rada občanských demokratů Vondru podržela.

Sociální demokraté nyní sesbírají pod žádost o svolání schůze 40 podpisů a předsedkyně dolní komory bude muset krok udělat.

Schůze se tentokrát patrně uskuteční. Poslanci TOP 09 a Starostů chtějí opustit jednací sál a snížit tím počet členů dolní komory nutných ke schválení programu.

 

Právě se děje

Další zprávy