Schwarzenberg chce, aby Čunkovy účty prověřil auditor

Sabina Slonková
11. 3. 2008 14:58
Zprávu znalce by pak ministr zveřejnil
Karel Schwarzenberg
Karel Schwarzenberg | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zdá se to prosté: pouhé čtyři dokumenty mohou připravit půdu pro "bezbolestný" návrat lídra lidovců Jiřího Čunka do vládního kabinetu.

On sám se k jejich zveřejnění příliš nemá. Varianta odchodu ministra zahraničí Karla Schwarzenberga - a v krajním případě i celé Strany zelených - tak zůstává i před zítřejším jednáním koaličních politiků nadále ve hře.

Čtěte více: Zelení: Pokud z vlády odejde Schwarzenberg, jdeme také

Co přesně tedy šéf diplomacie po Čunkovi požaduje?

Doklady pro auditora i veřejnost

Podle informací Aktuálně.cz jde mimo jiné o zveřejnění příjmů Jiřího Čunka i jeho manželky, a to i z doby, kdy ještě nebyl ani v komunální politice. Ministr tím chce mít na stole jasnou odpověď na otázku, zda mohl šéf lidovců ušetřit přes milion korun, jak tvrdí.

Schwarzenberg rovněž žádal zveřejnění dokladů o hospodaření firmy Čunkova bratrance, který mu podle verze šéfa lidovců půjčil další miliony na společné podnikání.

A jako poslední klíčový dokument ministr žádá, aby Jiří Čunek odtajil rozhodnutí státního zástupce, který jej loni definitivně zbavil podezření z korupce.

Doklady, které se týkají peněz a účetnictví bratrancovy firmy, chce ministr předložit nezávislému auditorovi, aby je prozkoumal. A pak by je rád zveřejnil, podle svých slov odmítá poskytovat Čunkovi alibi tím, že by se s doklady seznámil jen on sám a veřejnost by se nedozvěděla nic.

"Svůj názor jsem nezměnil. Veřejnost musí být informována. Pokud bude všechno v pořádku, nemám problém se panu Čunkovi omluvit, že jsem ho tak trápil," trvá na svém Schwarzenberg, který se nyní zotavuje po operaci.

Čunek se zdráhá vyhovět

Spor o důvěryhodnost Jiřího Čunka - a tím i celý problém - mohl být přitom už dávno vyřešen. Ministr zahraničí totiž šéfa lidovců požádal o zveřejnění dokumentů, kterými by se Čunek očistil od pochyb ohledně rodinných financí, už před několika týdny.

Jiří Čunek však dodnes ministrovi nevyhověl s argumentem, že policie jej natolik důkladně prověřila, že další zkoumání nemá smysl.

Hájí svůj postup také tím, že jde o doklady, které se týkají i třetích osob, na jejich zveřejnění nemá právo: například hospodaření bratrancovy firmy či doklad o zastavení trestního stíhání, který zmiňuje několik dalších osob.

 

Právě se děje

Další zprávy