Podepište Lisabon a neporušujte svou roli, slyší Klaus

Domácí Domácí
6. 5. 2009 22:35
Lisabonská smlouva je mrtvá, dokud ji neratifikuje Irsko, řekl
Lisabon je zatím mrtvý, míní prezident.
Lisabon je zatím mrtvý, míní prezident. | Foto: Reuters

Praha - Ratifikace Lisabonské smlouvy v České republice potrvá minimálně několik dalších měsíců, i když dokument schválila ve středu po Sněmovně také horní komora parlamentu.

Hodinu po ratifikaci smlouvy v Senátu vystoupil prezident Václav Klaus a řekl, že se určitě nechystá dokument podepsat obratem. Jen jeho podpis přitom může ratifikaci dovršit.

Brusel i čeští proevropští politici rozhodnutí Senátu přivítali dipomaticky i slovy, aby smlouvu podepsal vlastní krví. A vyzvali ho, aby s tím neotálel.

Prezident ale trvá na svém a od opoziční ČSSD si už za to vysloužil vzkaz, že to hraničí s překračováním jeho ústavní role.

Klaus čeká na senátory

Prezident v emotivním projevu řekl, že s podpisem rozhodně počká. "Lisabonská smlouva je pro tuto chvíli mrtvá, protože byla v jednom členském státě odmítnuta v referendu. Proto pro mě rozhodování o ratifikaci této smlouvy zatím není na pořadu dne," uvedl.

Zmíněnou zemí je Irsko, kde se má znovu ve všelidovém hlasování rozhodovat na podzim. Na výsledek kromě prezidenta čeká také skupina senátorů, kteří jsou proti smlouvě. Senátor za ODS Jiří Oberfalzer oznámil, že se skupina senátorů rozhodla obrátit na Ústavní soud.

"Nyní počkám, zda skupina senátorů, jak někteří z nich avizovali, požádá Ústavní soud o další posouzení Lisabonské smlouvy ve vztahu k naší ústavě. Pokud k tomu dojde, nebudu o svém rozhodnutí ratifikovat či neratifikovat Lisabonskou smlouvu uvažovat dříve, než Ústavní soud vydá svůj nález," oznámil prezident.

Foto: Aktuálně.cz
DOKUMENT:
Vyjádření prezidenta Václava Klause k ratifikaci Lisabonu

Senátoři už ale řekli, že s podáním ústavní stížnosti nebudou příliš spěchat. "Já bych řekl, že po prázdninách," vyjádřil se Jaroslav Kubera. A nevyloučil, že si zákonodárci počkají až na výsledek druhého irského referenda. 

Plní Klaus svou ústavní roli?

Navzdory Klausovu prohlášení zákonodárci napříč politickými stranami doufají, že prezident přeci jen nebude s podpisem otálet.

"Sněmovna i Senát se vyjádřily a já doufám, že prezident připojí i svůj podpis," vyjádřil své přesvědčení například odstupující ministr zahraničí a senátor Karel Schwarzenberg.

Senátoři ČSSD dokonce oznámili, že jsou v krajním případě vyvolat kroky, které by vedly až k odvolání prezidenta z funkce. Šéfka senátorského klubu ČSSD Alena Gajdůšková věří, že Klaus nakonec podpis k Lisabonské smlouvě připojí a nebude s tím otálet.

A řekla, že Klaus už otálí s podpisem jiných zákonů, což by se dalo považovat za překročení jeho pravomocí.

Foto: Ludvík Hradilek

"Můžeme to považovat i za to, že pan prezident svoji pozici nezvládá, neplní tu funkci. I na to Ústava pamatuje a je možné činit kroky vedoucí k jeho odchodu," vysvětlila. "Věřím nicméně, že nic z toho se nestane," dodala.

Také podle předsedy ČSSD Jiřího Paroubka hraničí Klausovy výroky s prezidentovou ústavní rolí. "Vyzývám prezidenta, aby respektoval většinové politické rozhodnutí a Lisabonskou smlouvu si nadále nebral jako rukojmí svého osobního politického angažmá," uvedl Paroubek v prohlášení. "Jeho osobní politický boj skončil."

K podpisu smlouvy Klause vyzvali také zelení a místopředseda Poslanecké sněmovny za KDU-ČSL Jan Kasal.

Naopak pražský primátor Pavel Bém (ODS) označil schválení smlouvy v Senátu za "další hořkou pilulku" nejen pro něj, ale i pro všechny konzervativce, kterým záleží na obraně elementárních národních zájmů České republiky.

Klausovo zklamání

Klaus se záhy po schválení v prohlášení opřel do senátorů. Jejich hlasování označil za "velmi smutný doklad dalšího selhání významné části našich politických elit, které v různých obdobných okamžicích až příliš dobře známe z české historie."

"Postavili se tím zády k dlouhodobým zájmům České republiky," dodal s tím, že politici, kteří jsou pro Lisabon, nadřadili své krátkodobé zájmy.

Řekněte ne. Declan Ganley s výtiskem Lisabonské smlouvy.
Řekněte ne. Declan Ganley s výtiskem Lisabonské smlouvy. | Foto: libertas.org

"Naši politici si vždy nacházeli podobné zbabělé zdůvodnění: Jsme malí, slabí, v evropském kontextu nic neznamenáme, musíme se podřídit, i když s tím nesouhlasíme. Toto odmítám. Buď jsme po listopadu opětovně nabyli suverenitu a tím i odpovědnost za další osudy naší země, nebo to celé byl tragický omyl," upozornil.

"Myslím, že teď už se s lisabonskou smlouvou obracejte přímo na něj (Klause), já prostě za vládu jsem ratifikační úkol splnil a v tom smyslu to pro mne skončilo," reagoval na prezidentovy výroky premiér v demisi Mirek Topolánek (ODS).

Očekává ještě další obstrukce. "Ať už budou vedené kýmkoli, tak budou pod taktovkou Václava Klause," uvedl. Klaus ale podle něho může těžko dlouhodobě vzdorovat rozhodnutí obou komor parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy