Senátorům se nelíbí otálení se stížností na Lisabon

Domácí Domácí
24. 7. 2009 12:44
Podejte stížnost hned, nebo vůbec, vzkazují čtveřici z ODS
Posledně Ústavní soud řekl, že s Lisabonskou smlouvou nemá problém
Posledně Ústavní soud řekl, že s Lisabonskou smlouvou nemá problém | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Buď teď, nebo nikdy! Tak by se dal stručně popsat apel části senátorů na kolegy z ODS.

Zákonodárcům z klubů ČSSD, KDU-ČSL i nově vzniklého TOP 09 se totiž nelíbí otálení s ratifikací Lisabonské smlouvy. Tu zatím brzdí právě část občanských demokratů a prezident Václav Klaus.

Stěžovatelé z řad senátorů ODS chtějí svoji stížnost doručit soudu nejdříve v první polovině srpna, podle odhadu Jaroslava Kubery to ale bude na přelomu srpna a září.

A prezident, který je známým odpůrcem reformního dokumentu Evropské unie, ještě před prázdninami avizoval, že počká, až tak učiní.

"Máte-li další pochybnosti o souladu Lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem ČR, obraťte se na Ústavní soud ČR neprodleně, byť jsme přesvědčeni, že Ústavní soud vaše podání zřejmě odmítne," stojí v dopise adresovaném kromě Kubery i Jiřímu Oberfalzerovi, Petru Pakostovi a Jiřímu Pospíšilovi. Celkem se pod něj podepsalo 22 senátorů.

Iniciátoři stížnosti se ovšem ohradili proti tomu, že by podání zdržovali. Oberfalzer už ve čtvrtek podotkl, že příprava stížnosti, má-li být její text kvalitní, vyžaduje určitý čas.

Od schválení Lisabonské smlouvy Senátem uplynulo bezmála čtvrt roku. Ústavní soud navíc dokument už jednou posuzoval a k prezidentově nelibosti konstatoval, že jím prověřené části neodporují prvnímu zákonu země.

 

Právě se děje

Další zprávy