Senátoři napadnou jednací řády. Teprve pak Lisabon

Kateřina Eliášová
19. 8. 2009 11:50
Lisabonskou smlouvu už odhlasovala sněmovna i senát, čeká se na Klause
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Skupina senátorů převážně za ODS chce u Ústavního soudu napadnout novelu jednacích řádů, takzvaný zákon o vázaném mandátu.

Novela, kterou sněmovna letos na žádost některých zákonodárců schválila, má umožnit převádění vládních pravomocí do Bruselu pouze se souhlasem parlamentu.

Senátorům vadí, že sněmovna zákon neschválila ústavní většinou, tedy sto dvaceti hlasy.

"Úprava jednacích řádů, která umožňuje zavazovat vládu k určitému postupu při jednání v Evropské radě nebo v Radě EU, je nedostatečná. Senátoři se domnívají, že je neústavní, aby parlament vyslovoval souhlas s dalším přenosem pravomocí na EU jinou než ústavní většinou," informoval média senátor za ODS Jiří Oberfalzer.

Stížnost znamená další zdržení procesu ratifikace Lisabonské smlouvy. Tu už schválily obě komory parlamentu a čeká jen na podpis prezidenta Václava Klause.

Změňte zákon o Ústavním soudu, píší senátoři

Senátoři Ústavnímu soudu navrhli, aby "definoval minimum pravomocí, jejichž zachování činí z České republiky ještě svrchovaný stát". Vybízejí také soud, aby si vyhradil konečné právo na interpretaci evropských legislativních aktů v návaznosti na novelizované znění Maastrichtské a Římské smlouvy (Lisabonskou smlouvou).

Podle Oberfalzera by se kvůli tomu měl změnit zákon o Ústavním soudu tak, aby ústavní soudci měli možnost kontroly souladu jednotlivých kroků orgánů EU s českou ústavou.

Senátoři Ústavní soud požádali, aby proces ratifikace Lisabonské smlouvy pozastavil do doby, než bude změna zákona přijata.

Čekání na Klause

Nová stížnost tak může opět oddálit ratifikaci smlouvy, která čeká pouze na podpis prezidenta.

Václav Klaus už dříve prohlásil, že se svým podpisem spěchat nebude. Čeká na podání ústavní stížnosti, kterou senátoři chystají, a na závěr soudu. Rozhodnout se chce také až po novém irském referendu. Lisabon rovněž ještě neratifikovalo Polsko a Německo.

Klausovo vyčkávání se ale nelíbí některým senátorům, kteří dokonce prezidenta vyzývají k odstoupení, pokud smlouvu urychleně nepodepíše.

Prezident se stal terčem žertů politiků. Zelení a lidovci dokonce Klausův odpor k Lisabonské smlouvě využili v kampani do Evropského parlamentu.

 

Právě se děje

Další zprávy