Sněmovna schválila zákon, který zabrání únikům daní

Martina Macková
15. 1. 2008 15:05
Daně u přimíchávání lihu do benzínu ńic nehlídá
Foto: CCS

Praha - Státu hrozí až miliardové daňové úniky kvůli chybějícímu zákonu, který se týká biopaliv. Dnes poslanci téměř jednomyslně zákon schválili, nikdo ale neví, kdy vlastně začne platit.

Jak je to možné? Od začátku ledna se povinně přimíchává do benzínu i denaturovaný líh. S jeho výrobou, přepravou i samotným mícháním je spojeno riziko daňových úniků. Úředníci ministerstva financí spočítali, že je asi dvacet možností, jak by stát mohl o peníze přijít.

Novela zákona se složitým názvem - o spotřebních daních, ochraně ovzduší, o lihu a živnostenském podnikání - měla únikům zabránit. Ale norma stále neplatí.

Ztracený kamion nebo míchání?

Jak může stát přijít o miliony? Celkem snadno. Například při přepravě již vyrobeného lihu se kamion s ním "ztratí" a výrobce nemá žádnou povinnost zaplatit. Anebo může nastat problém už při výrobě a množství lihu se může v evidenci lišit.

"Například se vše nemusí zpracovat, denaturovat a výrobci pak zbude čistý líh, který není v evidenci. Nebo se po přimíchání už nepozná, kolik se dalo toho či toho," popisuje předseda kontrolního výboru sněmovny Vladimír Koníček (KSČM).

"Ví se tom rok a zaspalo se. Transporty se musí kontrolovat. Úniky nemusí nakonec být žádné, dá se to uhlídat. Ale musí se chtít. Je třeba uhlídat i sklady," říká Petr Braný, bývalý zpravodaj zákona.

"Celní správa nás na výboru ujistila, že bude nyní více dohlížet na výrobny a dopravu lihu. Je to otázka jejich důslednosti," říká Koníček.

Poslanci ve sněmovně, ilustrační snímek
Poslanci ve sněmovně, ilustrační snímek | Foto: Ludvík Hradilek

Zákon by mohl začít platit nejdříve od února. Pravděpodobnější však je, že míchat líh s benzínem bez zaručené daně pro stát bude možné až do začátku března. Norma ještě musí do senátu a k podpisu prezidentovi. Volba prezidenta i lhůty v Senátu totiž mohou platnost zákona zdržet.

Tahanice ve sněmovně

Poslanci míní, že ideálně měl být zákon schválen a platit už od začátku roku. Ale vláda ho do schvalovacího procesu poslala pozdě a navíc už s návrhem platnosti měsíc po začátku přimíchávání, tedy od února.

Kvůli politickým třenicím mezi ODS a ČSSD ve sněmovně není schválený dodnes a ani není jasné, odkdy bude platit. Opozice totiž loni zamítla návrh ODS na zkrácení lhůt pro projednání a ODS na oplátku zase odmítla zařadit bod na program poslední schůze.

Poslanci se nyní musí sejít mimořádně jen kvůli zákonu, přestože další řádné jednání mají již za dva týdny. "Je to zbytečné jednat takto narychlo, zákon se mohl schválit už v dubnu společně s jinými. Teď to padá na všechny poslance," míní poslanec Vladimír Koníček.

Kontrolní výbor se už na jaře zajímal, jak ministerstva vyřeší kontrolu nad výrobou lihu. Podle Koníčka měla ministerstva financí a zemědělství vydat nové vyhlášky, které by zadaly alespoň postupy, jak vše kontrolovat.

Vyhlášky ale resorty nevydaly. "Vyhlášku jsme nevydali. Nemůže platit dřív než zákon," řekl Aktuálně.cz Jakub Haas z tiskového oddělení ministerstva financí.

"Na možnost daňových úniků jsme upozorňovali a urychleně jsme navrhli novelu," dodal. Vyhlášku mají předchystanou také na ministerstvu zemědělství. "Musíme počkat na schválení zákona, pak ji pošleme do Legislativní rady vlády," potvrdil mluvčí ministerstva Petr Vorlíček.

 

Právě se děje

Další zprávy