Tři senátoři u Klause: Lisabon dáme k soudu do léta

Domácí Domácí
12. 5. 2009 12:03
Prezident s podpisem dokumentu počká na verdikt Ústavního soudu
Foto: Attila Racek

Praha - Trojice senátorů, kteří nesouhlasí s ratifikací Lisabonské smlouvy, se na Hradě setkala s prezidentem Václavem Klausem. Apelovali na něj, aby dokument prozatím nepodepisoval.

"Pan prezident přislíbil, že nám vyhoví, zejména poté, co si vyslechl nás časový plán," řekl Aktuálně.cz senátor Jiří Oberfalzer s tím, že Klause informovali o záměru podat ústavní stížnost. Hotová by měla být do dvou měsíců.

Přezkoumání Lisabonské smlouvy totiž potrvá několik měsíců, což by nahrávalo právě prezidentovi.

Klaus v minulosti avizoval, že smlouvu podepíše až podle výsledků nového referenda v Irsku. To jako jediný člen sedmadvacítky dokument odmítlo a plebiscit by se měl opakovat na podzim.

"Pan prezident měl starost, zda nejde o nějaký trik či zdržovací taktiku, a výslovně se ptal na to, jak vážně to myslíme a jak intenzivně na tom budeme pracovat," doplnil Oberfalzer.

Půtky Hradu se Senátem

Prezident už minulý týden, poté, co Lisabon ratifikoval Senát, upozornil, že se svým podpisem počká na verdikt Ústavního soudu, podají-li senátoři zmiňovanou stížnost.

Navíc ostře kritizoval zákonodárce horní komory parlamentu. "Postavili se tím zády k dlouhodobým zájmům České republiky a nadřadili jim krátkodobé zájmy současných politických reprezentací i svoje vlastní," řekl.

S tím ovšem nesouhlasí předseda Senátu Přemysl Sobotka. Klausovi vzkázal, že svými výroky nepřímo zpochybňuje i roli Senátu při svém zvolení prezidentem.

Ústavní soud se dokumentem, jenž má reformovat Evropskou unii, už jednou zabývali. Loni ovšem - k nelibosti prezidenta - rozhodl, že smlouva neodporuje české Ústavě.

Hlavu státu dnes čeká setkání s dalším odpůrcem Lisabonské smlouvy. Odpoledne ho navštíví irský podnikatel a šéf euroskeptického hnutí Libertas Declan Ganley.

 

Právě se děje

Další zprávy